Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 5. 2016,
15.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

1

Natisni članek

UEFA Michel Platini Nogometna zveza Slovenije Aleksander Čeferin

Torek, 17. 5. 2016, 15.43

6 let, 6 mesecev

Čeferin o tem, da želi naslediti Platinija: Brez komentarja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

1

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin se poteguje za najvišji položaj pri Evropski nogometni zvezi (UEFA). Suspendirani Michel Platini bo nasledniku predsedniško žezlo uradno predal septembra, v sredo pa bodo znane podrobnosti poteka predsedniških volitev.

Seznam morebitnih kandidatov, ki bi lahko zapolnili vrzel na predsedniškem položaju Uefe, je vedno daljši. Do zdaj so kot najresnejše kandidate omenjali vršilca dolžnosti na položaju generalnega sekretarja Theodora Theodoridisa (Grčija), predsednika nizozemske krovne organizacije Michaela van Praaga in predsednika španske zveze Angela Mario Villarja.

Po poročanju novinarske agencije Press Association se za predsedniški položaj zanima tudi Aleksander Čeferin. Predsednik NZS je želja številnih nacionalnih zvez, v zadnjih tednih pa je sprejel ogromno čestitk. Sprva ob odprtju Nacionalnega nogometnega centra Brdo (NNC Brdo), kjer je predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino izpostavil slovensko krovno organizacijo kot zgled drugim, hkrati pa pohvalil vodstvene sposobnosti vodilnega moža NZS, nato pa še na kongresu Fife v Mehiki.

"Brez komentarja," nam je na vprašanje, ali namerava kandidirati za enega najvišjih položajev v svetu nogometa, odgovoril Čeferin. Kaj več ni želel povedati.

V sredo, ko bo izvršni odbor Uefe v Baslu zasedal o proceduri za volitve naslednika Michela Platinija, bo že manj neznank. Vodstvo Uefe bo določilo način, kako in kje bodo potekale predsedniške volitve, več bo znanega tudi o kandidatih, ki bi lahko nasledili suspendiranega Francoza. Platini bo uradno od mesta predsednika Uefe odstopil septembra, ko bo v Atenah potekal izredni kongres. Dolgoletni predsednik Uefe ne sme delovati v nogometu vsaj štiri leta.

Predsednik Fife Gianni Infantino je bil 6. maja, ko je bil svečano odprt NNC Brdo, gost Aleksandra Čeferina in NZS. | Foto: Predsednik Fife Gianni Infantino je bil 6. maja, ko je bil svečano odprt NNC Brdo, gost Aleksandra Čeferina in NZS.

Kdo je Aleksander Čeferin?

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je imela v obdobju državne samostojnosti le tri predsednike. Dve desetletji je krovni zvezdi predsedoval Rudi Zavrl, danes častni predsednik NZS, nato ga je leta 2009 nasledil Ivan Simič, dve leti pozneje pa se je na vroči in zelo odgovoren stolček usedel Aleksander Čeferin. Znani odvetnik iz Grosuplja, večinski lastnik Odvetniške družbe Čeferin, je star 48 let.

Pred prevzemom visokega položaja v slovenskem nogometu je šest let sodeloval z MNK Lesna industrija Litija, bil je član izvršnega odbora FC Ljubljana Lawyers (2005-11), pet let pa ljubljanske Olimpije (2006-11). V Uefi opravlja mesto podpredsednika komisije za pravne zadeve, sodeluje pa tudi z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), kjer je član disciplinske komisije. Pred tedni je na Brdu pri Kranju slavnostno odprl NNC Brdo, prireditev pa si je ogledal tudi novi predsednik Fife Gianni Infantino.

Ne spreglejte