Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
11. 9. 2013,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Josip Iličić Zlatko Zahović Kevin Kampl Srečko Katanec

Sreda, 11. 9. 2013, 7.29

8 let

Bo zdaj potrdil besede Zlatka Zahovića?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V 23. nastopu v dresu Slovenije je Josip Iličič dočakal tisto, na kar smo vsi skupaj čakali vse od avgusta leta 2010, ko je debitiral v članski izbrani vrsti.

Zdelo se je, kot da Srečku Katancu preprosto ni usojen. Selektor dobro ve, kaj lahko Kranjčan prinese Sloveniji, zato je vselej, ko ni mogel računati nanj, zmajeval z glavo. Minevale so tekme, a nogometaš, ki je v zadnjih treh letih postal pomembno ime nogometnega Apeninskega polotoka, nikoli ni bil na voljo selektorju. Igrali smo z Bosno in Hercegovino, z Islandijo dvakrat, s Turčijo, a Josip Iličić je bil vselej poškodovan. Ko smo bili prepričani, da bo eden izmed tistih, ki bo skušal pomagati prebiti albanski bunker v Stožicah, se je zgodil še nesrečen zvin gležnja na enem izmed treningov. "Joj, sploh ne morem verjeti. To se lahko zgodi le meni," je bil nejevoljen nogometaš Fiorentine, ki je izgubil bitko s časom in proti Albaniji ni igral. K sreči so Slovenci brez njegove pomoči zmagali. Potem je sledilo odštevanje do gostovanja v Nikoziji, kamor je odpotoval, kar je bil vsekakor dober znak. Tudi na Cipru ga ni bilo v začetni postavi, a je potem le dočakal trenutek, ko je lahko tudi novemu selektorju pokazal, kaj zna. Ko je po slabi uri igre pritekel na igrišče, smo vsi začutili, da utegne Sloveniji prinesti marsikaj dobrega. Natanko to se je tudi zgodilo. Ko je bilo najpomembneje in smo se bali, da bi Ciprčani lahko izenačiti, je deset minut pred koncem dokazal, zakaj je njegova levica v očeh marsikoga smrtonosna. Žogo je hladnokrvno pospravil v mrežo in poskrbel, da so si slovenski navijači oddahnili. Prinesel nam je nove tri točke in ohranitev upanja na svetovno prvenstvo. "To je tudi najpomembneje. Dosegli smo zmago, ki smo si je tako zelo želeli. Jaz in vsi preostali fantje. Na Ciper smo prišli po tri točke in jih osvojili. Zdaj z optimizmom zremo v prihodnost in upamo na najbolje," je v svojem slogu, z ležernim tonom glasu, povedal po tekmi.

Bilo je že malce čudno

Prav velikega navdušenja ob prvencu v reprezentančnem dresu ni kazal, a je priznal, da mu je odleglo. "Res je. Zelo sem si želel tega zadetka, zato sem zdaj vesel, ker mi je uspelo. Ta gol posvečam samemu sebi. Prav zato, ker sem ga čakal tako zelo dolgo. Nastopov je bilo veliko, a gol kar ni in ni hotel priti. Vse skupaj je bilo že malce čudno. K sreči sem zdaj le zadel. Upam na najboljše tudi v prihodnosti," se je razgovoril. O vseh teorijah, ki Slovenijo vodijo do drugega mesta v kvalifikacijski skupini E, v kateri je naše izbrana vrsta trenutno na tretjem mestu s točko zaostanka za Islandijo in točko prednosti pred Norveško, ni želel razglabljati. Podobno kot soigralci misli le na to, kako bi Slovenija do konca dvakrat zmagala, potem pa naj se zgodi, kar se mora. "Vemo, kaj nas čaka, a obremenjevati se moramo zgolj sami s sabo. Z našo igro in s tem, da moramo popraviti napake, ki smo jih delali. Seveda bomo skušali zmagati na preostalih dveh tekmah, a počasi. Gremo iz tekme v tekmo," je predstavil načrt. Še pred oktobrskim koncem kvalifikacij ga v Firencah čaka boj za uveljavitev v ekipi, ki jo s klopi vodi legendarni Vincenzo Montella. Naloga ne bo lahka, v Firencah ne manjka asov. "Čakajo me številne obveznosti, tekme si bodo sledile druga za drugo. Pripravljen sem dobro, samozavesti ne manjka. Grem tja in upam, da bom čim bolj uspešen," je pred prihajajočimi klubskimi izzivi odločen Iličić.

Led je prebit, da le ne bo poškodb

Zanj so pri ekipi, ki v Italiji v tej sezoni meri zelo visoko, letos poleti odšteli kar devet milijonov evrov. Ni malo. Prav gotov imajo z njim velike načrte in le želimo si lahko, da bo navdušil že prihodnji mesec. V interesu selektorja in vseh slovenskih navijačev je, da bi bil uspešen in bi na naslednji reprezentančni zbor prišel v dobri formi. Dobro razpoložen. Da lahko reprezentanci ponudi veliko, smo videli tudi v torek. Prav gotovo je človek, ki lahko odloča tekme in zabija gole. In prav takšnega bomo potrebovali oktobra, ko nas čakata tekmi proti Švici in Norveški. Da bomo dvakrat zmagali. Potem pa naj se zgodi, kar se mora. Tako kot pravi tudi Iličić. Nogometaš, za katerega je tudi legendarni Zlatko Zahović dejal, da ga bo prej ali slej presegel. Ko kaj takega izusti rekorder po številu golov in nastopov v dresu Slovenije, je jasno, da gre za mojstra. Tega v reprezentančnem dresu še ni potrdil, a led je zdaj prebit. Upamo in verjamemo, da bomo v prihodnosti tudi v majici z reprezentančnim grbom gledali Super Iličića, kot so ga ob nekaterih odličnih predstavah poimenovali številni italijanski nogometni poznavalci. Da le ne bo poškodb …

Ne spreglejte