Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2022,
11.25

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

Natisni članek

korupcija sodba Michel Platini Sepp Blatter

Petek, 8. 7. 2022, 11.25

1 leto, 9 mesecev

Sepp Blatter in Michel Platini oproščena korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

Sepp Blatter, Michel Platini | Sepp Blatter in Michel Platini sta se na sodišču veselila velike zmage. | Foto Reuters

Sepp Blatter in Michel Platini sta se na sodišču veselila velike zmage.

Foto: Reuters

Švicarsko sodišče v Bellinzoni je nekdanja vodilna moža svetovnega in evropskega nogometa Seppa Blatterja in Michela Platinija danes oprostilo obtožb v sojenju zaradi suma goljufivega denarnega nakazila.

Švicarsko zvezno kazensko sodišče je zavrnilo zahtevo tožilstva za pogojno kazen leto in osem mesecev zapora, medtem ko sta Sepp Blatter in Michel Platini ves čas sojenja trdila, da sta nedolžna, čemur je danes pritrdilo tudi sodišče.

Blatter in Platini sta bila obtožena nepoštenih poslovnih praks, zlorabe položaja in ponarejanja listin. Sodili so jima zaradi spornega plačila dveh milijonov švicarskih frankov leta 2011, v tistem obdobju je bila vrednost plačila 1,6 milijona evrov.

Plačnik vsote je bil Blatter, takrat predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je znesek za svetovalne storitve, kot sta oba trdila, izplačal Platiniju, nekdanjemu slovitemu nogometašu in kapetanu Francije, kar iz blagajne krovne mednarodne nogometne zveze.

Platini je sicer kasneje v obdobju od 26. januarja 2007 do 21. decembra 2015 zasedal položaj predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa).

Zaslišanja so se zavlekla zaradi slabega stanja Blatterja

Sepp Blatter je bil predsednik Fife vse do jeseni 2015. | Foto: Reuters Sepp Blatter je bil predsednik Fife vse do jeseni 2015. Foto: Reuters Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, sta se obramba in tožilstvo strinjala v eni točki: trojni dobitnik zlate žoge Platini je vsekakor na podlagi ustnega dogovora, ki sta ga sklenila leta 1999, zelo dobro svetoval Blatterju v njegovem prvem mandatu na čelu Fife, plačilo pa je bilo izvedeno šele nekaj let pozneje.

Zaslišanja so se sicer zavlekla zaradi slabega zdravstvenega stanja 86-letnega Blatterja, ki je bil predsednik Fife vse do jeseni 2015, ko ga je suspendirala etična komisija Fife in mu kasneje za osem let prepovedala delovanje v nogometu.

Tudi 67-letni Francoz je leta 2015 prejel osemletno prepoved delovanja v nogometu, ki jo je kasneje etična komisija Fife skrajšala na šest let, potrdilo pa Mednarodno športno razsodišče (Cas).

Sodišče ugotovilo, da ni bilo storjeno kaznivo dejanje

Michel Platini je vesel, da je "dobil prvo tekmo". | Foto: Reuters Michel Platini je vesel, da je "dobil prvo tekmo". Foto: Reuters Blatter je lani zavrnil ugibanja, da je šlo za nedopustno plačilo na roko, češ da je Fifa obračunala in plačala pokojninske prispevke, Platini pa je "plačal davke na ta znesek v kraju svojega stalnega prebivališča v Švici".

Razkritje o spornem nakazilu Platiniju je sledilo korupcijskim aretacijam ob Blatterjevi vnovični izvolitvi za peti zaporedni mandat. Nekaj dni pozneje je napovedal, da bo odstopil, kar je sprožilo boj za njegovo nasledstvo.

"Nevtralno sodišče je končno ugotovilo, da v tem primeru ni bilo storjeno kaznivo dejanje. Moja stranka je zaradi tega popolnoma oproščena in olajšana," je sodbo komentiral Platinijev odvetnik Dominic Nellen.

Platini za sodno gonjo krivi Infantina

Nekdanji kapetan modrih pa se je v kratkem sporočilu za javnost razveselil, da je "dobil prvo tekmo", pri tem pa znova namigoval na politične in sodne manipulacije, zaradi katerih naj bi ga tudi odstranili z mesta šefa evropskega nogometa.

"Gre za krivce, ki se med tem sojenjem niso pojavili. Naj računajo name, da jih bomo našli." Platini že ves čas za sodno gonjo krivi zdajšnjega predsednika Fife Giannija Infantina.

Gianni Infantino in Michel Platini sta nekdanja sodelavca. | Foto: Reuters Gianni Infantino in Michel Platini sta nekdanja sodelavca. Foto: Reuters

Sodišče je presodilo, da goljufija "ni dokazana z verjetnostjo, ki meji na gotovost", zato je uporabilo splošno načelo kazenskega prava, po katerem "mora dvom koristiti obtožencu". Obramba je v svoji vlogi poudarila tudi odsotnost "jasnega motiva" Blatterja, "ki mu ta primer ni prinesel niti centa".

Tožilec Thomas Hildbrand je sicer ob tem previdno spomnil na "uslugo", ki je ni mogoče finančno ovrednotiti, torej nepreklicno podporo Platinija in Uefinega izvršnega odbora Blatterjevi ponovni izvolitvi za četrti mandat konec maja 2011.

"Vprašanje, ali je bilo to plačilo povezano z volitvami, mora ob pomanjkanju prepričljivih dokazov ostati odprto," je priznalo tožilstvo in nad sodno dvorano vendarle pustilo senco korupcije, navaja AFP.

Preberite še:

Michel Platini
Sportal Platinijev odvetnik zahteva oprostilno sodbo
Michel Platini
Sportal Fifa od Platinija zahteva vračilo 2,1 milijona evrov
Sepp Blatter
Sportal Blatterja in Platinija obtožili goljufije, tožilstvo zahteva pogojno kazen
Ne spreglejte