Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 11. 2013,
20.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sao Paulo

Sreda, 27. 11. 2013, 20.30

8 let

Brazilija žaluje: Žerjav vzel dve življenji in uničil del štadiona v Sao Paulu (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Brazilija je v šoku. Huda gradbena nesreča na štadionu v Sao Paulu je terjala dve smrtni žrtvi. Sreča v nesreči je, da se je to zgodilo v času kosila, saj bi bilo sicer žrtev veliko več.

Arena Corinthians oziroma Itaquerao ima pomembno vlogo. Gostila naj bi uvodno dejanje težko pričakovanega svetovnega prvenstva.V polnem lesku naj bi se predstavila decembra, ko bi se morala končati gradbena dela, po nepredvideni nesreči ogromnih razmer pa so se med prireditelje svetovnega prvenstva v nogometu naselili dvom, nelagodje in skrb. Še vedno namreč potekajo gradbena dela na šestih izmed dvanajstih štadionov, ki bodo prihodnje leto pričakali in gostili 32 udeleženk. Štadiona v Manausu in Cuiabi zagotovo ne bosta dokončana še letos, tako da bosta zamudila uradni rok Fife. Zamude so posledica številnih protestnih shodov, na katerih se je vladi in prirediteljem prvenstva očitalo, da so za rešitev nogometne infrastukture namenili veliko več sredstev, kot bi bilo to v danem trenutku potrebno in smotrno. Za Areno Corinthians naj bi bilo porabljenih okrog 250 milijonov evrov, na objektu pa je bilo v času največjih del prisotno nekaj tisoč delavcev.

Corinthians, znameniti nogometni klub iz Sao Paula, ki dobiva novi dom, je obznanil obdobje žalovanja. Kaj se je pripetilo? V sredo ob 13. uri po brazilskem času se je eden izmed gradbenih žerjavov v trenutku, ko je v sklepni fazi gradnje štadiona spuščal 500-tonski del strehe, nepričakovano zrušil in padel na jekleno konstrukcijo na vzhodni strani štadiona. Svet so obšle fotografije nesreče, v kateri je škodo utrpela tudi južna tribuna objekta.

Življenje sta izgubila dva gradbena delavca. Sprva so gasilci poročali o treh žrtvah, a je policija naknadno sporočila, da so upravnika žerjava prepeljali v bolnišnico, od koder so ga tudi že izpustili, tako da je ostalo pri dveh tragičnih žrtvah. Sreča v nesreči je, da je bila večina delavcev v času padca žerjava na kosilu v bližnji kantini in se je tako izognila najhujšemu. "Globoko sem užaloščen ob tragičnih izgubah. Naša srca so z družinama žrtev," je povedal predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Joseph Blatter, generalni sekretar Fife Jerome Vackle pa je dodal: "Zelo sem šokiran nad novicami iz Sao Paula. Z mislimi smo z družinama nesrečno umrlih v tej nesreči." Krovna svetovna nogometna zveza je izpostavila, da je varnost delavcev ena izmed najbolj pomembnih prioritet za Fifo in brazilsko vlado, zato je nova nesreča nova zaušnica vsem vloženim naporom. To je bila že tretja gradbena nesreča na brazilskih štadionih v zadnjih dveh letih, skupno pa so življenje izgubili štirje delavci.

Ne spreglejte