Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 12. 2016,
12.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Chelsea zloraba spolna zloraba

Petek, 2. 12. 2016, 12.54

6 let, 6 mesecev

Chelsea naj bi plačeval v zameno za molk o spolnih zlorabah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Foto: Getty Images

Nekdanji nogometaš angleškega prvoligaša Chelseaja, danes 57-letni Gary Johnson trdi, da mu je klub plačal 50.000 funtov v zameno za molk o spolnih zlorabah. Johnson je za Mirror on Friday povedal, da ga je nekdanji glavni oglednik kluba Eddie Heath, ki je zdaj že mrtev, spolno zlorabljal v mlajših kategorijah.

Zadnje obtožbe padajo v luči velike pedofilske afere v angleškem nogometu, kjer je kar 350 posameznikov razkrilo policiji, da so bili žrtve spolne zlorabe nogometnih trenerjev in drugih nogometnih delavcev. Johnson je v pogovoru za Daily Mirror dejal: "Mislim, da mi je Chelsea plačeval za molk."

"Milijoni navijačev po vsem svetu navdušeno navijajo za Chelsea. Gre za enega največjih in najbogatejših klubov na svetu. A navijači si zaslužijo poznati resnico, kaj se je v klubu dogajalo. Mene je klub prosil, da naj podpišem izjavo o prepovedi dajanja izjav. Sprašujem se, koliko je še takšnih fantov, ki so morali prav tako podpisovati izjave in molčati," je ogorčen Johnson.

"Zagotovo so še drugi, ki jim je Chelsea plačeval za molk. Upam, da ne bo nobenemu klubu več dovoljeno prikrivati takšnih zlorab - nihče ne bi smel uiti roki pravice. V dobro nogometa potrebujemo popolno transparentnost," meni Johnson.

Klub je kontaktiral tudi angleško nogometno zvezo FA

Izvršni predsednik angleške nogometne zveze Martin Glenn je že napovedal, da bo kateri koli klub, ki je ali ki bo sodeloval pri prikrivanju spolnih zlorab, da bi se izognil očrnitvi klubskega ugleda, kaznovan. | Foto: Getty Images Izvršni predsednik angleške nogometne zveze Martin Glenn je že napovedal, da bo kateri koli klub, ki je ali ki bo sodeloval pri prikrivanju spolnih zlorab, da bi se izognil očrnitvi klubskega ugleda, kaznovan. Foto: Getty Images Odzvali so se tudi pri Chelseaju in sporočili, da so najeli zunanjo odvetniško pisarno, ki bo izvedla uradno preiskavo o nekdanjem dolgoletnem uslužbencu kluba, o podrobnostih in obtožbah pa za zdaj še molčijo. "Klub je kontaktiral tudi angleško nogometno zvezo FA in ji zagotovil pomoč in pripravljenost pri širši preiskavi o zlorabah v nogometu. To pomeni, da bo klub angleški zvezi zagotovil kakršne koli informacije, ki bi jih ta potrebovala v zvezi s preiskavo," so zapisali pri Chelseaju v izjavi za javnost.

Izvršni predsednik angleške nogometne zveze Martin Glenn je že napovedal, da bo kateri koli klub, ki je ali ki bo sodeloval pri prikrivanju spolnih zlorab, da bi se izognil očrnitvi klubskega ugleda, kaznovan.

Počutil sem se sramotno, kot da mi je nekdo vzel otroštvo

Johnson je bil član prve ekipe Chelseaja med letoma 1978 in 1981, klubu pa se je pridružil že leta 1970 kot enajstletni fant. Zdaj je razkril, da naj bi ga Heath zlorabljal od 13. leta starosti. "Počutil sem se sramotno, kot da mi je nekdo vzel otroštvo. Pozna najstniška leta sem bil povsem iz sebe, povsem uničen," je še dejal Johnson.

Heath, ki je bil glavni oglednik Chelseaja med letoma 1968 in 1979, je umrl, še preden so se v javnosti pojavile obtožbe o spolnih zlorabah. Nacionalno združenje za preprečevanje nasilja nad otroki (NSPCC) je pred časom odprlo anonimno telefonsko številko za prijavo spolnih zlorab in pomoč žrtvam, ki je v prvem tednu zabeležila več kot 860 klicev. Samo v prvih treh dneh je osebje kar 60 primerov predalo naprej policiji in socialnim službam.

Ne spreglejte