Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
1. 2. 2013,
20.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lucas Moura Willian David Beckham Didier Drogba Daniel Sturridge Wesley Sneijder Mario Balotelli

Petek, 1. 2. 2013, 20.15

4 leta, 9 mesecev

Brazilci, Anglija in zvezdniki v zatonu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za nami je januarska nogometna tržnica, ki je vrhunec dosegla v četrtkovih urah. Kaj vse se je dogajalo prejšnji mesec? Kdo je zaznamoval letošnji zimski prestopni rok?

Najprej k posameznikom. Kateri prestopi so tisti, ki so najbolj odmevali? Številka ena je nesporno Mario Balotelli, ki je naposled izpolnil veliko željo in oblekel majico Milana, s katerim je odkrito simpatiziral še v času, ko je branil barve velikega mestnega rivala Interja. K rdeče-črnim je prišel po daljši poti, prek Manchestra Cityja, ki ga je leta 2010 plačal 30 milijonov evrov, zdaj pa ga prodal za deset manj. Bo 22-letni kontroverzni zvezdnik v Milanu naposled razvil nesporni nogometni potencial? Na drugo mesto smo razvrstili Davida Beckhama. Čeprav je star že 37 let, je imel vse od odhoda iz Los Angeles Galaxyja na mizi številne ponudbe z vsega sveta. Namigovanj za takšne in drugačne scenarije ni manjkalo, na koncu se je na zadnji dan prestopnega roka odločil za podpis z bogatim PSG. S Parižani je podpisal petmesečno pogodbo in se, zanimivo, odrekel plači. Mesečne prejemke v višini dobrega pol milijona evrov bo podaril v dobrodelne namene. Kot zadnji se je na stopničke uvrstil pred nekaj leti eden izmed najboljših nogometašev na svetu, Wesley Sneijder. Odkar je pred začetkom sezone zavrnil zmanjšanje pogodbe, je bil pri Interju na stranskem tiru. Pričakoval je, da ponudb najboljših evropskih klubov ne bo manjkalo, a se je uštel. Najbolj so se za njegove usluge zagreli pri Galatasarayju. Dolgo časa je zavlačeval, si vmes tudi premislil in skušal v Milanu ostati z zmanjšano plačo, potem pa, ko je videl, da je vrag vzel šalo, le pristal na odhod v Carigrad. Turki so zanj odšteli 7,5 milijona evrov. Nekdanji zlati deček brazilskega nogometa Alexandre Pato se je po neuspešnem obdobju v majici Milana, ki je za njim, odločil, da bo staro formo skušal poiskati v rodni domovini. Za 15 milijonov evrov je prestopil v vrste svetovnega klubskega prvaka Corinthiansa. Da Galatasaray misli resno, je dokazal tudi z nakupom afriškega zvezdnika Didierja Drogbaja, ki je v Carigrad prišel brez odškodnine iz Šanghaja. Kitajci sicer pravijo, da prestop ni dokončen, a zdi se, da ni ovir, da se legenda Chelseaja po zgolj pol leta igranja v Aziji ne bi vrnila v Evropo.

Willian, brazilski zvezdnik, ki je v dresu ukrajinskega Šahtarja navduševal tudi v ligi prvakov, je bil mesece in mesece na poti v London, kjer naj bi okrepil Chelsea, nato pa nekoliko presenetljivo končal v Rusiji. Okrepil je Anži Mahačkalo. No, ko nekdo ponudi 35 milijonov evrov, je kaj drugega težko pričakovati. Na sedmo mesto smo razvrstili Nurija Sahina, ki je pred letom in pol v odmevnem prestopu iz Borussie Dortmund odšel v Real, a se v Madridu nikakor ni znašel. Po Liverpoolu, kjer je bil v prvi polovici sezone, se je zdaj do konca sezone s statusom posojenega igralca vrnil v Dortmund. Še en zvezdnik evropskega nogometa, ki se vrača s Kitajske, je Nicolas Anelka. Tudi on je, podobno kot Drogba, igral v Šanghaju, preselil pa se je v Juventus. Kot posojen nogometaš do konca sezone. Bo Francoz, ki je sicer pravi nomad, saj je doslej igral že za osem klubov, v Torinu spet tresel mreže? Na devetem mestu je velik up brazilskega nogometa, ki pa je imel v Interju v tej sezoni nemalo težav, Philippe Coutinho. Milančani so se odločili za prodajo in ga za okroglih deset milijonov evrov spustili v Liverpool. Pri 20 letih sta možna dva scenarija. Morda je velikan z Anfielda sklenil velik posel, s katerim se bo v prihodnosti še bahal, morda gre za zgrešeno investicijo. Odgovor bo dala prihodnost. Deseterico sklepamo s Senegalcem, ki je v zadnjih sezonah navduševal v dresu Newcastle Uniteda, Djembo Bajem. Chelsea je izkoristil nepazljivost angleškega prvoligaša s St. James Parka, unovčil klavzulo v pogodbi in ga za 8,5 milijona evrov pripeljal na Stamford Bridge.

Najdražje ni tudi najbolj odmevno, na januarski nogometni tržnici pa med najdražjimi prestopi prednjačijo Brazilci. Največ, kar 40 milijonov evrov, so odšteli pri PSG za brazilskega virtuoza Lucasa Mouro. Astronomsko vsoto so nakazali na račun Sao Paula. Prestop je bil dogovorjen že pred časom, 20-letni dribler, ki zagotavlja spektakel, pa je v Pariz prišel v začetku leta in že nastopil na nekaj tekmah. Na drugem mestu, s petimi milijoni manj, je še en Brazilec, že omenjeni Willian, na tretjem z 20 milijoni Balotelli, ki se je iz Manchester Cityja preselil v Milan. Na četrtem in petem mestu spet Brazilca. Šahtar Doneck je za napadalca Taisona tekmecu iz ukrajinske lige Metalistu Harkivu odštel dobrih 15 milijonov evrov, okroglih 15 je na račun Milana za Pata nakazal Corinthians. Enaka vsota je bila izplačana na račun prestopov mladega angleškega napadalca Daniela Sturridga, ki je Chelsea zamenjal za Liverpool, in povratnika v Anglijo, branilca iz Konga Christopherja Sambaja, ki je zapustil Anži in se preselil k Queens Park Rangersu. Na osmem mestu, zanj so pri Rubinu Kazanu odšteli dvanajst milijonov, je francoski reprezentant Yann M'Villa, ki je prišel iz Rennesa. Slabih dvanajst milijonov je za mladega upa angleškega nogometa, Wilfrieda Zahaja odštel Manchester United, elitno deseterico pa zaključuje komajda 18-letni čudežni deček hrvaškega nogometa. Mateo Kovačić, ki je na veliko presenečenje za kar enajst milijonov evrov iz zagrebškega Dinama prestopil v Inter. Še en velik posel hrvaškega prvaka.

Največ denarja od vseh klubov so, čeprav so opravili le en januarski nakup, zapravili pri PSG. Na drugem mestu je bogati Anži Mahačkala. Rusi imajo na voljo še cel mesec za zimske nakupe, zato lahko pričakujemo, da bodo skočili na prvo mesto. Sledi Milan, ki je ob Balotelliju v svoje vrste zvabil še nekatere mlajše (Kevin Constant in Riccardo Saponara) in razmeroma neznane igralce (Bartosz Salamon). Tretji je Queens Park Rangers, pri katerem je Harryja Redknappa očitno napadla nakupovalna mrzlica. Ob Sambaju, ki je bil rekorden nakup v zgodovini kluba, je za deset milijonov in pol pripeljal še francoskega napadalca Loica Remyja. Takoj za QPR sledi Liverpool, ki je ob Sturridgu medse zvabil še Coutinha za okroglih deset milijonov. Na šestem mestu je brazilski Corinthians, ki se je tam znašel predvsem po zaslugi nakupa Pata, iz Evrope pa je pripeljal še Renata Augusta in Gila. Sedmi je Newcastle, ki je opravil številne nakupe. Osem milijonov je Montpellieru odštel za Mapouja Yango-Mbiwo, slaba dva milijona manj Lillu za Mathieuja Debuchyja, pripeljal pa še Mousso Sissokoja, Massadio Haidaro, Yoana Gouffrana … Osmi je Inter, ki je iz Dinama pripeljal že omenjenega Kovačića, nakupil pa še Ezequela Schelotta iz Atalante, Zdravka Kuzmanovića iz Stuttgarta, Laziu pa speljal Juana Pabla Carriza in Tommasa Rocchija. Tudi devetouvrščeni klub na lestvici največjih zapravljivcev prihaja iz Italije. Fiorentina je tako visoko predvsem po zaslugi nakupa Giuseppeja Rossija, za katerega je Villarrealu odštela deset milijonov, opravila pa še nekaj manjših nakupov. Deseterico zaključuje Šahtar po zaslugi bogatega nakupa Taisona.

Tudi ta lestvica se še lahko spremeni, predvsem po zaslugi Rusije, pa tudi Ukrajine, kjer zimski prestopni rok traja še cel februar. Vseeno ne gre verjeti, da bi kdo s prvega mesta izrinil Anglijo. Angleški klubi so pozimi zapravili daleč največ. Na drugem mestu je Italija, na tretjem Rusija. Zelo visoko, na četrtem mestu, so Francozi, na petem pa Brazilci, kjer vse višje kotira tudi klubski nogomet. Nemci, ki so znani kot preudarni in na veliko zapravljajo predvsem poleti, so šesti, Kitajci, ki vse več vlagajo nogomet, so na visokem sedmem mestu. Ukrajina je osma, kar še zdaleč ni presenečenje, med deseterico so tudi Turki, ki se glede na vložke v nogomet vse bolj približujejo evropski eliti. Presenečenje je na desetem mestu Belgija. Kje je Španija? Šele na enajstem mestu. Verjeli ali ne, vsi španski prvoligaši skupaj so zapravili zgolj slabih trinajst milijonov evrov. Real in Barcelona pač nakupujeta predvsem poleti, kupna moč preostalih klubov z Iberskega polotoka pa je, skladno z njihovo ekonomijo, v zadnjih letih bolj slaba.

Ne spreglejte