Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
8. 11. 2015,
21.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Agim Ibraimi

Nedelja, 8. 11. 2015, 21.12

8 let

Če je Slovenija premagala Švico, ki je desetkrat boljša, bo tudi Ukrajino

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Če se Slovenija ne bo uvrstila na evropsko prvenstvo, bo to velik spodrsljaj," je prepričan zvezdnik Maribora, Makedonec Agim Ibraimi, ki je proti Ukrajini že igral.

Tudi eden najboljših, če ne najboljši nogometaš Maribora bo z zanimanjem spremljal prihajajoči tekmi dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 med Slovenijo in Ukrajino. Pesti bo seveda stiskal za Slovence, saj pri nas, z enoletnim premorom, ko je bil na jugu Italije, igra že sedem let.

Pred tekmama leta, kot smo ju poimenovali v javnosti, je primeren sogovornik, saj Ukrajince dobro pozna. V kvalifikacijski skupini C se je namreč z Makedonijo, katere reprezentant je, meril prav z njimi. Makedonci, ki so na desetih tekmah osvojili le štiri točke in močno razočarali, so z Ukrajino obakrat izgubili, a sam pravi, da so imeli nasprotniki tudi nekaj sreče.

Oktobra lani so v Ukrajini izgubili z 0:1, na tej tekmi as Maribora ni igral, pred enim mesecem so v Makedoniji klonili z 0:2, takrat je bil od prve do zadnje minute na igrišču tudi on. "Na tekmi v Skopju smo imeli svoje priložnosti, a jih nismo izkoristili. Ukrajinci me še zdaleč niso navdušili, pa so na drugi tekmi igrali bolje, kot so na prvi, zato sem prepričan, da bo Sloveniji uspelo. Če ji ne bo, bo to veliko razočaranje, saj je boljša," je optimističen Agim Ibraimi, ki je v nadaljevanju pogovora podal malce podrobnejšo analizo igre reprezentance, ki se bo v naslednjih desetih dneh s Slovenijo pomerila dvakrat.

Ustavite oba zvezdnika in naredili ste vse

"Predvsem gre za ekipo, ki igra zelo čvrsto in kolektivno. Seveda ne bom povedal nič novega, če rečem, da so Ukrajinci najbolj nevarni po krilnih položajih. Jevgen Konopljanka na levi in Andrij Jarmolenko na desni strani sta res odlična nogometaša. Prvi je fizično odlično pripravljen in vseskozi teče. Na desni strani ima Jarmolenko veliko pomoč v bočnem branilcu, ki vseskozi prihaja k njemu v napad. Gre za nogometaša, ki ga je, če ima svoj dan, zelo težko ustaviti. Predvsem v igri ena na ena je zelo močan. Jarmolenko veliko preigrava in podaja, Konopljanka je zelo nevaren za gol in prihaja v nasprotnikov kazenski prostor. Slovenci si bodo morali pomagati v obrambi in narediti vse, da ju 'odrežejo' od igre. Če jim to uspe, bo Ukrajina v škripcih. Preostali njeni nogometaši namreč še zdaleč niso tako dobri, kot sta onadva," se je razgovoril 27-letni Makedonec.

Priložnost za Slovenijo? Leva stran obrambe.

"Na levi strani obrambe, kjer igra Vjačeslav Ševčuk, so slabi. Tudi robustni branilec Jevgen Hačeridi, ki v višino meri skorajda dva metra, ni najbolj zanesljiv. Predvsem pri igri po tleh je slab, to velja izkoristiti. Oba skupaj nasprotniku puščata veliko prostora in delata neumne prekrške," je na pomanjkljivost, ki jo je opazil pri Ukrajincih, opozoril naš sogovornik.

"V napadu imajo Ukrajinci še enega robustnega nogometaša Jevgena Seleznjeva, tudi nanj bo treba biti pozoren, saj dobro ustavlja žogo, podaja levo in desno. Je nevaren, a največja nevarnost bo prežala s strani omenjenih Jarmolenka in Konopljanke, ki sta odlična nogometaša. Je pa res tudi to, da prav gotovo nista tako dobra, kot sta bila Andrij Ševčenko in Sergej Rebrov leta 1999, pa so Slovenci vseeno zmagali. Zato pa pravim, da ste lahko optimistični. Držim pesti za vas!" je še povedal Ibraimi.

Slovenija mora v Lvovu po gol

Tudi Makedonija je gostujočo tekmo, tako kot bo Slovenija v soboto, igrala v Lvovu. Našega sogovornika takrat sicer ni bilo zraven, a se je s selektorjem in reprezentančnimi soigralci pogovarjal o njej. "Rekli so mi, da je tam precej lažje igrati, saj Ukrajinci na krilih navijačev igrajo ofenzivno, napadejo nasprotnika, s tem pa pustijo veliko prostora za protinapade. Selektor Srečko Katanec je to verjetno že opazil. Že večkrat je dokazal, da je vrhunski trener in verjamem, da bo tudi tokrat, zato sem optimist," je vodji strokovnega štaba slovenske izbrane vrste na dušo popihal nogometaš, ki je do zdaj zabil štiri gole za Makedonijo.

"Pričakujem šahovski partiji, odločale bodo malenkosti, morda tudi to, da bo Slovenija povratno tekmo igrala doma. Če bi Slovenija v Ukrajini zabila gol, bi bila veliko bližje uspehu. Verjamem, da bo k temu tudi stremela. V mojih očeh je favorit. Tudi zato, ker je v dodatnih kvalifikacijah za velika tekmovanja nastopila štirikrat in bila kar trikrat uspešna, medtem ko je Ukrajincem spodletelo prav vsakič v petih poizkusih. To nekaj pomeni. Predvsem pa sem optimist zato, ker Ukrajina nima takšnih nogometašev, kot sta Kevin Kampl in Josip Iličić. Predvsem drugi lahko postane mož odločitve. Verjamem in želim si, da bo!" nekdanjemu soigralcu iz garderobe Maribora privošči Ibraimi.

Ljudski vrt je velika prednost

In za konec še Ljudski vrt. Štadion, na katerem je Makedonec z Mariborom spisal že prenekatero uspešno zgodbo, bo gostitelj povratne tekme proti Ukrajini, ki bo dala odgovor na vprašanje, kdo bo naslednje poletje igral v Franciji. "Ljudski vrt je nekaj posebnega, podpore ne manjka, igralcem da posebno energijo. Ta štadion bo dal slovenskim reprezentantom veliko samozavest. Če je v Mariboru padla Švica, ki je desetkrat boljša od Ukrajine, bo tudi Ukrajina!" je za konec zabičal Ibraimi. Iz njegovih ust …

Ne spreglejte