Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 11. 2013,
11.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zulte Waregem Anderlecht Club Brugge Primorje Olimpija Gorica Milan Osterc

Četrtek, 7. 11. 2013, 11.53

5 let, 2 meseca

Častni trojček Osterca, ''sumljiv'' epski preobrat, potolčen Genk …

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maribor bo danes gostil klub Zulte-Waregem. To bo šesto gostovanje belgijskih klubov v Sloveniji. Statistika namiguje, da bomo v Ljudskem vrtu spremljali festival golov. Jih bo padlo šest?

Zgodba o slovensko-belgijskih dvobojih v evropskih tekmovanjih se je začela pred 16 leti, ko je v Novi Gorici gostoval Club Brugge. Pozneje se je še vračal v Slovenijo, prav v Ljudski vrt (2011), na obeh gostovanjih v deželi na sončni strani Alp pa napolnil domačo mrežo. Vrtnicam je v nenavadnem srečanju, ko je vsaki ekipi pripadel polčas, nasul kar pet zadetkov. Vse v prvem delu, blestela sta Lorenzo Staelens (tri zadetke) in Gert Claessens (dva). V nadaljevanju je belgijski vihar v pokalu UEFA prizanesel Primorcem, ogrel pa se je Milan Osterc in s tremi zadetki napovedal bleščečo kariero. Jagoda je s hat-trickom reševal čast nadigrane Gorice, ki je na povratni tekmi še enkrat priznala premoč in se po porazu z 0:3 poslovila od Evrope.

Brugge v 17 minutah zabil kar štiri zadetke

Leta 2011 se je Club Brugge vrnil v Slovenijo in poskrbel za enega največjih preobratov v zgodovini evropskih tekmovanj. Vijolicam se je nasmihala krstna zmaga v skupinskem delu lige Europa, saj so še v 73. minuti občudovali veličastno prednost treh zadetkov. Nato pa je na površje izplavala nepredvidljivost, zaščitni znak nogometne igre. Belgijci so s pomočjo nevsakdanjega juriša do konca srečanja mrežo Jasmina Handanovića zatresli kar štirikrat in "vstali od mrtvih". Zmaga, dosežena pod vodstvom nemškega stratega Christopha Dauma, odmeva še danes, žal tudi zaradi nikoli dokazanih obtožb iz Nemčije, češ da je bil razplet dramatičnega srečanja povezan s stavnimi anomalijami. Evropska nogometna zveza (UEFA) je po preiskavi potrdila, da se ni dogajalo nič spornega, Maribor pa išče moralno zadoščenje s pomočjo tožbe.

Anderlecht zlahka osvojil Bežigrad

Med Bruggeom v Novi Gorici ter Bruggeom v Mariboru so slovenski ljubitelji nogometa spremljali še tri gostovanja belgijskih predstavnikov. In vedno je bilo prisotno ogromno zadetkov, kar v primeru slovensko-belgijskih obračunov očitno ni več naključje. Pred 14 leti je v pokalu pokalnih zmagovalcev, tekmovanju, ki se je pozneje poslovil z nogometnih igrišč, za Bežigradom gostoval Anderlecht. Olimpija je bila nemočna, češki orjak Jan Koller in kanadski reprezentant s poljskimi koreninami Tomasz Radzinski sta poskrbela za visoko zmago Bruseljčanov (3:0), ki je bila pred tem v evropski prestolnici potrjena še z eno. Z vsaj častnim zadetkom zeleno-belih (1:3).

V mreži Genka počila petarda, strelec tudi Šimundža

To je bila sezona, ki se je v zgodovino mariborskega in slovenskega nogometa zapisala z zlatimi črkami, saj je v ligi prvakov podvig uspel nepozabni Prašnikarjevi vijoličasti četi. Na prvi kvalifikacijski stopnički je preskočila Genk. V Ljudskem vrtu je presenečene belgijske goste odpihnila kar s 5:1, nato na povratni tekmi resda poplesavala po robu izpada, a se srečno izvlekla in senzacionalno izločila favoriziranega tekmeca. Mrežo Genka je na tekmi v Mariboru zatresel tudi Ante Šimundža, zdajšnji trener vijolic in do zdaj edini trener, ki je 11-kratnega slovenskega prvaka v skupinskem delu lige Europa popeljal do točk v gosteh. Nato je usodo Genka podoživel še Lyon in uresničile so se sanje o slovenskem predstavniku v družbi najboljših …

Primorje zmlelo rezervno postavo Westerloja

Omeniti pa velja tudi dogodek izpred 13 let. Takoj po evropskem prvenstvu v nogometu, ki ga je leta 2000 gostila tudi Belgija, na njem pa premierno nastopila Slovenija, je v Ajdovščini gostoval Westerlo. To je bil čas, ko se je lahko Primorje pohvalilo s stabilnim finančnim stanjem, žreb pa ga je v pokalu Intertoto povezal s šestouvrščeno belgijsko ekipo. Prestolnica burje pa ni dočakala prve ekipe gostov. V tekmovanje so vstopili brez ambicij ter predstavili rezervno, občutno mlajšo in manj izkušeno ekipo. Ajdovci z njo niso imeli težav in so ji na dveh tekmah napolnili mrežo. V Ajdovščini je bilo 5:0, v gosteh celo 6:0. S petimi zadetki se je izkazal Vanja Starčević.

Tako so potekala gostovanja belgijskih klubov v Sloveniji. Na petih tekmah je bilo doseženih 29 zadetkov, skoraj šest na tekmo. Nekoliko več so jih dosegli gostitelji (16), skoraj vedno pa so bili strelsko razpoloženi tudi gostje (13). Če lahko verjamemo statistiki, bo v primeru, če se bo nadaljevala tradicija, danes v Ljudskem vrtu potekala nogometna poslastica, na kateri bo padlo ogromno zadetkov. Vsaj šest …

Ne spreglejte