Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 7. 2015,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

FC Koper Hajduk Split Dinamo Zagreb

Petek, 10. 7. 2015, 11.34

8 let

Dalmatincev (še) ne zanima Koper, ampak nekaj drugega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prihodnji četrtek se bosta na Bonifiki v sosedskem obračunu udarila Luka Koper in Hajduk. Na Primorskem že razmišljajo o mojstrih z morja, v Splitu pa je v ospredju gostovanje pri zagrebškem Dinamu.

Split izžareva posebno energijo, ko gre za ljubezen do nogometa in belega dresa Hajduka. Ne potrebuje veliko, da ustvari evforijo. Poletje je za to kot naročeno, saj je Dalmacija takrat prepolna navijačev, sezona pa se komaj začenja, tako da se na vsakem koraku občuti optimizem. Zgodbe o finančni krizi, menjavah v vodstvu ali drugih zdrahah takrat vsaj za trenutek stopijo na stran. Razpreda se o želji, da bi se Hajduk po daljšem zatišju vključil v boj za najvišja mesta. Ko je splitski klub v četrtek torpediral estonskega podprvaka Sillamäe Kalev in ga odpravil s 6:2, je zavladala evforija. Sovpada še z eno, povezano z največjim hrvaškim derbijem, ki bo na sporedu v nedeljo. V Zagrebu se bosta pomerila Dinamo in Hajduk, navijači belih pa po uvodni evropski zmagi v tej sezoni niso kaj preveč razmišljali o Kopru, s katerim se bodo spoprijeli v drugem krogu kvalifikacij. Bolj jih zanima derbi v Zagrebu.

Vrnitev Bad Blue Boys, številna Torcida in polne tribune

V nedeljo bo v Zagrebu potekal odmeven dogodek. Največji hrvaški derbiji na štadionu Maksimir so bili v zadnjih letih svetlobna leta oddaljeni od spektaklov, ki so jih ponujali nekdanji razprodani dvoboji med modrimi in beli. Dinamo zlahka osvaja prvenstva, pred splitskim tekmecem pa na leto zbere tudi več kot 30 točk prednosti. Tribune so na derbijih bolj ali manj samevale, saj so se jih izogibali tudi najglasnejši navijači Dinama.

V nedeljo bo drugače. Po "začasni" selitvi bratov Mamić v zapor je v hrvaški prestolnici zapihal nov veter. Zdaj se želi navijaška skupina Bad Blue Boys vrniti na severno tribuno. V velikem številu prihaja na tekmo tudi Torcida, saj naj bi zgolj iz Splita pripotovalo vsaj 30 avtobusov. Zagrebčani, ki se v teh dneh sprehajajo ob štadionu Maksimir, kar ne morejo verjeti svojim očem, da vlada za nakup vstopnic takšna gneča. Čakati je treba tudi po eno uro, kar med poletno pripeko ni preprosto. Vse v želji, da bi prisostvovali tekmi, ki bi lahko pomenila prelomnico in vrnitev v čase, ko je bil dvoboj med Dinamom in Hajdukom nogometni praznik. Napovedujejo poln štadion in več kot 30 tisoč gledalcev.

Mladi asi bodo o Kopru razmišljali šele v ponedeljek

O Kopru za zdaj ni bilo veliko izrečenega. Splitčani so popolnoma osredotočeni na nedeljski uvod v hrvaško prvenstvo, ki se začenja z gostovanjem pri branilcih naslova, o slovenskem tekmecu pa bodo razmišljali od ponedeljka.

Hajdukova blagajna je v zadnjih letih kronično prazna, zato si "bili" ne morejo privoščiti nakupa dragih okrepitev. Jedro ekipe so obetavni mladi igralci, najbolj izstopajo 17-letna Andrija Balić in Nikola Vlašić, mlajši brat atletske zvezdnice Blanke, ter še nekateri novinci, ki so jih prejeli brez odškodnine.

V četrtek sta se med strelce vpisala oba mlada zvezdnika, nekateri večji evropski klubi pa so že pokazali zanimanje, vredno nekaj milijonov evrov. "Že v petek začnemo priprave za tekmo v Zagrebu," je napovedal Andrija Balić, strelec prvega zadetka proti Estoncem na štadionu v Dugopolju, ki je v četrtek nadomeščalo veliki Poljud, kjer se bo v kratkem začel priljubljeni glasbeni festival Ultra Europe.

Na Koper je pozabil, ker se v tem trenutku v glavah igralcev Hajduka plete le ena misel – kako se dostojno predstaviti v Zagrebu, kjer so v zadnjih letih kot po tekočem traku ostajali brez točk in prejemali veliko zadetkov. V Zagrebu bo tudi posebni oglednik koprskega kluba, ki bo skušal ugotoviti, kakšna je razlika med današnjim Hajdukom ter tistim, ki je v zimskem pripravljalnem obdobju gostoval na Bonifiki in izgubil z 0:2. Podobno velja tudi za Hajduk, saj si je njihov zastopnik skrbno ogledal koprski remi med kanarčki in islandskim Vikingurjem.

Ne spreglejte