Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2013,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Brazilija Urugvaj Španija Italija

Sobota, 15. 6. 2013, 8.29

8 let

Brazilci jasno in glasno: prihodnje leto bo naslov naš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Brazilija je navdušila in v finalu pokala konfederacij premagala Španijo s 3:0. Aktualni svetovni in dvakratni evropski prvaki so izgubili prvič po več kot treh letih. Bron so osvojili Italijani.

Še petič na letošnjem pokalu konfederacij, ki ga igrajo pred domačimi navijači, so Brazilci zmagali, v velikem finalu na kultni Maracani pa povsem ponižali Špance. Z dvema zadetkoma Freda in evrogolom novopečenega zvezdnika Barcelone Neymarja, ki je na tem turnirju potrdil, da bo velika osvežitev za evropski klubski nogomet, so petkratni svetovni prvaki prekinili niz nepremagljivosti Špancev, ki poraza na uradnih tekmah niso poznali kar 29 tekem zapored oziroma od uvodne tekme svetovnega prvenstva 2010. Brazilci, ki so bili na junijski jakostni lestvici FIFA najnižje v zgodovini (na 22. mestu) so potrebovali le dva tedna, da so dokazali, da še vedno sodijo med najboljše na svetu in bodo prihodnje leto eni izmed glavnih kandidatov za naslov. ''Prihodnje leto bo naslov naš!'' so sporočili vsem preostalim tekmecem, ob tem pa prišli še do četrtega naslova v pokalu konfederacij in tretjega zapored, s čimer so zgolj še potrdili primat najbolj uspešne države na tem tekmovanju, ki poteka od leta 1992.

Loterija tokrat v korist Italije

V tekmi za bron sta se udarila finalistka lanskoletnega evropskega prvenstva Italija in južnoameriški prvak Urugvaj. Italija je v rednem delu tekme dvakrat vodila, a je vodstvo Italijanov dvakrat izničil zvezdnik Napolija Edinson Cavani. V podaljških ni bilo zadetkov in Italijani so se morali še drugič zapored lotiti enajstmetrovk. Medtem ko se jim v polfinalu proti Španiji ni izšlo, so jim tokrat streli z bele točke prinesli srečo. Junak je bil italijanski kapetan, vratar Gianluigi Buffon, ki je ubranil kar tri enajstmetrovke Urugvajcev – neuspešni so bili Diego Forlan, Martin Cacares in Walter Gargano -, ter Italijanom prinesel bron. Italijanska reprezentanca, ki je bila doslej kar štirikrat svetovna prvakinja, je sploh prvič prišla do medalje na pokalu konfederacij.

Ne spreglejte