SiolNET. Sportal Nogomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arabski veljak, ki bi lahko pokvaril načrte Platiniju

2

termometer

Jordanski princ Ali bin Al Hussein je danes vložil kandidaturo za predsednika Mednarodne nogometne zveze. Fifa bo novega predsednika po napovedih dobila na februarskem izrednem volilnem kongresu.

Osmi predsednik organizacije Sepp Blatter se namerava umakniti po 18 letih na položaju pod težo največje korupcijske afere. Obeta se zelo zanimivo dogajanje okoli preostalih kandidatov za položaj prvega moža premožne svetovne nogometne družine.

Oba uradna protikandidata jordanskega princa za zelo vplivni položaj sta namreč zaradi kršitve Fifinega etičnega kodeksa trenutno suspendirana in začasno ne moreta opravljati nalog, povezanih z nogometom.

Platini je vložil pritožbo, Južni Korejec želi izpodbijati kazen

Nekdaj zelo priljubljeni in ugledni francoski nogometaš Michel Platini, trenutno eden izmed podpredsednikov Fife in predsednik Evropske nogometne zveze, prestaja devetdesetdnevni suspenz. Tega je njemu in njegovemu švicarskemu kolegu Blatterju izrekla Fifina etična komisija zaradi sumljivega denarnega nakazila dveh milijonov švicarskih frankov (1,8 milijona evrov), ki jih je, menda za svoje svetovalno delo, Platini prejel s Fifinega računa.

Tretji kandidat za predsednika svetovne nogometne zveze, Južni Korejec Čung Mong Jun, pa je prejel še ostrejšo kazen, ki jo namerava izpodbijati. Nekdanjemu podpredsedniku Fife so za šest let prepovedali delovanje v nogometu ter mu izrekli tudi plačilo sto tisoč švicarskih frankov (91.500 evrov) denarne kazni zaradi domnevnega kupčkanja z glasovi in kandidaturami za svetovni prvenstvi 2018 in 2022.

Jordanski princ ponižno prosi za častno podporo

Platini se prav tako ne namerava odpovedati kandidaturi za predsednika Mednarodne nogometne zveze, saj ima kljub zadnji aferi največje možnosti za dejansko izvolitev. Vložil je namreč pritožbo, saj je prepričan, da z ničimer ni kršil pravil. Tik pred suspenzom je prvi podal pisno soglasje h kandidaturi.

Tudi jordanski princ in nekdanji podpredsednik Fife zatrjuje, da ima potrebno podporo najmanj petih članic oziroma zvez za vložitev kandidature. Jordanec sicer medijem ni hotel razkriti, pri katerih zvezah uživa podporo.

"V teh črnih časih Fifi ne bo lahko povrniti njene izgubljene verodostojnosti, vendar sem prepričan, da skupaj to zmoremo. V dobro nogometne igre in vseh, ki jo ljubijo, vas ponižno prosim za vašo častno podporo," je po vložitvi kandidature sporočil jordanski princ. Prepričan je, da je čas krize priložnost za pozitivne spremembe, katerih nosilec je, kot je sam prepričan, prav on.

Jordanski princ se je že potegoval za položaj prvega med enakimi v nogometu, a je pred letošnjo ponovno izvolitvijo Blatterja izstopil iz volilne tekme po prvem krogu glasovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin