Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 5. 2021,
14.50

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Natisni članek

Zaključni turnir liga prvakov Aleksander Čeferin UEFA

Sobota, 29. 5. 2021, 14.50

2 leti, 11 mesecev

Predsednik uefe naklonjen spremembi

Čeferin o zaključnem turnirju lige prvakov: To bi bil lahko odličen zaključek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Aleksander Čeferin Uefa | "O zadevi se pogovarjamo, a odločenega ni še nič," o idejo za uvedbo zaključnega turnirja v ligi prvakov pravi predsednik Uefe Aleksander Čeferin. | Foto Reuters

"O zadevi se pogovarjamo, a odločenega ni še nič," o idejo za uvedbo zaključnega turnirja v ligi prvakov pravi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za francoski športni časnik L'Equipe še enkrat podprl zamisel, da bi ligo prvakov po novem sklenili s finalnim turnirjem najboljših štirih klubov, poročajo agencije.

"To bi bil lahko odličen zaključek. Tudi zelo učinkovit v odnosu do prihodkov Uefe, če bi zadevo izvedli pravilno," je dejal 53-letni slovenski predsednik Uefe. "O zadevi se pogovarjamo, a odločenega ni še nič," je še dodal.

Man City Chelsea
Sportal Podvig Chelseaja, Guardiola prvič potegnil krajšo

Morebitnih sprememb se je "treba lotiti pravilno"

Trenutno ekipe igrajo po sistemu na izpadanje tekmo doma in v gosteh vse do polfinala in le finale odloči ena tekma. Čeferin pa meni, da bi od sezone 2024/25 ligo lahko odločil sklepni turnir najboljše četverice. Sam to vidi kot izreden nogometni turnir in s tem tudi dodano vrednost zdajšnjemu produktu lige prvakov.

Pomanjkljivost novega turnirja je dejstvo, da bi bila polfinalista s tem ob eno pomembnejših domačih tekem v sezoni, zmanjšalo pa bi se tudi število televizijskih prenosov, zato je Čeferin v pogovoru izpostavil, da se je treba morebitne spremembe lotiti pravilno. In kot je še dejal, "se z odločitvijo ne mudi". Uefa ima zanjo še celo leto časa.

Uveljavitev leta 2024?

A leto 2024 bo tudi leto, ko bo začela veljati reforma lige prvakov, v kateri bo namesto 32 igralo 36 ekip, skupaj pa bo odigranih kar 100 tekem več. Takrat so možne dodatne spremembe.

Da gre pri sklepnem turnirju za izjemno zanimiv produkt, pa je pokazalo lansko leto, ko je Lizbona zaradi pandemije covida-19 gostila sklepni turnir s kar osmimi ekipami.

Čeferin se je v pogovoru dotaknil tudi preložitve evropskega prvenstva iz leta 2020 v 2021 in ocenil, da je to Uefo stalo med 100 in 200 milijoni evrov.

Zanimiva je tudi ideja o dodatni "obdavčitvi" v evropskem nogometu, izpeljani po vzoru ameriških lig, o kateri razmišlja Čeferin in ima pri tem kar nekaj somišljenikov v vodstvu evropskega nogometa. V ZDA denimo morajo klubi za vsako prekoračitev plač za igralce, plačati nekakšen davek oziroma kazen vodstvu lige.

S tem skušajo v ZDA zadržati finančne okvire športa, predvsem pa poskrbeti tudi za konkurenčnost med moštvi.

Preberite še:

Uefa Logotip
Sportal Na Uefi predlog za ukinitev pravila o doseženem golu v gosteh
Ne spreglejte