Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 12. 2015,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Inter Napoli Gonzalo Higuain Samir Handanović Roberto Mancini Maurizio Sarri

Torek, 1. 12. 2015, 11.11

8 let

Bradati gavč, ki je razžalostil Handanovića in obudil legendo o Maradoni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Navijači Napolija so v sedmih nebesih. Njihovi ljubljenci so po veliki zmagi nad Handanovićevim Interjem prevzeli vodstvo v serie A in se prvič po 25 letih povzpeli na prvo mesto.

Mesto pod Vezuvom je zajela nogometna evforija, ki močno spominja na tisti pred 28 in 25 leti, ko je Napoli osvojil edina naslova italijanskih prvakov. Takrat je Neapelj častil nogometnega boga s številko 10 Diega Armanda Maradono, v tej sezoni pa se priklanja njegovemu rojaku Gonzalu Higuainu, ki je prvič po prihodu iz Madrida resneje zagnal strelski stroj in z zadetki popeljal klub na prvo mesto.

"Higuain je moj naslednik. Je najpopolnejši argentinski napadalec," je Maradona, večni junak neapeljskih nogometnih navdušencev, razkril v pogovoru za časnik Corriere del Mezzogiorno. K tej izjavi je zagotovo pripomogla tudi odločitev Higuaina, da se iz Madrida preseli na temperamentni jug Italije, kjer je Maradona na kultnem štadionu San Paolo pisal zgodovino.

Higuain: Čaroben večer

Napoli je v ponedeljek odpravil neposrednega tekmeca za prvo mesto, Samir Handanović, najboljši vratar na Apeninskem polotoku, pa je prejel dva zadetka. Obakrat ga je spretno premagal Pipita, kot se glasi vzdevek prvega strelca Napolija. Napadalec, ki se je pred 27 leti rodil v Franciji, največje zvezdniške trenutke pa dočakal v dresu madridskega Reala, je prvič premagal Ljubljančana že v 64. sekundi srečanja, drugič pa v 62. minuti.

"To je bil čaroben večer. Vesel sem tako zaradi nas kot tudi navijačev. Zaslužili smo si prvo mesto. Proti Interju smo trepetali za zmago, a zdržali do konca. Odličen je bil tudi Reina. Sezona je še dolga, zdaj moramo izkoristili vodilno mesto," je po odlični predstavi, eni najboljših, odkar nastopa v dresu Napolija, dejal prvi strelec italijanskega prvenstva.

Mancini jezen na Callejona in sodnike

"Higuain je odličen. Na igrišču lahko naredi razliko že z enim dotikom. Izkazal se je tudi Pepe Reina, ki je imel tri odlična posredovanja. Napoli je najboljša ekipa v prvenstvu. Pričakovano nam je zadala veliko težav," je priznal trener Interja Roberto Mancini.

Ob živce ga je spravil rdeči karton, ki ga je ob koncu prvega polčasa prejel njegov izbranec Juto Nagatomo. Japonski reprezentant je prejel dva rumena kartona, po mnenju Mancinija pa si ni zaslužil prvega. Italijanski strateg je okrcal Callejona, da je pri prvem rumenem kartonu Nagatoma zaigral poškodbo in s tem preslepil sodnika.

"Naš cilj ostaja uvrstitev v ligo prvakov. Nič se ni spremenilo," v pogovoru za Sky Sports ni hotel na glas razmišljati o naslovu prvaka. Če o "scudettu" ne razmišljajo v taboru Interja, pa je misel na to, da bi po 26 letih ponovno stopili na najvišjo italijansko stopničko, obnorela Napoli.

Poskrbel, da so hitro pozabili na Beniteza

"Presrečni smo, da smo navijačem po 25 letih s tem, ko smo se povzpeli na prvo mesto, lahko omogočili tako veliko veselje. To je bila spektakularna noč. Izkazali smo se, a moramo ostati na trdnih tleh," opozarja trener Maurizio Sarri.

Ognjeni krst na klopi Napolija mu ni ponudil veliko radosti, saj je Napoli v uvodnem krogu izgubil s Sassuolom (1:2), nato pa se je začela modra rapsodija. Neapeljčani od takrat niso izgubili srečanja, odlično jim gre tudi v evropski ligi, po 14 nastopih pa so zavzeli vodilni položaj.

Sarri je zelo priljubljen med navijači, neapeljski mediji so ga že razglasili za nogometnega čarovnika "Sarrija Potterja" in hitro pozabili na njegovega predhodnika Rafaela Beniteza.

Sreča je bila tokrat zaveznica Napolija

Napoliju je do zmage nad Interjem pomagala tudi sreča. Čeprav so gostje drugi polčas igrali z igralcem manj, so po zaostanku z 0:2 prek srbskega reprezentanta Adema Ljajića znižali na 1:2, nato pa so jih od izenačenja ločili le centimetri. Dobesedno, saj sta Stevan Jovetić in Miranda v izdihljajih srečanja zatresla okvir vrat. Španski vratar, ki je pred tedni na fotografiji poziral z dresom Zavrča, si je lahko oddahnil. Ljajić je končal njegov niz nepremagljivosti, ki je v serie A trajal 533 minut.

"Zmagali smo s pomočjo sreče," je priznal presrečni predsednik Napolija Aurelio De Laurentiis:

Handanović je prejel dva zadetka. V sezoni jih je v 14 nastopih prejel devet. Od tega ga je dvakrat premagal Higuain, večkrat pa ga je v tej sezoni matiral le Hrvat Nikola Kalinić, soigralec Josipa Iličića pri Fiorentini. Pipita je zatresel mrežo Interja še vedno, ko je Handanović gostoval na San Paolu. To je storil že četrtič zapored.

Ne spreglejte