Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
14. 11. 2013,
18.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dalibor Stevanović Srečko Katanec Slaviša Stojanović

Četrtek, 14. 11. 2013, 18.58

7 let, 12 mesecev

Čeprav ga je Stojanović razočaral, je Slovenijo vedno nosil v srcu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po dobrih dveh letih smo na reprezentančnem zboru spet zagledali Daliborja Stevanovića. Vezista, ki v izbrani vrsti za zdaj ni dosegel tistega, kar smo od njega pričakovali.

V mlajši reprezentanci, v kateri je trenutke delil s Samirjem Handanovićem, Zlatkom Dedićem, Mišem Brečkom, Valterjem Birso, Bojanom Jokićem in še nekaterimi, ki so pozneje postali nosilci uspehov reprezentance, je bil glavni junak. Pozneje talenta, ki ga je kazal, ni unovčil v tolikšni meri, kot smo pričakovali. Šestnajst nastopov in gol v članski izbrani vrsti je prav gotovo manj od tega, kar si je želel tudi sam.

V zadnjem času ga ni bilo zraven. Nazadnje ga je v reprezentanco klical Matjaž Kek za prijateljsko tekmo proti Belgiji avgusta 2011, a takrat ni dobil priložnosti za igro. Zadnje reprezentančne minute je vpisal v Beogradu septembra 2010, pri remiju proti Srbiji z 1:1 na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012. Zdaj že nekdanji selektor Slaviša Stojanović, s katerim sta pred leti odlično sodelovala v Domžalah, ga ni klical pod svoje okrilje, pri Srečku Katancu je zdaj priložnost dočakal prvič.

''Bil sem razočaran, ker pod vodstvom prejšnjega selektorja nisem dobil priložnosti, česar ne skrivam, a sem se s tem sprijaznil. Iskren sem, ko povem, da reprezentance nikoli nisem prekrižal. V veliko čast mi je, da sem zraven. Sem zelo vesel,'' je na četrtkovem zboru na Brdu pri Kranju razlagal Dalibor Stevanović. ''Prišel je dan, ko sem spet zraven. Lepo je biti s fanti in spet začutiti reprezentančno vzdušje. Dve leti me ni bilo zraven, zdaj se ponuja nova priložnost. Verjamem, da bom izkoristil ponujeno in bom tudi v prihodnosti reprezentant. To je nekaj najlepšega, kar se nogometašu lahko zgodi. Slovenijo sem vedno nosil v srcu. Smo na začetku novega kvalifikacijskega ciklusa in verjamem, da bomo vsi skupaj še nadgradili igre, ki so jih fantje kazali v zadnjem času ter se vrnili na raven, ki smo jo kazali pred leti,'' se je razgovoril vezist, ki ga je zdajšnji selektor poklical v ponedeljek in razkril, kaj pričakuje od njega. ''Hitro sva dorekla nekatere stvari in se dogovorila,'' je o klepetu s selektorjem povedal nogometaš, ki je pred leti blestel v dresu Domžal. Star je 29 let in jasno je, da v reprezentanco ni prišel zato, da bi grel klop za rezervne nogometaše. ''O tem se s selektorjem nisva pogovarjala. Zato bo še čas. Zame je trenutno najbolj pomembno, da sem se vrnil. Zdaj se moram dokazovati. Ne glede na to, koliko sem star. Potem se bo selektor odločil, kaj in kako,'' se ni pustil zmesti izkušeni slovenski legionar.

Nova priložnost, da potrdi velik potencial

Nogometni kruh si že skorajda dve leti služi na Poljskem. Je član Slaska iz Vroclava, pri katerem se je v zadnjem času ustalil kot eden izmed nosilcev igre. ''Trenutno mi gre dobro. Ekipa je dobra, s statusom sem zadovoljen, ljudje v klubu verjamejo vame, vse je odlično. Upam, da bo tako tudi v prihodnosti,'' pravi nogometaš, ki je igral tudi v Španiji, v Izraelu in v Ukrajini. Na poljski nogomet, ki je nekoliko drugačen od tistega, ki ga je bil vajen v preteklosti, se je zdaj že navadil. ''Osemdeset odstotkov fizike in 20 tehnike,'' je z zgovornim odgovorom najprej opisal, kakšen nogomet se igra na Poljskem. ''Na začetku sem imel nekaj težav, saj sem potreboval čas za prilagoditev. Zdaj je vse skupaj že veliko lažje in moram priznati, da so mi zahteve, ki jih prinaša poljski nogomet, koristile. Zdaj sem odlično fizično pripravljen,'' pravi Stevanović, ki je v boljši fizični pripravljenosti, kot je bil kdajkoli.

Glede na to, da v klubu ne igra več na tako ofenzivnem položaju, kot smo ga bili vajeni izpred let, saj ga trener največkrat postavlja na mesto defenzivnega vezista, je sprememba na bolje, kar se tiče telesne pripravljenosti, prav gotovo dobrodošla. ''Najprej sem imel še nekaj težav, da sem se prilagodil na povsem nov položaj, a zdaj je vse v najlepšem redu. V novi vlogi se počutim odlično,'' je pogovor sklenil nogometaš, ki si v prihodnosti zagotovo obeta obuditev reprezentančne zgodbe. V nogometu še zdaleč ni rekel zadnje in kdo ve, morda se v naslednjih letih uveljavi celo kot eden izmed nosilcev izbrane vrste. Nogometno znanje pri njem nikoli ni bilo sporno, kar dobro ve tudi selektor, za nameček je tudi izjemno fizično pripravljen, motiva ne manjka. Verjamemo, da lahko v prihodnosti reprezentanci

Ne spreglejte