SiolNET. Sportal Nogomet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avtogol in evrogol v režiji družine Zahović

1

termometer

Spet Zahović, a tokrat Luka, z očetom Zlatkom z roko v roki, polni medijski prostor. Že nekaj dni družina Zahović skrbi, da je Slovenija razdeljena na dva pola.

Ni ga športnika, ki bi bil v zadnjem tednu bolj izpostavljen v Sloveniji, kot je Luka. Pri vsega 18 letih je poskrbel, da se o njem pogovarjajo tudi tisti, ki jih nogomet in šport ne zanimata prav veliko. Seveda tudi zaradi zadetka, ki je Mariboru prinesel zgodovinsko prvo domačo točko v ligi prvakov, in zato, ker je trenutno najboljši strelec slovenske lige, kar je za nogometaša njegove starosti velik podvig, a veliko bolj zaradi izjav, ki so v zadnjih dneh pozdravljale z naslovnic slovenskih medijev.

Najprej na Portugalskem, potem tudi v Sloveniji je Luka potrdil, da resno razmišlja o tem, da bi branil barve portugalske reprezentance. Potem je njegov oče, kot zna le on, s pretkanimi izjavami namignil, da se bo to zgodilo, če se kaj hitro ne bo znašel na seznamu slovenske reprezentance. Članske. Torej tiste, ki jo vodi Srečko Katanec. Človek, s katerimi sta pred dvanajstimi leti v znani aferi na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji poskrbela, da je bila Slovenija razdeljena na dva pola.

Medtem sta Zlatko in Srečko, po besedah športnega direktorja Maribora, spet postala prijatelja in zdaj, ko sta njuni vlogi nekoliko drugačni, menda odlično sodelujeta. Ali bo tako tudi po dnevu, ko bo selektor v javnosti predstavil reprezentančni seznam za prihajajoči tekmi proti Švici (zanimivo, ta bo odigrana v Mariboru) in Litvi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016, bomo videli.

"Zdaj je na potezi Srečko," je jasno sporočilo selektorju pod Šmarno goro poslal Zlatko in dal vedeti – ali misli resno, je drugo vprašanje –, da njegov sin ne bo prav dolgo čakal na poziv v člansko reprezentanco Slovenije. Srečko je seveda v neugodnem položaju. Če bo Luko poklical pod svoje okrilje, bo deležen očitkov, da se podreja Mariborčanom. Če ga ne bo na njegovem seznamu, si bo nakopal bes ljudi iz Maribora in tistih, ki so prepričani, da si tako nadarjen fant priložnost zasluži takoj.

Naj bo jasno, na Nogometni zvezi Slovenije morajo poskrbeti, da reprezentanci ne uide noben nadarjen nogometaš, tak Luka zagotovo je. Jasno je tudi to, da vpoklic napadalca, ki je trenutno najboljši strelec domače lige in je zabil gol v ligi prvakov (mimogrede, s takšnim podvigom se lahko pohvalijo le še štirje Slovenci), ne bi bil niti najmanj nelogična poteza, a način ni pravi.

Hote ali nehote, sin in oče Zahović sta si v tem primeru, če se izrazimo po nogometno, zabila avtogol. Kakršenkoli bo razplet te zgodbe, bo na Luki pustil svoj pečat. Pri debati nacionalne pripadnosti športnikov, ta je v očeh slovenskih navijačev pretirano pomembna in pogostokrat nepotrebna, je že pogrnil. Če ne bo izbral Slovenije, bo v očeh javnosti tako ali tako izdajalec, če bo razplet zgodbe takšen, kot si ga seveda vsi želimo, bo za vedno ožigosan za tistega, ki si je dovolil razmišljati, da bi Sloveniji rekel ne. Trenja med navijači so že zdaj velika, v prihodnosti bodo še večja.

Toda po drugi strani Zlatko dobro ve in to tudi vseskozi poudarja dejstvo, da nogomet živi od polemik. Če je zadnjo v javnost spravil načrtno in s tem ciljem, potem je jasno, da je, če si spet sposodimo izraz iz nogometnega jezikoslovja, zabil pravcati evrogol.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin