Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
16. 5. 2014,
19.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bosna in Hercegovina Amel Mujčinović Edin Džeko Miralem Pjanić

Petek, 16. 5. 2014, 19.27

8 let

Če bosta Džeko in Pjanić v formi, bo v Braziliji še veselo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bosna in Hercegovina bo edina novinka na velikem odru, ki nas bo razvajal od 12. junija do 13. julija. V kvalifikacijah je bila prepričljiva. Bo tudi v Braziliji? O tem je razmišljal Amel Mujčinović.

Reprezentanco Bosne in Hercegovine, priljubljene zmaje, ki so ob preboju na svetovno prvenstvo v domovini poskrbeli za veselje neslutenih razsežnosti, pozna odlično. Redno jo spremlja. Kako je tudi ne bi, saj jo nosi v srcu.

Pred več kot desetletjem je branil za izbrano vrsto BiH, a mu je pozneje načrte prekrižala poškodba. ''Res je. Leta 2001 sem branil na prijateljski tekmi z Madžarsko, nato bil na kvalifikacijskem dvoboju s Španijo na klopi, potem pa žal pri Anžiju v Rusiji staknil hudo poškodbo, tako da se je moja reprezentančna kariera v BiH hitro končala,'' je z rameni skomignil Amel Mujčinović, ki je pred davnimi leti prišel iz BiH v Celje, a tu ostal tako dolgo, da je brez težav pridobil tudi slovensko državljanstvo.

Prepričan je, da se bodo med pripravami pobotali

Čeprav je že vstopil v peto desetletje, še vedno piše zgodovino celjskega kluba. Je trener vratarjev, včasih pa vskoči med vratnici in poskrbi za dobro voljo. Mlajši soigralci ga doživljajo kot oddajnik pozitivne energije v slačilnici. Ko smo ga zmotili po remiju s Krko, s katerim si je celjski prvoligaš tudi matematično zagotovil obstanek v prvi ligi, je z veseljem namenil nekaj misli zmajem, kakor pravi reprezentanci BiH, ki bo letos v Braziliji pisala zgodovino.

''Komaj čakam. Seveda bom navijal za Bosno. To, da se je uvrstila na svetovno prvenstvo, je ogromen uspeh. Veliko zadovoljstvo za bosanski narod. Vsa država diha z reprezentanco. Čeprav je poraz na zadnji prijateljski tekmi z Egiptom malce pokvaril vzdušje, sem prepričan, da se bodo med pripravami na prvenstvo spet zedinili in pobotali. To so vrhunski igralci, pravi profesionalci. Če bodo vsi skupaj stali v vrsti in bo vse minilo brez zapletov, potem bodo še naprej deležni velikanske podpore gledalcev,'' je izkušeni vratar prepričan, da v ospredje ne bodo stopile psihološke težave, ki se na največjih tekmovanjih rade pretihotapijo v tabor balkanskih predstavnikov.

Boji se tekem z Iranom in Nigerijo

Nestrpno čaka na 15. junij. Takrat se bo BiH na sloviti Maracani pomeril z enim izmed favoritov prvenstva, Argentino, kar bo resničen preizkus tega, do kod sploh lahko seže Sušićeva četa. Lani so jo gavči nadigrali na prijateljski tekmi v ZDA, bi se lahko zgodovina ponovila v Riu de Janeiru?

''V Braziliji bo Argentina skoraj domačin. To je vendarle njena celina. Seveda bo velik favorit, a morala bo računati z visoko motivirano Bosno. Če bo priskočila na pomoč se sreča, bi lahko zmaji ostali neporaženi. Edin Džeko je pri Manchester Cityju v krasni formi, tudi Miralem Pjanić je pri Romi odličen. Ona sta nosilca igre, na zgodovinskem srečanju za BiH pa bo njuna želja, da se dokažeta pred svetovnim občinstvom, še toliko bolj izražena. Če bosta prava, bo v Braziliji še veselo. Malce se bojim le tekem z Iranom in Nigerijo. Ekip še zdaleč ni mogoče podcenjevati, predvsem Afričanov, ki igrajo v dobrih evropskih klubih. To bosta zelo zahtevni tekmi, BiH pa bo morda na teh tekmah rahel favorit. Nikakor absoluten, ampak le rahel,'' se je nasmehnil dolgoletni vratar Celja, ki je v knežjem mestu ustvaril družinski dom.

BiH si lahko priigra priložnost proti vsakemu tekmecu

Kot vratar je zelo pohvalil stanovskega kolega v reprezentanci BiH. Asmir Begović spada med najboljše čuvaje mreže v močnem angleškem prvenstvu, zaupa mu tudi selektor Safet Sušić. Kar zadeva njegov izbor, je Anela nekoliko začudilo, da je izbral le dva klasična napadalca (Džeka ter Vedada Ibiševića), a je vseeno prepričan, da s tem ni storil škode reprezentanci.

''To me je presenetilo, ko pa sem nato prečesal seznam, sem videl, da je v zvezni vrsti ogromno igralcev, ki lahko igrajo v napadu. Ekipa je z nekaterimi novinci dobila širino, zdaj ima selektor pestro izbiro skoraj za vsako igralno mesto. Morda preseneti tudi njegov nečak Sven Tino. Ne spremljam ga veliko, proti Egiptu je igral le en polčas, a pustimo se presenetiti,'' je spregovoril še o zveznem igralcu splitskega Hajduka, za katerega je Maribor v zimskem prestopnem roku ponujal pol milijona evrov, a so Dalmatinci le odmahnili z roko.

Največja odlika, ki jo pripisuje reprezentanci BiH, je individualna kakovost nogometašev. Predvsem tistih, ki radi napadajo. ''Džeko, Pjanić, Ibišević ... To so igralci, ki si bodo priigrali priložnost na vsaki tekmi, proti vsakemu tekmecu. Še najbolj me skrbi mesto zadnjega zveznega igralca. Odkar se je Rahimić bolj posvetil obrambnim nalogam in končal reprezentančno zgodbo, še čakamo na pravega kandidata,'' je povedal.

Veliko bo po njegovem mnenju odvisno od končnice klubskih sezon ter morebitnih poškodb. ''V kvalifikacijah imaš čas, da se pripraviš, na svetovnem prvenstvu pa gre vse hitreje. Veliko bo odvisno od tega, koliko so nogometaši utrujeni od klubske sezone,'' poudarja Mujčinović. A s podobnimi vprašanji se najbrž srečujejo tudi v taboru Argentine, Irana in Nigerije, kar bi lahko v skupini F na svetovnem prvenstvu v Braziliji poskrbelo za kopico zanimivih srečanj.

Ne spreglejte