Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
1.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ante Čačić Darko Milanič Agim Ibraimi Robert Berić

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 1.47

8 let

Čačić osvojil lovoriko in dodal: čestitke Darku Milaniču in fantom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Navijači Olimpije so pričakovali nov udarec za Maribor in poraz Anteja Čačića ob debiju na klopi prvakov, a videli povsem nasprotno sliko.

Maribor je bil dominanten, pokazal všečno igro, zabil tri gole, ohranil nedotaknjeno mrežo, povsem nadigral Ljubljančane in zasluženo prišel do lovorike. ''Lepo je začeti na tak način. Prva službena tekma in že lovorika. Seveda upam, da bomo na podoben način tudi zaključili sezono. Velike zasluge za to lovoriko gredo nogometašem in Darku Milaniču, katerega delo v Ljudskem vrtu je bilo odlično in je še vedno vidno,'' je po tekmi govoril Ante Čačić, ki je bil z razpletom seveda zadovoljen. ''Moram biti. Vseh 90 minut smo nadzorovali igro in povsem zasluženo prišli do lovorike. Hkrati bi čestital tudi Olimpiji, ki je igrala zelo športno in bila dober nasprotnik. Toda tokrat smo bili enostavno predobri. Dokazali smo, da smo še vedno avtoriteta v slovenskem nogometu,'' je še povedal Hrvat, ki je pri nekaterih v zadnjih dneh zbujal dvom, a z izjemno predstavo Maribora na superpokalni tekmi verjetno vsem kritikom zaprl usta. Zdaj so pričakovanja spet najvišja. ''Tako kot vedno. Poskušali bomo ponoviti vse, kar je Maribor dosegel v zadnjih letih oziroma iti še korak dlje. Prvenstvo je prioriteta, seveda pa bomo skušali osvojiti tudi pokal in čim dlje priti v Evropi,'' je še dodal trener, ki je tokrat, zanimivo, moštvo Maribora postavil nekoliko drugače, kot smo bili vajeni v preteklosti. Od prve minute je zaigral le en klasični napadalec, nezamenljivi Marcos Tavares. ''V slovenskem prvenstvu smo v položaju, ko razen na tekmah proti Olimpiji ne igramo proti ekipam, ki bi nas napadale. Smo v nasprotnem položaju, kot smo takrat, ko v Evropi igramo proti najmočnejšim ekipam. Zato sem se tokrat odločil za nekoliko drugačno potezo, da ekipo preizkusim. Poteza se je obrestovala,'' je pojasnil 59-letni Zagrebčan.

Sramoten poraz, ki je bil dobrodošel

V zadnjih dneh Čačiću ni bilo lahko. Najprej odstop Zlatka Zahoviča z mesta športnega direktorja, potem katastrofa na prijateljski tekmi proti Kaiserslauternu in poraz z 0:7, kar je zapravljanje ugleda slovenskega prvaka. ''Navijačem sem se za ta poraz že opravičil. Seveda ni lepo izgubljati, kaj šele s takšnim rezultatom, a vseeno. To je bila tekma, ki je bila pripravljalna. Forme seveda ne tempiramo za prijateljske tekme, pač pa za tiste najbolj pomembne. Ta poraz je bil boleč, a nam je marsikaj prinesel,'' se je razgovoril hrvaški trener in nadaljeval: ''Na tej tekmi smo igrali brez Arghusa, Martina Mileca, Marcosa Tavaresa, Agima Ibraimija. Isti dan smo ostali tudi brez Roberta Berića. Doživeli smo katastrofo, a bolj kot to, je zame pomembno, da sem kot trener vstopil v garderobo pred igralce in smo skupaj iz vsega prišli še močnejši. Tokratna zmaga nad Olimpijo je dokaz, da je bilo tako. Ko ekipa zmaguje, so zaslužni vsi. Ko izgubi, so vse oči uprte v trenerja. To je normalno in tudi pravilno, a s tem se nisem obremenjeval. Verjamem, da je bil ta debakel za nas celo dober.''

Rad bi videl, da bi ostal, toda …

Brez Roberta Beriča je trener Maribora že ostal. Lahko se zgodi, da bodo pred najbolj pomembnimi evropskimi preizkušnjami bogati evropski snubci odpeljali še Agima Ibraimija. Brez dvoma prvega zvezdnika ekipe, kar je Makedonec dokazal tudi na tekmi proti Olimpiji, ko je v vsega uri igre, kolikor je bil na celjski zelenici, podal za oba gola vijoličastih. Kaj bi odhod najboljšega igralca slovenske lige pomenil za Maribor? Morda trener zahteva, da se Ibraimija, če že mora oditi, proda šele po tistih ključnih evropskih tekmah, kot je storil Čačićev nekdanji klub zagrebški Dinamo pred letom dni?

''Res je, da smo lani v Dinamu vse do uvrstitve v ligo prvakov ohranili celotno ekipo, šele potem pa prodali Milana Badelja. Seveda bi najraje videl, da bi bilo tako tudi v Mariboru, a klubi s tega področja živijo od prodaj igralcev, zato kaj takega težko zahtevam. Berića ni bilo mogoče zadržati. Kdo ve, kako bo z Ibraimijem. Seveda si želim, da bi bil Agim čim dlje z nami, a na to ne morem vplivati. To je klubska politika,'' je še dejal trener, ki je zgodbo na klopi zagrebškega Dinama začel z nizom nepremagljivosti, ki je trajal dolgih 32 tekem. Tudi na klopi Maribora je začel dobro. Če se po jutru dan pozna …

Ne spreglejte