Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 6. 2022,
6.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov Matjaž Kek Boštjan Cesar

Ponedeljek, 13. 6. 2022, 6.00

1 leto, 10 mesecev

Nadomestni selektor Slovenije Boštjan Cesar po remiju s Srbijo

Opravil svoje in užival, zdaj ima besedo NZS

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Slovenija Srbija | Boštjan Cesar se je razveselil remija na tekmi s Srbijo, ki je računala tako na veliko prednost kot tudi bučno podporo navijačev. | Foto Grega Valančič/Sportida

Boštjan Cesar se je razveselil remija na tekmi s Srbijo, ki je računala tako na veliko prednost kot tudi bučno podporo navijačev.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca se je v nedeljo zvečer spogledovala z novim neuspehom. Srbija ni odšla na premor le s prednostjo z 2:0, ampak tudi boljšo igro, a je sledil preobrat, ki vrača upanje v lepši jutri slovenskega nogometa. Liga narodov se bo nadaljevala septembra, Boštjan Cesar, ki je užival v zadnjem tednu, ko je ob odsotnosti okuženega Matjaža Keka vskočil na najbolj odgovoren položaj, pa še ne ve, kakšna bo njegova vloga. "To je treba vprašati vodstvo NZS," je dejal po remiju s Srbi.

Italija poraz liga narodov
Sportal Katastrofa Anglije in Italije, zmagovit jubilej Hrvaške, po preobratu točka Slovenije

V Stožicah je bil v nedeljo pravi nogometni praznik. Sprva je sicer kazalo, da bo polni plen končal v rokah Srbije. Gostje so imeli vse. Dopadljivo igro, dva zadetka v mreži Jana Oblaka in kopico atraktivnih potez, ki so dodatno razvnele že tako bučno množico srbskih navijačev, prispelih od vsepovsod, večinoma pa iz Slovenije in bližnjih držav. Malo je bilo optimistov, ki so verjeli, da se lahko Slovenija po takšnem prvem polčasu (0:2) še vrne v igro in preseneti zvezdniško zasedbo Dragana Stojkovića.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 64

Eden od takšnih optimistov, ki je verjel v srečen konec, je bil Boštjan Cesar. Kot nadomestni selektor se je med polčasom slišal s "šefom" Matjažem Kekom, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom izpustil še drugo tekmo Slovenije. In, zanimivo, na obeh tekmah, na katerih ni vodil ekipe, je Slovenija ostala neporažena. Najprej proti Norveški, zdaj še proti Srbiji, ki je v prvem delu gostiteljem povzročala silovite težave, zlasti razigrani virtuoz Dušan Tadić.

V drugem delu pa je sledila drugačna pesem, ki je prinesla dvojno korist. Slovenija ni le izenačila na 2:2, ampak prebudila tudi občinstvo, ki je do takrat spremljalo delirij tisočerih srbskih navijačev. Ti so preglasili vse, a le do začetka drugega polčasa. Dva domača gola sta spravila na noge preostanek občinstva, ki si je lahko dal duška, zapel na polno in se spustil v boj z bučnimi Srbi.

Ko je prišel v slačilnico, so se pogovorili

Fantom je med polčasom povedal, kako morajo stati na igrišču. Zgodile so se določene spremembe, ki so pomagale slovenski igri, zlasti v zvezni vrsti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Fantom je med polčasom povedal, kako morajo stati na igrišču. Zgodile so se določene spremembe, ki so pomagale slovenski igri, zlasti v zvezni vrsti. Foto: Grega Valančič/Sportida Kako se je lahko zgodil preobrat? "Po prvem polčasu nismo bili zadovoljni z igro. V slačilnici smo si povedali nekaj stvari, vstopili v drugi polčas agresivno, zaigrali višje, kar se nam je obrestovalo," je na kratko pojasnil slovenski rekorder, kar zadeva nastope za reprezentanco (101), nato pa šel v podrobnosti. "Ko sem prišel v slačilnico, smo se pogovorili. Fantom sem povedal, kako moramo stati na igrišču. Da mora biti Adam (Gnezda Čerin, op. p.) malce višje. Tudi Kurtić je stopil kar visoko. Vse tri menjave na začetku drugega polčasa (Domen Črnigoj, Jure Balkovec in Andraž Šporar, op. p.) so osvežile igro, tu je bil viden napredek," je dal vedeti, katere spremembe v ekipi so bile tako dobrodošle, da je lahko sledil preobrat.

Imel je dober nos za menjave. Šporar je sodeloval pri zadetku Gnezde Čerina, ki se je pomaknil bližje vratom Srbije. Tako kot Kurtić, ki je prav tako vpisal podajo za zadetek. Za tistega, ki je prinesel izenačenje in ki ga je dosegel Benjamin Šeško. "Menjave so osvežile igro, bile so nekaj več. Tudi preostali igralci so delali tisto, kar smo se dogovorili. Prvi gol nas je dvignil (za 1:2, op. p.), dosegli smo ga že po nekaj minutah drugega polčasa, nato pa še drugega, tako je šla vsa tekma v našo stran."

Kek je bilo zelo srečen

Benjamin Šeško si je po tekmi, na kateri je dosegel izenačujoči gol za 2:2, vzel čas za navijače in bližnje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Benjamin Šeško si je po tekmi, na kateri je dosegel izenačujoči gol za 2:2, vzel čas za navijače in bližnje. Foto: Grega Valančič/Sportida O podrobnostih in vsebini motivacijskega govora, s katerim je pomagal dvigniti varovance po neposrečenem prvem polčasu (0:2), ni hotel govoriti. "To naj ostane med nami," slačilnico doživlja kot svetinjo, zato noče izdajati pogovorov, ki se dogajajo med štirimi stenami. V nasprotju z njim je bil o "kriznem" sestanku, ki je potekal med polčasoma, bolj konkreten eden izmed junakov srečanja Benjamin Šeško. V pogovoru za SportKlub je priznal, da so se igralci zmotivirali do konca. Da je bilo v slačilnici glasno, na pozitiven način, osrednji vlogi motivatorjev pa sta prevzela Jan Oblak in Jasmin Kurtić. Kapetan in najstarejši član zasedbe.

Cesar se lahko za zdaj pohvali s podobnim dosežkom kot Igor Benedejčič, ki je kot začasni selektor tudi nanizal dva remija, tako da ni nikoli izkusil poraza. Podobno velja za Ljubljančana. Tudi druga tekma, ki jo je zaradi višjih sil vodil Cesar, se je končala brez poraza. Ljubljančan je bil v navezi s selektorjem, ki ga nadomešča, tako da so zasluge za ugoden rezultat proti Srbiji tudi Kekove. "Slišali smo se s selektorjem, se pogovorili. Zelo je bil srečen po tekmi in nam čestital," je spregovoril o nenavadnem sodelovanju s selektorjem Kekom, ki zadnjih dveh tekem ni smel voditi. Ognjeni krst je zato nepričakovano hitro doživel Cesar, relativno neizkušen strateg, ki je pred tem vodil nadarjene slovenske najstnike, zdaj pa ima opravka z vsemi najboljšimi, kar jih premore članski nogomet.

Kako se bo odločil Kek?

Z Draganom Stojkovićem, s katerim sta v preteklosti branila barve Marseilla, sta se razšla z remijem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Z Draganom Stojkovićem, s katerim sta v preteklosti branila barve Marseilla, sta se razšla z remijem. Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska nogometna reprezentanca je očitno najboljše prihranila za konec. Na četrti tekmi lige narodov je pokazala največ, zlasti na začetku drugega polčasa, ko je poskrbela za preobrat, s katerim je pokvarila načrte Srbiji, hkrati pa si okrepila samozavest pred nadaljevanjem. Ker pa je do takrat še daleč, naslednji reprezentančni zbor bo šele septembra, je za zdaj še težko govoriti o dolgoročnem delu Cesarja. Veliko bo odvisno od tega, kako se bo izrekel zdajšnji selektor Kek.

Na nedavnem gostovanju v Beogradu je že razmišljal o tem, da ne bi več nadaljeval selektorskega izziva. Poraja se vprašanje, kaj se bo zgodilo po pogovoru z vodstvom krovne zveze, ki odloča o usodi selektorjev. Ne le Keka, ampak tudi Cesarja, za nekatere po tem, ko se je izkazal na zadnjih dveh tekmah, zlasti s prvim polčasom v Oslu in drugim polčasom proti Srbiji v Ljubljani, tudi favorita, ki bi lahko ob morebitnem slovesu Keka dočakal veliko priložnost.

Slovenska reprezentanca bo dvoboje v ligi narodov nadaljevala jeseni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska reprezentanca bo dvoboje v ligi narodov nadaljevala jeseni. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nihanje, pomanjkljivost aktualne generacije slovenske reprezentance, o kateri je veliko govoril že Kek, se je znova prikradlo v slovenski tabor. Slovenska nogometna reprezentanca je pokazala dva različna obraza. Podobno kot v Oslu, le s to razliko, da je bila na Norveškem boljša v prvem polčasu. Tudi tokrat, ko se je znašla v nehvaležni vlogi, saj je nastopala pred številnim občinstvom, v katerem pa so bili glasnejši in bolj dinamični privrženci gostov, ni pokazala dveh enakih polčasov. V prvem je bila lahka tarča za razigrano Srbijo, v drugem pa je pokazala zobe in navdušila vse, ki so jo spremljali na delu.

slovenska nogometna reprezentanca, Matjaž Kek
Sportal Je Matjaž Kek res že preteklost?

V tekmo vstopili s preveč spoštovanja do Srbov

V Stožice je prihrumelo ogromno srbskih navijačev. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Stožice je prihrumelo ogromno srbskih navijačev. Foto: Grega Valančič/Sportida Matematika pravi, da bi lahko po dveh zaporednih porazih in dveh remijih, prvi je bil v Oslu, drugi pa v nedeljo v Stožicah, napočil čas za dve zmagi. Če bi se to zgodilo, bi bil obstanek v ligi B lige narodov zagotovljen, s tem pa tudi uresničen glavni cilj. Seveda pa bo to zelo težko udejanjiti, saj bo Slovenija gostovala na Švedskem, obenem pa v Ljubljano prihaja Norveška z Erlingom Brautom Haalandom, ki bo še kako motiviran ob ponovnem srečanju z Janom Oblakom. Vprašanje je, kdo bo takrat sploh slovenski selektor.

Zdajšnji, Matjaž Kek, je po koncu junijskega ciklusa napovedal kar nekaj sestankov, po katerih bo znano več o njegovi usodi. Morda že danes. V nedeljo so zaokrožile govorice, da bi lahko prekinil sodelovanje, z odgovorno nalogo pa bi se pozabaval Zlatko Zahović. Kako resne so bile, bo povedal čas. Prav tako bo pokazal, ali je preobrat z remijem proti Srbiji, po katerem so navijači začeli ponovno verjeti v posebno moč nogometašev, prinesel želeni učinek. Tisti plus, ki bi zasenčil vse minuse, nastale po bledem večeru v Beogradu. In ali bo nihanj, ki spremljajo slovensko reprezentanco, vedno manj.

Srbija je imela po prvem polčasu v žepu dva velika zadetka prednosti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Srbija je imela po prvem polčasu v žepu dva velika zadetka prednosti. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zakaj so se dogajala proti Srbom? "Mogoče smo vstopili v tekmo z malce preveč spoštovanja do Srbije. Vemo, da so dobri igralci, a to me ni nič zmotilo. Srbi so igrali, mi pa nismo bili dovolj agresivni. V nadaljevanju smo to dvignili. Tudi Srbija si ni pripravila toliko priložnosti kot na preostalih tekmah. S tem sem lahko zelo zadovoljen."

Ni dobro, če je tako na domači tekmi

Veselje slovenskih navijačev po izenačenju na 2:2. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veselje slovenskih navijačev po izenačenju na 2:2. Foto: Grega Valančič/Sportida Ni bil zadovoljen niti z razmerjem navijačev, ki je bilo odločno v korist gostov, a se je s tem sprijaznil. Reprezentanca pač doživlja krizo, ki pušča posledice na številnih področjih. Tudi na tribunah. "Lepo je po dolgem času videti poln stadion v Stožicah, a ko so navijači pri tebi doma na strani gostov, to ni dobro. A smo se na to pripravili. Mogoče je to še podžgalo fante in je bil to njihov dodaten motiv, da so zaigrali še bolje," Cesar delček vzroka za izrazit dvig motivacije za drugi polčas pripisuje tudi želji, da bi utišali razigrane srbske navijače v "slovenskih" Stožicah. Za boljše predstave bi bile lahko zaslužne tudi kritike v medijih. "Zagotovo. Fantje so stopili skupaj in pokazali karakter, a mogoče to ni glavni razlog. Že po tekmi s Srbijo v Beogradu smo stopili skupaj, se odprto pogovorili. Tu je bil viden napredek že naslednji dan," ne bo pozabil na krizne sestanke po polomu v Beogradu.

Takrat so dobro videli, s koliko močnejšimi tekmeci kot sicer imajo opravka v ligi narodov. "Šli smo iz skupine C v skupino B. V tej skupini smo praktično avtsajderji, a nas to ni zmotilo. Boljše je igrati proti dobrim, močnim tekmecem, pa da vidimo, kje smo. Je pa težko igrati take tekme. Tudi poraz proti Srbiji nas je nekaj naučil. Fantje so stopili skupaj, se pogovorili. Fenomenalno so reagirali na zadnjih dveh tekmah," jih je pohvali za izvedbe v Oslu in Ljubljani.

Zadnji teden, ko je nadomeščal Matjaža Keka, je užival. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zadnji teden, ko je nadomeščal Matjaža Keka, je užival. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kot nadomestni selektor je užival pri delu. "To, da sem lahko vodil reprezentanco, je bila fenomenalna izkušnja. Ne bi rekel, da je to dobro, zaradi selektorja, ki je pozitiven na koronavirus, a moji občutki na selektorskem stolčku so fenomenalni. Tudi fantje so reagirali fenomenalno. Zelo sem zadovoljen s tem, kako smo zadnji teden trenirali in se pogovarjali. To je dober občutek za naslednje tekme," komaj čaka, da bo nadaljeval pot z reprezentanco. Če bo seveda ostal njen del. Zdaj imata glavno besedo vodstvo NZS in pa njegov "šef" Kek.

Slovenija Norveška Verbič Haaland
Sportal Oblak rešil točko v Oslu, samo točka tudi za evropske prvake
Jan Oblak Norveška Slovenija
Sportal Oblak iskreno: Nismo v položaju, ko bi ljudje radi gledali naš nogomet
Robert Prosinečki
Sportal Čustveno srečanje rdeče-belih legend v Ljubljani
Dragan Stojković
Sportal Legendarnega Srba zabolelo srce, ko je videl propadajoči Bežigrad
Ne spreglejte