Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
18.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Martin Kramarič NK Krško Prva liga Telekom Slovenije naj gol NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 18.03

6 let, 7 mesecev

Martin Kramarič, dolenjska vijolica na delu v Krškem

Božična nočna mora za Olimpijo, rekorder 1. SNL pa dvojno srečen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Martin Kramarič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Krškega so spet pokvarili božične praznike favorizirani Olimpiji. Lani so jo premagali in poskrbeli za slovo Marijana Pušnika, v nedeljo pa so ji preprečili osvojitev jesenskega naslova. "Proti Olimpiji ne manjka motiva," pojasnjuje Martin Kramarič, eden izmed številnih posojenih vijolic na začasnem delu v Posavju.

To ni več naključje. Ko sta Krško in Olimpija v prejšnji sezoni sklenila jesenski del, so zmaji pričakovali lahkotno pot do treh točk v Posavju, a so se ušteli. Krčani so ponagajali Ljubljančanom in jim po preobratu zadali boleč udarec (2:1), ki je najbolj zabolel trenerja Marijana Pušnika, saj se je moral posloviti z odgovornega položaja.

Leto dni pozneje sta se Krško in Olimpija ponovno pomerila v sklepnem dejanju jesenskega prvenstva. Tokrat v Ljubljani. Stožice so po sobotnem porazu Maribora na derbiju 21. kroga Prve lige Telekom Slovenije v Domžalah pričakovale zmago in skok Olimpije na prvo mesto. Pripravljala se je zabava, na kateri bi se nazdravilo jesenskemu prvaku, a je ostalo le pri željah. Načrt se je porušil, znova so bili krivci Krčani.

Olimpija jih ni podcenjevala

Veselje Krčanov po zadetku 21-letnega Srba Miljana Škrbića, ki je dosegel prvenec v 1. SNL. To je bil prvi remi Krškega proti Olimpiji, odkar igra v prvi ligi. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Krčanov po zadetku 21-letnega Srba Miljana Škrbića, ki je dosegel prvenec v 1. SNL. To je bil prvi remi Krškega proti Olimpiji, odkar igra v prvi ligi. Foto: Vid Ponikvar Majhen klub iz Posavja, ki v prvoligaški druščini nastopa šele drugo sezono, jo je znova zagodel velikanu iz Ljubljane. "Igranje proti Olimpiji, poleg Maribora najboljši ekipi v Sloveniji, vedno prinaša dodaten motiv. Pokazali smo borbenost in disciplino. Naš trud je bil poplačan s točko," je po tekmi v Ljubljani širil dobro voljo Martin Kramarič.

Mladi napadalec, ki je prejšnji mesec dopolnil 19 let in je za svojo starost zelo izkušen, ne verjame, da je Olimpija ponovila napako in se dvoboja s Krčani lotila podcenjevalno.

"Če so prava ekipa, ne smejo nikogar podcenjevati. Dobro smo se postavili na igrišču in osvojili točko," je mladi napadalec, eden od številnih posojenih igralcev NK Maribor, ki brani barve Krškega, prepričan, da Olimpija ni razočarala svojih navijačev zaradi podcenjevalnega odnosa do gostov.

V Ljudskem vrtu vlada prevelika konkurenca

Dvoboj v Ljubljani mu je prinesel dvojno zadovoljstvo. Krško je postalo bogatejše za pomembno točko, "njegov" Maribor pa je po zaslugi rezultata v Stožicah osvojil naslov jesenskega prvaka. "Vesel sem, da sem pomagal Mariboru. V Krškem sem z namenom, da se dokažem. Proti Olimpiji sem se boril še dodatno," je pojasnil.

V igro je vstopil v 51. minuti. Če na zadnji tekmi z Domžalami (0:0) ne bi prejel udarca v stopalo, bi zaigral od začetka, tako pa je moral stisniti zobe in zaigrati s pomočjo protibolečinskih tablet. "Ko sem podajal ali streljal, me je še vedno bolelo," je priznal Kramarič, ki je vstopil v igro namesto Tima Čeha.

V Krškem namerava ostati do konca sezone. "Ne vem, kako se bodo odločili tisti, ki manj igrajo. Sam bom zagotovo ostal. Vrnil bi se le, če bi lahko igral za prvo ekipo Maribora, kar pa je težko. V Ljudskem vrtu vlada velika konkurenca, težko je priti zraven, sploh v prvo postavo. Najprej se želim dokazati v Krškem," želi graditi svojo kariero korak za korakom.

Najmlajši vseh časov

Zlatko Zahović in Darko Milanič spremljata njegove predstave v Krškem. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Zahović in Darko Milanič spremljata njegove predstave v Krškem. Foto: Vid Ponikvar V tej sezoni je na 18 nastopih dosegel štiri zadetke, zato je zadovoljen. V zgodovini 1. SNL jih je dosegel osem, tudi enega, na katerega je zelo ponosen.

Ko se je prvič vpisal med strelce na dvoboju med Krko in Rudarjem, je bil star komaj 16 let in slabih pet mesecev. Postal je najmlajši strelec v zgodovini tekmovanja. Njegov talent je prepoznal Maribor, ga privabil v mesto ob Dravi, nato pa se je kalil v mlajših starostnih kategorijah oziroma B-ekipi.

V prejšnji sezoni se je po posvetu s športnim direktorjem Maribora Zlatkom Zahovićem odpravil na posojo v Krško, kjer mu je tako všeč, da ni imel nič proti k ponovitvi scenarija. Izpostavil je dobro delo s trenerjem Tomažem Petrovičem, nabiranje izkušenj in stalen ritem tekmovalne forme.

Olimpija ne bo mogla slediti Mariboru

Kramarič je prepričan, da bo Maribor osvojil naslov prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Kramarič je prepričan, da bo Maribor osvojil naslov prvaka. Foto: Vid Ponikvar Moti ga le nekaj. "Nekaj slabega priokusa je zaradi tega, ker ne smem igrati na prvenstvenih tekmah proti Mariboru. Tako so se pač odločili v klubu, igralci in Krško pa smo to morali sprejeti," bi si raje želel, da bi lahko znanje kdaj pokazal tudi proti "nekdanjim" soigralcem, s katerimi želi v prihodnosti osvajati lovorike.

Maribor in Olimpija sta leto 2016 končala z enakim točkovnim izkupičkom. Kdo bo uspešnejši spomladi? Za mladega Dolenjca ni dvoma. "To bo Maribor. Z lahkoto bo prvak. Z nedavnim nizom nepremagljivosti je dokazal, da je najboljši v Sloveniji," je samozavestno izstrelil najstnik iz Novega mesta, prepričan, da Olimpija spomladi ne bo mogla slediti ritmu vijolic.

Za Evropo zaostajajo le šest točk

Na pokalni tekmi z Domžalami. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Na pokalni tekmi z Domžalami. Foto: Žiga Zupan/Sportida Da bo res tako, bo skušal Mariboru pomagati tudi na srečanjih med Krškim in zmaji. Motiv več bi lahko prinašala tudi želja, da se pridruži skupini kandidatov, ki cilja na četrto mesto, še zadostno za evropsko vozovnico.

"S tako igro, kot jo kažemo zdaj, smo si že zagotovili obstanek. Če pa igro spravimo še na višjo raven, bi lahko še napredovali. Za četrtim mestom ne zaostajamo veliko, le šest točk," sporoča reprezentant do 19 let. Pred leti se je o njem pisalo kot o čudežnem dečku iz Novega mesta, zdaj je še vedno najstnik.

Tako bo še slabo leto. Do takrat ima dva načrta. Pomagati Krškemu in se nato vrniti v Maribor, kjer želi dobivati več priložnosti. Če bo po njegovem, se bo vrnil v klub, ki bo nastopal v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Najlepši zadetki 21. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte