Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 7. 2014,
20.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bojan Prašnikar Nemčija Brazilija Joachim Löw

Nedelja, 6. 7. 2014, 20.45

7 let, 12 mesecev

"Brazilci so se za osvojitev naslova zanašali le na ime"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bojan Prašnikar je edini Slovenec, ki je že vodil nemškega prvoligaša. Reprezentanco, ki se je znesla nad Brazilijo, pozna odlično. Selektorju Joachimu Löwu bi od srca privoščil prvo lovoriko.

Prepričljiva zmaga Nemčije nad neprepričljivo Brazilijo ga ni presenetila. Že pred tekmo je jasno in glasno napovedal, da ima evropska velesila večje možnosti za napredovanje. "Tako se je tudi zgodilo. Nemci so na igrišču pokazali, da so korak pred Brazilci. Res je, Brazilija je igrala doma, a občinstvo ne more igrati. Tudi če bi ostalo le pri 2:0, se je na igrišču opazila ogromna razlika med ekipama. Pa čeprav Nemci ne razpolagajo s 'strašnimi' zvezdniki, ki bi v tem trenutku spadali med tri ali štiri najboljše v Evropi," nam je iz toplih krajev, kjer si krajša čas med počitnicami, sporočil Bojan Prašnikar. Njegov šesti čut ga ni prevaral, Nemčija si je v Belo Horizonteju privoščila petkratne svetovne prvake in poskrbela, da se bo o tej zmagi govorilo še dolgo časa.

Brazilci so slabo ocenili dejansko stanje

Nemci so ga navdušili z moštvenim duhom, s katerim so hitreje od pričakovanega strli trhel in propadajoč brazilski oreh.

"To je pač odraz nemške mentalitete, ki je odločila zmagovalca. Tako kot tudi namera Brazilcev, da začnejo tekmo v napadalni postavi. Mislili so, da se bodo Nemci ustrašili občinstva, a so slabo ocenili dejansko stanje. Realnost je pač taka, da je Nemčija kakovostnejša na vseh položajih. Od vratarja pa do napadalcev," je prepričan nekdanji slovenski selektor.

Na Nemčijo ima prijetne spomine, saj je pred leti z Energiejem iz Cottbusa, klubom z daleč najmanjšim proračunom v prvenstvu, znal nekajkrat mešati štrene favoritom.

Prvi prejeti gol je na izločilnih tekmah vedno šokanten

Festival nemških zadetkov se je na polfinalni tekmi začel v 11. minuti, nato pa so po zgodovinskem golu Miroslava Kloseja začele žoge deževati v mrežo nemočnega Julia Cesarja, ki mu ni preostalo nič drugega, kot da je stopal po njih s solznimi očmi.

"Brazilci so vedeli, da težko dosegajo, Nemci pa težko prejemajo zadetke. Zato je bil prvi gol za domačine precej šokanten. Na izločilnih tekmah je tisti, ki doseže prvi gol, v lepi prednosti, saj se ga vsi bojijo. Brazilci so po prejetem golu pokazali še več težav v obrambni vrsti, je pa treba poudariti, da so imeli z njo na prvenstvu težave že prej. Do naslova so želeli priti le z zanašanjem na ime," meni Prašnikar, ki je prišel do spoznanja, da Brazilija tudi z zdravim Neymarjem ne bi mogla preskočiti nemške ovire.

"Na njem so delali veliko zgodbo, je kakovosten, a ne bi bilo nič drugače. Bolj se je poznala odsotnost Thiaga Silve, ki je kljub vsemu steber obrambe," je pripomnil.

Nemci so racionalen narod, jutri je spet nov dan

Glede evforije, ki bi jo po tako odmevni zmagi pričakovali v Nemčiji, je le odmahnil z roko ter dejal: "Evforija? Kje pa. Ne, Nemci že ne bodo poleteli. Zavedajo se, da je bila to le ena tekma. Iz tega, če jo dobijo z 2:1 ali pa 7:1, ne delajo velike razlike. Vsi igralci so vrhunski, tudi v nemški ligi kdaj zmagajo s 5:0 ali pa 7:0, tako da so navajeni na take rezultate. Nemci so racionalen narod, ki živi v prepričanju, da je jutri spet nov dan ter novo dokazovanje," je prve finaliste SP 2014 opisal strokovnjak iz Šmartnega ob Paki, ki bi zelo privoščil lovoriko stanovskemu kolegu Joachimu Löwu.

Zmago nad Brazilci s 7:1 je označil za eno njegovih največjih v karieri. "Redno je pri vrhu, a še ni osvojil nobene lovorike. Zelo bi mu privoščil, če bi jo letos."

Opozoril je še na eno podrobnost, ki je elfu pomagala pri preboju v finale. "Nemci igrajo vedno bolje, ko gre prvenstvo proti koncu. To je opozorilo vsem, da brez dobre fizične priprave ni kakovosti. Zdaj se tudi vidi, kako dobro jih je preučil Halilhodžić z Alžirijo," se je spomnil na dvoboj osmine finala, ko so puščavski lisjaki iz Afrike dobro namučili Nemce.

Težava ni bil le Dante, ampak bolj brazilska zvezna vrsta

So Brazilci naredili napako s tem, ko so v ekipo postavili Danteja, saj ga nemški reprezentanti, večina igra pri Bayernu, poznajo do zadnje podrobnosti? "Ni bil težava le Dante. Brazilci so imeli ogromno težav v zvezni vrsti, kjer nimajo na voljo agresivnih igralcev. Tu je bila Nemčija izrazito boljša. Khedira in Schweinsteiger sta imela vse pod nadzorom, tu je še Kroos. Skupaj sestavljajo srce ekipe, na drugi strani pa vemo, koliko preteče Müller. Ali pa Klose. Teče in bori se, dokler ima gorivo, potem ga zamenjajo. To je dodatna moč Nemčije," meni izkušen trener, edini, ki je s slovenskim klubom potrkal na vrata skupinskega dela lige prvakov ter šokiral Evropo.

Rezultatu 7:1, zelo nenavadnemu za ta del tekmovanja, ne more ničesar očitati. "Nemci niso dali nobenega zadetka po naključju. Vsak je bil dosežen po kombinacijah, vsak je imel smisel," je pojasnil.

Kaka in Ronaldniho ne moreta več voditi reprezentance

Če se v Nemčiji nadaljuje rajanje, ki bo doživelo vrhunec v nedeljo, ko bo nastopil čas za veliki finale, pa je Brazilija skoraj utonila v solzah.

"Tega ni nihče pričakoval. V Braziliji je vladala evforija, vse je bilo pripravljeno za finale, a so predstave reprezentance od tekme do tekme nihale. Pa niti ne moreš reči, da je kdo manjkal, razen na koncu poškodovanega Neymarja. Kaka in Ronaldniho ne moreta več voditi reprezentance, Brazilci pa bistvenih rezerv nimajo. Navijači so jezni na Freda, a nimajo neke prave alternative. Takšna je žal danes realnost Brazilcev, velikega nogometnega naroda z ogromnim številom igralcev. Nemci jih prekašajo v tekaškem in tehničnem smislu, pokazali so tudi več igrivosti, tako da so veliko boljši od Brazilije," je primerjal reprezentanci, ki sta v uvodnem polfinalnem obračunu poskrbeli za dvoboj mačke z mišjo, veliki zmagovalci pa so postali Nemci.

Ne spreglejte