Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
13.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Luis Enrique Josep Guardiola Massimiliano Allegri Jose Mourinho IFFHS

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 13.42

7 let, 12 mesecev

Barceloni se smeji, Mourinho utonil v pozabo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) je izbral najboljše trenerje leta 2015. Največ točk je zbral strateg Barcelone Luis Enrique, velik udarec pa je doživel Jose Mourinho.

Nogometaši Barcelone so v letu 2015 osvojili skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Luis Enrique je zvezdnike katalonskega ponosa popeljal do španskega, evropskega in svetovnega naslova, osvojil je tudi špansko pokalno tekmovanje, uspehi pa so mu prinesli še eno lovoriko. Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) ga je izbral za najboljšega trenerja leta 2015.

Nekdanji španski reprezentant je zbral 165 točk, kar znaša skoraj dvakrat več od najbližjega zasledovalca, ki je prav tako tesno povezan z Barcelono. Drugo mesto je s 86 točkami osvojil Josep Guardiola, ki se je z Bayernom ponovno sprehodil do nemškega naslova, v Evropi pa se mu je zalomilo v polfinalu, kjer je bil nebogljen proti poznejšemu prvaku Barceloni. Guardiola bo po koncu sezone zapustil Bavarsko in najverjetneje sprejel mikavno ponudbo bogatega Manchester Cityja.

Guardiola (trener leta po izboru IFFHS leta 2009 in 2011) ter Enrique sta pred leti sodelovala v Barceloni kot trenerja prve oziroma druge ekipe.

Mourinho prvič po desetih letih brez TOP 10

Med najboljših deset se je uvrstil tudi bodoči trener Bayerna Carlo Ancelotti. Italijan ni v prejšnji sezoni z belimi baletniki osvojil prav nobene lovorike, a je vseeno pridobil 19 glasov, kar je zadoščalo za šesto mesto.

Prvič po desetih letih na lestvici najboljših desetih trenerjev na svetu ni Joseja Mourinha. Portugalec je v prejšnji sezoni popeljal Chelsea do naslova angleškega prvaka, pred tedni pa se mu je vodstvo modrih po katastrofalnih rezultatih v domačem prvenstvu zahvalilo, tako da priznani trener, ki ga je IHHFS za trenerja leta proglasil že štirikrat (2004, 2005, 2010 in 2012) čaka na novega delodajalca.

Ne spreglejte