Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 4. 2015,
13.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Celje Simon Rožman NK Maribor NK Maribor Blaž Vrhovec Benjamin Verbič

Četrtek, 23. 4. 2015, 13.03

7 let, 12 mesecev

Celjan, ki si je drznil pokvariti mariborsko idilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometno Celje praznuje. Rožmanova zasedba se je uvrstila v finale pokala Slovenije in prekrižala načrte velikemu mariborskemu favoritu. "Upam, da to še ni moj vrhunec," se smeji strategu.

Pokal je tekmovanje, kjer spadajo presenečenja med sestavne dele igre. Maribor, prvi favorit pokala Slovenija, se je poslovil v polfinalu. Po šokantnem porazu s Celjani v Ljudskem vrtu (2:3) je mobiliziral svoje vrste in na povratnem srečanju v torek zaigral v najmočnejši zasedbi. Ničesar ni prepustil naključju, na klopi se je pojavil tudi športni direktor in veliki motivator Zlatko Zahović, a tudi to ni pomagalo Mariboru do preobrata. Ostalo je pri remiju brez zadetkov in ogromnem slavju mlade celjske ekipe, ki se je zavleklo v noč.

"Maribor je preprosto naletel na celjski zid. Uspešno smo se mu zoperstavili. Na dveh tekmah smo pokazali več in si bolj zaslužili napredovanje. To je lepa stvar, velika nagrada za fante," je prepričan Simon Rožman, ki je s prebojem v finale pokalnega tekmovanja poskrbel za trenerski dosežek kariere. "To je moj vrhunec, čeprav po drugi strani upam, da to še ni zadnji vrhunec moje kariere."

Njegov stanovski kolega Ante Šimundža se z njegovo oceno obeh srečanj in tem, kdo je bil boljši, verjetno ne bi povsem strinjal, saj še vedno meni, da je finalista odločil prekrasen evrogol celjskega kapetana Blaža Vrhovca na prvi polfinalni tekmi v Ljudskem vrtu. Mladi reprezentant je zadel v 88. minuti in takrat izenačil na 2:2. Če ne bi, bi Maribor v Celje pripotoval s prednostjo in nato lažje upravičil vlogo favorita.

Najslajših 0:0 v karieri

Rožman načeloma ne obožuje tekem, ki se končajo brez zadetkov, saj skuša vedno gledalcem ponuditi razlog za užitek in zabavo. Tokrat je bilo drugače, saj je remi z vijolicami, ki je Celjane popeljal na prag pokalnega raja, označil za najslajšega v karieri. Zmotila ga ni niti obrambna igra Celja.

"Bunker? Maribor nas je prisilil v neko branjenje, a smo se držali svojih načel ter glede na okrnjen igralski kader dali maksimum. Odigrali smo pametno tekmo in pokazali, da premoremo tudi taktično disciplino, ki lahko prinaša dobre rezultate. Verjamem, da nam gledalci niso zamerili branjenja. Bili smo v visokem presingu, nismo si pripravili veliko priložnosti, a če potegnemo črto, smo lahko zadovoljni," je dobre volje trener finalistov, ki se bodo za končno lovoriko udarili s Koprčani.

Po tekmi si je med slavjem nadel dres poškodovanega kapetana

Celjani so na povratni tekmi morali zaigrati brez kapetana Vrhovca, ki bo zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice po najnovejših zdravniških izvidih odsoten vsaj dva tedna. Trener ga je v torek zelo pogrešal na zelenici in zaradi tega, ker predstavlja mladi Ljubljančan dušo celjske ekipe, med slavjem po koncu srečanja oblekel njegov dres.

To je bila simpatična gesta, podobna tisti, ki si jo je po koncu SP 2014 v Braziliji privoščil junak finala Mario Götze in spomnil na odsotnost poškodovanega prijatelja Marca Reusa. "Nisem nameraval posnemati Nemcev," se je v smehu opravičeval Rožman. Najmlajši prvoligaški trener na sončni strani Alp, šteje komaj 32 let, je pojasnil, da je njegov dres oblekel, ker je Blaž vzornik drugim soigralcem.

"Poškodba se mu je pripetila v najbolj neprijetnem trenutku. Želel sem izkazati spoštovanje, ki ga čutimo do njega," je razkril del odgovora o trenutni celjski nogometni uspešnici. Kolektivni duh je tako močan, da so soigralci povezani bolj, kot bi si marsikdo mislil.

Ker je Koper izločil Domžale, še niso mirni za Evropo

S takšno energijo so zmožni velikih dejanj. Med sezono so ostali nepremagani skoraj osem mesecev, zdaj pa so zelo blizu načrtovanemu preboju v Evropo. "Če bi si že v tem trenutku izborili Evropo, bi se v igralcih prebudila neka nora želja po naslovu. Potem bi lahko bili v prvenstvu nevarni tudi Mariboru. Če bi seveda lahko sestavili kader," je Rožman spomnil na težave s poškodovanimi igralci.

Tako je celjski strateg razmišljal v sredo, ko še ni vedel, kako se bo razpletla pokalna tekma v Domžalah. Ker je zmagal Koper, si Celjani še niso zagotovili Evrope, saj jim je za petami četrtouvščena Olimpija. Če bo pokalna lovorika ostala na Primorskem, se bosta v ligo Europa uvrstili le drugo- in tretjeuvrščena ekipa prvenstva. Zato bo še napeto do konca, pritisk pa bi lahko celjskim igralcem pristrigel krila, da bi se lotili še največjega izziva, boja za državni naslov.

Če bi kdo pred sezono trenerju Celja omenil, da bo v tem delu sezone luknje v moštvu, nastale zaradi poškodovanih prvokategornikov, primoran krpati z najstniki in še golobradimi mladeniči, a se bo kljub temu potegoval za obe slovenski lovoriki, bi se mu le nasmejal. A takšna je realnost. Zasluge za njo nosi v veliki meri strokovno vodstvo, čeprav trener Rožman zvesto ponavlja enako zahvalno pesem in skuša zasluge enakovredno razdeliti med vse, najbolj pa igralce, ki v tej sezoni skrbijo za všečno podobo celjskega kluba.

Najpomembneje je, da uživajo v igri

V pokalu so od lovorike, ki jo je Celje prvič in zadnjič osvojilo pred desetletjem, oddaljeni le še en korak, v prvenstvu pa za Mariborom, ki je v zadnjih tednih vse prej kot nedotakljiv, zaostajajo pet točk. Za nekatere veliko, za tiste pa, ki zadeve sodijo po spremenljivem dogajanju v Prvi ligi Telekom Slovenije, pa niti ne toliko. V spomladanskem delu se je pri vrhu lestvice pripetilo že nekaj sprememb. V soboto sledi že derbi za drugo mesto z Domžalami. Z njimi bi se lahko pomerili v finalu pokala, a se ne bodo, ker je Elsnerjeva četa v sredo izpadla proti Kopru.

"Moji igralci so pravi profesionalci. Vedo, kaj hočejo. Veseli me, da so v vrhunski formi, ki jo hočejo obdržati, najpomembneje pa je, da uživajo v igri," si želi, da bi njegovi izbranci zadržali takšno formo do 20. maja, ko se bodo v Kopru potegovali za lovoriko.

Ne spreglejte