Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
16.24

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

1. SNL Damir Krznar NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 16.24

7 mesecev

Uradno: Damirju Krznarju v Mariboru pokazali vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
Damir Krznar | Damir Krznar je v nedeljo najverjetneje zadnjič vodil NK Maribor. | Foto www.alesfevzer.com

Damir Krznar je v nedeljo najverjetneje zadnjič vodil NK Maribor.

Foto: www.alesfevzer.com

Damir Krznar ni več trener Nogometnega kluba Maribor, so danes popoldne potrdili pri štajerskem klubu. Nedeljski poraz proti Aluminiju z 1:0 je bil očitno kaplja čez rob. "Moštvo je pod vodstvom dosedanjega strokovnega štaba opravilo ponedeljkov trening, nato pa je bil sklenjen dogovor o sporazumni prekinitvi sodelovanja," so sporočili iz slovenskega prvoligaša.

"V tem trenutku ni lahko. Glede na streznitev, ki smo jo doživeli, ne samo v Kidričevem, ampak že na številnih prejšnjih tekmah. To je tisti del trenerskega posla, od katerega bežiš. V našem primeru ostaja vtis, kot da opravljamo Sizifovo delo. Potiskamo kroglo v hrib, ki se nato, ne glede na to, do kod jo spravimo, vedno znova skotali nazaj proti dolini. Očitno je naša strmina zelo, zelo visoka … Težki dnevi so za nami, težki pred nami. Morali si bomo pogledati v oči. Veliko bo vprašanj, ki zahtevajo odgovore. Ali jih bomo uspeli poiskati, bomo videli v prihodnjih dneh," je po nedeljskem porazu Maribora z Aluminijem za spletno stran štajerskega kluba povedal Damir Krznar, ki pa je le dan kasneje doživel hladen tuš.

Čeprav je športni direktor kluba Marko Šuler še pred tednom dni zatrjeval, da rezanje glav ni vedno rešitev, pa so zdaj v upravi kluba odločili, da imajo dovolj in da Krznar ne bo več opravljal vloge glavnega trenerja. O odločitvi o koreniti spremembi v trenerskem štabu NK Maribor, so najprej poročali pri Sportklubu in Ekipi, nato pa je novico po sestanku vodstvu kluba potrdil tudi klub. "Po današnjem pogovoru smo skupaj sprejeli odločitev, da tako ne gre več naprej in da je treba povleči določene poteze v dobrobit kluba. Rešitve za izhod iz krize, s katero smo se soočili, ob dosedanjem načinu in vseh poskusih, nismo našli. Damir Krznar je vnesel veliko energijo v delo, v naš skupni projekt, kar pa, žal, ni prineslo želene rezultatske potrditve. Sporazumno smo se dogovorili, da se naše poti razidejo. Vse z namenom, da ekipo vrnemo na tirnice, ki sodijo k merilom našega kluba. Da zopet vidimo Maribor v boljši podobi, ki si jo vsi skupaj želimo," je pojasnil športni direktor Šuler.

Marko Šuler je za spletno stran kluba povedal, da so že v iskanju Krznarjevega naslednika. | Foto: Vid Ponikvar Marko Šuler je za spletno stran kluba povedal, da so že v iskanju Krznarjevega naslednika. Foto: Vid Ponikvar

Kdo bo naslednik?

V štajerskem prvoligašu v zadnjih tednih nikakor nimajo pretiranih razlogov za zadovoljstvo, saj so na zadnjih sedmih tekmah le enkrat zmagali in dvakrat remizirali, sodu pa je dno izbil nedeljski poraz z Aluminijem. Kako naprej? "Doslej smo verjeli, da se bo izšlo v dosedanji zasedbi. Zdaj sledi izbira novega trenerja, kar bo moja zadolžitev v prihodnjih dneh. Ekipa ima po predvidenem programu v torek prosto, naslednji skupni trening moštva bo v sredo. Poiskali bomo rešitev, ki bo najboljša za izhod iz krize, v kateri smo se znašli. Z željo, da bi bil nov trener čim prej prisoten na treningih. Z iskanjem novega trenerja sem začel takoj, časovnica potrditve bo odvisna od različnih dejavnikov, a verjamem, da bomo hitro začeli novo, predvsem pa uspešnejše poglavje," je za mariborsko spletno stran še dodal športni direktor.

Po informacijah Sportkluba se omenjata dva možna kandidata za zasedbo trenerskega mesta v Ljudskem vrtu. Že nekaj časa se kot vnovična alternativa na klopi vijolic omenja Radovan Karanović, nobena skrivnost pa ni, da si mariborska nogometna javnost želi vrnitev Anteja Šimundže.

Zelo nezadovoljni so tudi navijači

Slovo Krznarja po dobrem letu

Enainpetdesetletni Krznar, ki je imel sklenjeno pogodbo vse do leta 2026, se je sicer na klop Maribora usedel lani avgusta. Po igralski karieri je trenerske izkušnje začel nabirati leta 2010. Bil je pomočnik številnih znamenitih imen hrvaškega nogometa, tako Ilije Lončarevića (Inter) kot tudi Krunoslava Jurčića, Anteja Čačića, Branka Ivankovića in Zorana Mamića (vsi Dinamo). Mlajšemu bratu kontroverznega Zdravka Mamića je pomagal tudi na Bližnjem vzhodu, kjer je bil njegov pomočnik pri Al Nasru, Al Ainu in Al Hilalu. Leta 2021 je dočakal največji izziv v trenerski karieri, saj se je moral Mamić zaradi pravnomočne obsodbe in zaporne kazni posloviti od trenerskega stolčka pri Dinamu.

Hrvaški strateg je takrat čez noč postal prvi trener. Kmalu zatem je popeljal Dinamo do dvojne hrvaške krone, zatem pa še do napredovanja v skupinskem delu evropske lige. Zaradi slabših rezultatov na domačem prvenstvu je ob koncu leta 2021 ostal brez službe in se nato vrnil k delu trenerja druge ekipe zagrebškega Dinama, zatem pa se je usedel na klop Maribora, ki pa jo zdaj po dobrem letu službovanja zapušča. V tem času je Maribor, kjer je na trenerskem mestu zamenjal Karanovića, vodil na 55 tekmah, na katerih se je podpisal pod 28 zmag, 13 neodločenih rezultatov in 14 porazov. V lanski sezoni je z Mariborom v 1. SNL osvojil tretje mesto, v pokalnem tekmovanju se je lanska sezona Mariborčanov sklenila s porazom v finalu proti Olimpiji.

"Žal se ni izšlo. Zavedam se, da je v trenutkih, ko ne gre, lažje zamenjati trenerja kot celotno moštvo. Takšen je nogomet, to je sestavni del našega posla," je ob slovesu povedal Krznar. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com "Žal se ni izšlo. Zavedam se, da je v trenutkih, ko ne gre, lažje zamenjati trenerja kot celotno moštvo. Takšen je nogomet, to je sestavni del našega posla," je ob slovesu povedal Krznar. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

"Neizmerno sem si želel, da bi bila naša zgodba uspešnejša in bi imela lepši konec. Žal se ni izšlo. Zavedam se, da je v trenutkih, ko ne gre, lažje zamenjati trenerja kot celotno moštvo. Takšen je nogomet, to je sestavni del našega posla. Ostaja obžalovanje, da nam ni uspelo, a bom nedvomno pomnil le prijetne trenutke. Ostal bom navijač Maribora tudi v prihodnje, saj mi je prirasel k srcu, kot klub in mesto. Rad bi, da bi Maribor našel moč, da pride do rezultatskega preobrata in bi navijači znova imeli razloge za zadovoljstvo," pa je ob slovesu povedal Krznar.

Zaenkrat tako še ni znano, kdo bi lahko postal Krznarjev naslednik, ob tem je v zraku še vedno vprašanje, kakšen bo nadaljnji status Josipa Iličića, ki trenira po prilagojenem programu. Maribor je trenutno šele peti na prvenstveni lestvici, za vodilnim Celjem pa zaostaja že devet točk, že v soboto pa Mariborčane čaka nova zahtevna preizkušnja proti Muri.

Preberite še:

NK Aluminij
Sportal Aluminij s 17-letnim vratarjem po Celju premagal še Maribor
Ne spreglejte