Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
8.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Franck Ribery Lionel Messi Lionel Messi Real Madrid zlata žoga

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 8.27

8 let

Cristiano Ronaldo: za mnoge najboljši, za ljubosumne jokava Cristina

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cristiano Ronaldo je v letu 2013 eksplodiral. Najbolj jeseni, ko je igral v življenjski formi. Zadetki so deževali tako za madridski Real kot portugalsko reprezentanco, a so izostale lovorike.

Nogometaš, ob katerem ne moreš ostati ravnodušen, tako plodnega leta po doseganju zadetkov ne pomni. Dal jih je 69 (v 59 nastopih), šest več kot leta 2012, a obenem tudi pogrešal lovorike. Ali ga občuduješ in se ob njegovih vragolijah sprašuješ, do kod sežejo meje v zakonih fizike, ki vladajo nogometnemu svetu, ali pa ti gre preprosto na živce in ga preziraš ... Takšna je zgodba o Cristianu Ronaldu, ki ga obkrožajo ljubitelji, a tudi ljubosumni sovražniki. Teh pa ne manjka, še posebej pridejo do izraza na gostovanjih, ko postane Portugalec tarča neprestanih žvižgov in strupenih puščic. Toliko se ga pač bojijo tekmeci, toliko ga tudi spoštujejo.

Rad ima ogledala in denar, a tudi zadetke ter mojstrske poteze

Cristiano, ki ima na rojstnem otoku Madeira že svoj muzej, slovi kot nogometni maneken. To mu le redkokdaj služi kot prednost, saj se mora naposlušati zgodb o sebi, ki nimajo ravno prijetnih vsebin. Velja za najlepšega, za večnega lomilca ženskih src ... Za narcisa, ki si pred odhodom na igrišče pred ogledalom obvezno uredi pričesko, zadevo pa ponovi tudi med polčasom.

Nekaterim predstavlja primer arogantnega sebičneža, ki gleda le nase, ter na igrišču, če mu ne gre vse po načrtih, pretirava z izpadi. In to tako čustveno, da vidi zarote v sodniških napakah in drugih dejavnikih, pri tem pa preveč krili z rokami in se naredi tako nesrečnega, da zna skoraj zajokati. Temu se njegovi neprijatelji največkrat posmehujejo s komentarji, da je pač na delu jokava Cristina. Kljub vsem zadetkom, podajam in drugim odlikam, ki so ga izklesale v enega največjih velemojstrov nogometne igre 21. stoletja, se spopada tudi s takimi podlimi izlivi ljubosumja.

V javnosti se je razširila tudi podoba nenasitnega Cristianovega finančnega pohlepa, višanja plače, želje po tem, da bi ostal najdražji na svetu (nejasne številke pri prestopu Garetha Bala bi lahko temu pritrdile). To portugalskemu asu, ko poskuša nogometnim poznavalcem dokazati, da je običajen fant, vajen igrati v ekipi in da točno ve, kaj prispevati k dvigu moštvenega duha, ne olajša dela.

Pri Realu dosega več kot zadetek na tekmo

Ima fantastične fizične lastnosti, ki jih je s treningi in trdim delom razvil do popolnosti. Tehnika, hitrost, pospešek, preigravanje, skok, trdnost v odločilnih trenutkih srečanj ... Vse je na najvišji ravni. Zadetke dosega z obema nogama, veliko tudi z glavo, njegove specialitete ostajajo prosti streli in smrtnonosni protinapadi, ko se poigrava z branilci.

Pri madridskem Realu na tekmo povprečno dosega več kot zadetek (230 zadetkov na 222 tekmah), kar je dosežek, vreden globokoga priklona. Nedavno je dosegel jubilejni 400. zadetek v članski karieri, čeprav je star komaj 28 let. Zanimivo je, da se je na vseh teh tekmah, kjer je tresel mreže, med strelce vpisal v vseh možnih minutah, razen v sedmi. To pa je že ironija, saj na hrbtni strani dresa nosi ravno številko sedem, okrog katere se je spletel celoten mit o enemu največjih nogometnih genijev vseh časov. Predstavlja osnovo za prepoznavni vzdevek CR7.

Blatter ga je razjezil, a bo prišel na slovesnost v Zürich

Ko ga je novi trener madridskega Reala Carlo Ancelotti pomaknil še bližje vratom, se je Ronaldo dokončno poslovil od dileme, kje lahko prinese več koristi. Na bočnem položaju ali v konici napada? Na obeh je nevaren kot le malokdo, a imenitna strelska forma v obstoječi sezoni daje vedeti prav Italijanu. Ustvaril je portugalsko zver, še kako lačno zadetkov. Samo v uvodni polovici španskega prvenstva je Ronaldo dosegel že 20 zadetkov ...

V leto 2013 je vstopil z dvema goloma na tekmi z Real Sociedadom (4:3), na kateri je prvič nosil kapetanski trak pri Realu. To je bilo 6. januarja, dan pozneje je v Zürichu doživel razočaranje, saj ni bil okronan za najboljšega na svetu (spet ga je prehitel Messi), dva dni pozneje je v pokalu dal tri gole Celti. Postal je prvi kapetan Reala v zadnjih 60 letih, ki na el clasicu z Barcelono ni bil Španec. V polfinalu je bila boljša Borussia Dortmund, pekel je predvsem poraz z 1:4 v gosteh, pred katerim se je nekoliko poškodoval Cristiano. Je bil pa z 12 zadetki najboljši strelec tekmovanja in prekinil nekajletno nadvlado Messija.

Praktično sam izločil vročega Ibrahimovića in Švedsko

Sredi novembra je ugotavljal, da je v življenjski formi. Na 22 tekmah je dosegel 32 golov, zadel kar pet hat-trickov, zaradi manjše težave s poškodbo izpustil dva tedna in užival najbolj učinkovite strelske dneve kariere. V letu mejnikov (2013) je oče triletnega sina Cristiana porušil rekord števila zadetkov v skupinskem delu lige prvakov. Dosegel jih je devet, pa četudi je izpustil eno tekmo in se vpisal v zgodovino.

Pa reprezentanca? V dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji je dal Švedom v 180 minutah štiri zadetke, od tega kar tri na gostovanju. Tam je zasenčil Zlatana Ibrahimovića, čeprav je dal slednji dva gola Portugalski in nakazal preobrat, ki pa ga pozneje ni bilo. Ibra se je pred dvobojem s Portugalci pred mikrofonom pošalil, da se novinar pravzaprav pogovarja z bogom. Kaj je potem v njegovih očeh šele Cristiano, ki ga je praktično sam izločil iz boja za nastop na SP 2014?

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je zaradi tega, ker sta v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji nastopila tako Ronaldo kot Francoz Franck Ribery, možnost oddaje glasov, to imajo kapetani in selektorji reprezentanc ter izbrani novinarji, v Sloveniji je to televizijski komentator dr. Andrej Stare, vse do konca meseca. Poprej je veljalo le do 15. novembra.

Morda je trojček portugalskega kapetana na prekrasnem štadionu v Solni na koga naredil tako globok vtis, da je vrstni red na glasovnici zamenjal v prid Ronaldu. Takrat je napadalec Reala tudi izenačil strelski rekord v portugalskem dresu vseh časov, saj je dosegel 47 zadetkov, toliko kot Pauleta. Letos bo dosežek zagotovo izboljšan, tako da bo romal rekord v samostojne roke. Leta 2013 je Ronaldo prvič v karieri dosegel dvomestno število zadetkov za reprezentanco. Deset v devetih nastopih. Prej je bil najboljši leta 2011, ko jih je dal sedem, odigral pa devet srečanj.

Piše se kot Fenomen z veliko začetnico

Ima nekaj "afriških" korenin, njegova prababica prihaja z Zelenortskih otokov. Ima pa tudi smolo, da je njegovo drugo ime, ki se je v nogometnem svetu oprijelo za priimek, ravno Ronaldo. Fenomen Ronalda je namreč plenil pozornost že nekaj let pred pojavom Cristiana. Takrat je bil v modi Brazilec Ronaldo Luis Nazario de Lima, zelo priljubljeni Il fenomeno, skratka Fenomen z veliko začetnico. Zato je Portugalcu težje, ko se mnogi takrat, ko zaslišijo njegovo ime, spomnijo tudi na Brazilca in kot po nepisanem pravilu modrujejo, da je bil edini pravi Ronaldo pač tisti, ki je navduševal v brazilskem dresu.

Ronaldo ima na Manchester United, ki ga je zapustil leta 2009, zelo prijetne spomine. Alex Ferguson je bil njegov "drugi oče" in ga je zelo cenil. Ko je bil še na Otoku, je igral bolj na krilnem položaju, zdaj je napadalec. Aprila 2013 je postal prvi nogometaš Reala, ki je tri zaporedne sezone dosegal vsaj 30 zadetkov. Najhitreje izmed vseh, ki so oblekli dres madridskega velikana, je dočakal 50., 100., 150. in 200. zadetek.

Je že peti najboljši strelec belih baletnikov vseh časov, z njimi pa še čaka na prvi evropski naslov. Bil bi deseti za Real, navijači ga pričakujejo, a jim Ronaldo in druščina še niso znali izpolniti želje. Portugalec je z Realom statistično gledano osvojil veliko manj lovorik kot pa z Unitedom, a še čaka. Čuti, da se bo na koncu izšlo, ter da bodo srečni vsi. Ima 28 let, kar ima za najboljša leta, a se včasih zdi, kot da jih zapravlja pri nikoli uresničenem projektu močnega Reala. Vedno nekaj zmanjka, lovorik ni od nikoder. Z Realom je podaljšal kariero do leta 2018 in napovedal, da bi rad čevlje na klin obesil v Madridu. Na kultnem štadionu Santiago Bernabeu.

Ni več vedel, kaj bi še naredil, da bi prehitel Messija

Zvečer bo v Zürich prišel z družino. Španski mediji se že sprašujejo, ali bi se za potezo odločil, če ne bi verjel, ali celo vedel, da bo najboljši? Leta 2008 je prejel zlato žogo. Tistega leta je bil z Unitedom evropski in angleški prvak, nato pa je bil štirikrat zapored okronan Messi. Tekmec, ki je poskrbel, da Ronaldo navkljub izjemnim predstavam ostaja brez individualnih priznanj, ki bi si jih v kakšnem drugem obdobju zaslužil. Preprosto ni več vedel, kaj bi še naredil, da bi prehitel Messija. Zdaj mu je izziv olajšala poškodba Argentinca.

Ronaldo je veliko boljši kot pred petimi leti. Lahko zdaj prejme nagrado, čeprav ni s klubom osvojil nobene lovorike? Po nekaterih raziskavah je celo prvi kandidat za naslov: "Če bom prvi, potem odlično, če pa ne bom, bo življenje pač teklo naprej, tako kot moja kariera," je premišljeno in nič kaj samovšečno dejal ob koncu leta 2012. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, ki bo prihodnji mesec dopolnil 29 let, je dozorel v številnih pogledih. Pred njim je še bogata kariera, že zdaj pa je takšna, da spada v prav posebno kategorijo. Za popolno idilo manjka le več klubskih (in reprezentančnih) lovorik.

Ne spreglejte