Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sepp Blatter

Torek, 10. 6. 2014, 11.31

8 let

Blatter kritikom ne bo dovolil uničenja Fife

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna nogometna zveza se je tik pred SP v Braziliji znašla na prelomnici.

Zadnje obtožbe, povezane z domnevnim kupovanjem glasov za izbiro Rusije in Katarja kot gostiteljev prihodnjih dveh prvenstev v letih 2018 in 2022, so zatresle vrh organizacije. Prvi mož Sepp Blatter pravi, da kritikom ne bo dovolil uničenja Fife.

Pred začetkom svetovnega prvenstva, ki bo v Braziliji od 12. junija do 13. julija, se bo v Sao Paulu na kongresu sestala svetovna krovna nogometna organizacija. Pred začetkom kongresa se je na zadnje pisanje o milijonskih podkupninah za nakup ključnih glasov za izbiro Katarja kot gostitelja SP leta 2022 zelo ostro odzval prekaljeni dolgoletni predsednik organizacije.

Oseminsedemdesetletni Švicar Blatter je prepričan, da za kritiki stojijo tisti, ki želijo uničiti Fifo, ob tem pa meni, da je motiv vseh tistih, ki v javnosti širijo očitke o korupciji v Fifi, povezan z "rasizmom", ker ne morejo preboleti, da je organizacijo prvenstva dobila arabska država.

Očitno smo postali premočni

"V teh trenutkih je treba pokazati in utrditi našo enotnost, kar je najboljši način za odgovor na vse te uničevalce, ki želijo uničiti našo organizacijo, ker smo očitno postali premočni," je Blatter povedal v govoru predstavnikom Azijske nogometne zveze (AFC), zbranim v brazilskem velemestu. Blatter je nagovoril tudi predstavnike Afriške nogometne zveze (CAF) ter jim dejal, da verjame, da za vsemi temi kritikami izbora Katarja za gostitelja SP leta 2022 stojijo motivi "rasizma in diskriminacije".

Med podkupljenimi funkcionarji, ki so sprejeli podkupnino v zameno za glas za Katar, je britanski tisk omenil afriške predstavnike. Ti v odzivu niso skoparili z očitki na račun otoških medijev ter jih neposredno obtožili, da so sprožili "sovražno, obrekljivo in ponižujočo kampanjo proti celotni afriški celini".

Pet pokroviteljev zahtevalo temeljito preiskavo

Od Fife je pet od šestih največjih pokroviteljev, multinacionalke Adidas, Sony, Visa, Coca-Cola in Hyundai, zahtevalo temeljito preiskavo vseh obtožb, da je Katarec Mohamed bin Hamam plačal milijone dolarjev za podkupnine, s katerimi je Katarju zagotovil organizacijo SP leta 2022. Prav v času kongresa Fife bo preiskovalec Fife Michael Garcia predstavil potek preiskave, sklepov pa komisija za etična vprašanja o domnevnem podkupovanju v Fifi na kongresu še ne bo sprejemala. Izsledki preiskave naj bi bili znani šele v drugi polovici julija po koncu svetovnega prvenstva v Braziliji.

Od Blatterja pričakujejo, da bo prav na kongresu sporočil, ali se bo po 16 letih na čelu mednarodne organizacije prihodnje leto potegoval za še en mandat predsednika.

Ne spreglejte