Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
23. 3. 2011,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Italija Slovenija Trst

Sreda, 23. 3. 2011, 9.07

8 let

Cimerotič v Trstu poskrbel za aplavz poražencev

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je prvo izmed dveh dosedanjih zmag nad štirikratnimi svetovnimi prvaki Italijani zabeležila avgusta 2002, ko je v Trstu zmagala z golom Sebastjana Cimerotiča.

Štadion v Trstu je bil avgusta leta 2002 prizorišče tekme, na kateri sta se pomerila udeleženki svetovnega prvenstva, ki je bilo slaba dva meseca pred tem na Japonskem in v Južni Koreji. Italija je tam izpadla že v osmini finala proti domačinki Južni Koreji v tekmi, polni spornih sodniških odločitev.

Pot Slovenije se je tam končala še bolj klavrno. S sporom med selektorjem Srečkom Katancem, ki je potem tudi odstopil s svojega položaja, in prvim zvezdnikom ekipe Zlatkom Zahovičem. Tekma z Italijo je bila za Slovenijo prva pod vodstvom Bojana Prašnikarja v že njegovem tretjem mandatu v vlogi selektorja. Prvi zvezdnik Zahovič se je po izključitvi iz reprezentance vrnil v izbrano vrsto, a presenetil z novo podobo. Na reprezentančnem zboru se je pojavil z brado, njegove dolge lase pa je zamenjala kratka frizura. Kot da bi želel najaviti novo reprezentančno obdobje. In to se je začelo sanjsko. Prav po njegovi podaji je v 32. minuti tekme Sebastjan Cimerotič osmešil takratnega branilca Rome Christiana Panuccija in žogo pospravil za hrbet Gianluigija Buffona. Kot se je izkazalo pozneje, je z nepozabnim golom, enim izmed šestih v njegovi reprezentančni karieri, postavil končni izid tekme 1:0 v korist gostov. Tekmo je zaznamovala slovenska premoč v prvem in italijanska - Cristiano Doni je zatresel prečko -, v drugem polčasu, kot tudi razgrajanje 3.000 slovenskih navijačev na tribunah, ki so nekajkrat prekinili tekmo.

Italijani so mu ploskali

''Še kako dobro se spominjam te tekme. To je bila zelo lepa zmaga. Italijane smo šokirali in jih na njihovem igrišču premagali z 1:0. Sploh takrat, ko je Italija res spadala med nogometne velesile, je bila ta zmaga kar odmevna,'' se Cimerotič več kot osem let pozneje spominja zmage iz Trsta. Akcija, po kateri je zabil gol, se mu je dobro vtisnila v spomin. ''Dobil sem žogo po globinski podaji Zahoviča. Odločil sem se za atraktivno preigravanje, šel mimo Panuccija in zabil gol v mrežo Buffona. Občutki so bili res nepopisni. Zelo lepo je bilo zmagati v Italiji. Toliko bolj meni, ker sem takrat igral na Apeninskem polotoku,'' je še povedal nogometaš, ki je bil v tistem času član Lecceja. In po prihodu v klub po tekmi doživel presenečenje. ''Malce sem se bal, kako bodo v klubu reagirali, glede na to, da sem poskrbel za poraz Italije. A ko sem prišel v garderobo, so na moje veliko presenečenje vsi vstali in mi začeli ploskati. Na jugu Italije so se namreč vedno držali zase in se niso čutili kot del Italije, ki jo vodijo ljudje s severa. Takrat sem to občutil na lastni koži,'' je zanimivo anekdoto razkril danes 36-letni napadalec.

Slovenija je favorit

''Imel sem občutek, da so nas takrat Italijani, ki so pogosto polni sebe, tudi malce podcenili. A ko smo jih premagali, so videli, da znamo tudi mi igrati nogomet,'' je še povedal nogometaš, ki se lahko pohvali s 33 reprezentančnimi nastopi.

Priljubljeni ''Cime'' je pred tokratnim obračunom Slovenije in Italije v Stožicah, ki ga bo seveda pospremil z zanimanjem, povsem drugače. ''Zagotovo. Italijani imajo zdaj, vsaj po imenih, veliko slabšo reprezentanco, kot so jo imeli pred leti. Mi pa smo dobri. Zelo dobri. Zame je na petkovi tekmi favorit Slovenija,'' je optimističen ljubljenec navijačev Olimpije.

Zadnji reprezentančni seznam italijanskega selektorja Cesareja Prandellija ga je zelo presenetil. ''To, da na njem ni Antonia di Nataleja, je smešno. Človek je zabil kar 25 golov v italijanski ligi in je zame eden izmed najboljših posameznikov celotne lige. In ko potem na seznamu vidiš Alberta Gilardina in pogledaš njegove številke, je sploh smešno. A ko veš, da sta Prandeli in Gilardino pred časom sodelovala pri Fiorentini, je kmalu vse skupaj jasno. Nogometna kuhinja, pač,'' se kar malce zgraža Cimerotič in za konec dodaja: ''A ne glede na vse, je to še vedno Italija. In kot taka vselej nevarna in spoštovanja vredna.''

Ne spreglejte