SiolNET. Sportal Nogomet
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Predsednik Uefe po obisku v Španiji

Predsedniška turneja in pol: Čeferin gost Reala, Barcelone in NZS

0,83

termometer

 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se pogosto druži z velikani. Na četrtkov novoletni sprejem Nogometne zveze Slovenije (NZS) je prispel neposredno iz Španije, kjer je obiskal predsednika največjih klubov, Reala in Barcelone. Velike finančne razlike med evropskimi klubi doživlja kot neprijetno presenečenje.

Ko je Aleksander Čeferin prevzel visok položaj pri Uefi in postal najvplivnejši mož evropskega nogometa, je vstopil v svet številnih potovanj in stikov z znanimi športnimi imeni. V sredo se je odpravil v špansko prestolnico, kjer ga je sprejel predsednik madridskega Reala Florentino Perez, dan pozneje pa je bil na delovnem obisku v taboru Barcelone.

V sredo v Madridu, dan pozneje v Barceloni

Predsednik NZS Radenko Mijatović mu je podelil priznanje za opravljeno delo pri krovni nogometni zvezi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Predsednik NZS Radenko Mijatović mu je podelil priznanje za opravljeno delo pri krovni nogometni zvezi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zanimalo ga je stališče obeh klubskih velikanov do ideje, ki že dalj časa kroži v evropski javnosti. Bi lahko v prihodnosti zaživela superliga, v kateri bi se za zaprtimi vrati družili le najmočnejši evropski klubi, in ogrozila poslanstvo lige prvakov?

"Sestal sem se s predsedniki vseh največjih klubov v Evropi in jim jasno povedal, da za Uefo zaprta liga ni možnost. Kakor razumem, so to sprejeli," je bil 48-letni Slovenec, ki je s prevzemom položaja predsednika Uefe poskrbel za enega najodmevnejših dosežkov v zgodovini slovenskega športa, zadovoljen s pogovori v Madridu in Barceloni.

V Kataloniji ga je sprejel predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu, španski mediji pa so izpostavili, da je v sredo pustil pozitiven vtis pri vodstvu belih baletnikov, ki jih je s Čeferinovim predhodnikom Michelom Platinijem povezoval toplo-hladen odnos.

Finančne razlike so večje, kot je mislil

Aleksander Čeferin je prepričan, da bo Mijatović kos odgovorni nalogi pri NZS. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aleksander Čeferin je prepričan, da bo Mijatović kos odgovorni nalogi pri NZS. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nekdanji predsednik NZS je v domovino prišel dobre volje. Z novinarji se je družil prvič, odkar ga je na mestu predsednika NZS nasledil Radenko Mijatović. Dolgoletnega sodelavca je ocenil kot dobrega in poštenega človeka, ki ima rad nogomet, hkrati pa ga odlikujejo vodstvene sposobnosti. Čeferin je na čelu Uefe že več kot tri mesece. Njen ustroj spoznava iz dneva v dan. Pozitivno ga je presenetilo, ko je ugotovil, s kako odlično in urejeno organizacijo ima opravka, v slabo voljo pa ga je spravilo spoznanje o prevelikih razlikah med evropskimi klubi. Meja med bogatimi in revnejšimi klubi, ki s težavo krpajo proračunske luknje, je po besedah odvetnika iz Grosuplja vse večja.

"Finančne razlike so veliko večje, kot sem si mislil, preden sem prišel v Nyon. To me je negativno presenetilo, saj so posledično večje tudi kakovostne razlike. To je resna težava, s katero se bomo morali pri Uefi ukvarjati," je na novoletnem druženju NZS izpostavil enega izmed večjih ciljev za leto 2017.

Nogomet je evropska strast

Trudil se bo izboljšati dobrobit nogometa. Na številnih službenih potovanjih v sklopu promocije evropskega prvenstva 2020, ki ga bo gostilo kar 13 različnih držav, se je prepričal v moč nogometa.

Srečku Katancu je zaželel uspešne nastope slovenske reprezentance v nadaljevanju kvalifikacij za SP 2018. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Srečku Katancu je zaželel uspešne nastope slovenske reprezentance v nadaljevanju kvalifikacij za SP 2018. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Spoznal sem, da ga vsi jemljejo zelo resno in da je zagotovo najpomembnejša postranska reč na svetu. Nogomet je pravzaprav strast v vsej Evropi," je pri gostiteljih Eura 2020, ki bo postregel z veliko novostjo, saj bo posejano po vsej celini, zaznal izrazito navdušenje nad bližajočim se spektaklom. Veseli se tudi svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji.

Slovenska izbrana vrsta po dobrem točkovnem izkupičku v jesenskem delu kvalifikacij ostaja v resni igri za nastop, saj na lestvici zaostaja le za Anglijo. Čeferin si je v živo ogledal dvoboja s Slovaško in Anglijo, ki sta ga navdušila. Ostaja velik navijač Katančeve čete in ji želi vse najboljše v letu 2017.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin