Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
23. 3. 2014,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Carlo Ancelotti Gerardo Martino Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Lionel Messi Lionel Messi

Nedelja, 23. 3. 2014, 13.20

8 let

Ancelotti po nov zagon, Martino na robu prepada

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes ob 21. uri bo na sporedu tekma, ki velja za največji derbi na svetu. Svet se bo za prave nogometne navdušence za slabi dve uri ustavil. Real bo v Madridu gostil Barcelono.

Razlika na prvenstveni lestvici je štiri točke v korist Reala. Barcelona je na tretjem mestu, vmes je še Atletico Madrid, ki za Realom zaostaja za tri. Če bi Katalonci danes izgubili na Santiagu Bernabeu, bi se lahko za novo prvenstveno lovoriko že obrisali pod nosom. Real bi ob zmagi iz igre za naslov vrgel enega velikega konkurenta in z naskokom postal favorit številka ena za naslov.

Carlu Ancelottiju gre na klopi Reala, na katero je sedel pred začetkom te sezone, odlično. V prvenstvu vodi, v pokalu se je prebil v finale, zelo suvereno se je prebil tudi v četrtfinale lige prvakov. Za zdaj je ocena njegovega dela v Madridu odlično, a če v naslednjih dveh mesecih ne bo postavil pike na i, se bodo razmere hitro spremenile. Tega se dobro zaveda tudi sam. ''Zgradili smo hišo, zdaj je moramo okrasiti. Čas je, da se začnemo pogovarjati o lovorikah,'' se je slikovito izrazil pedantni Italijan.

''Zelo smo samozavestni. Iz tedna v teden smo boljši in se popravljamo. Seveda verjamem, da bomo s tem trendom nadaljevali tudi tokrat,'' je še dodal. Besede, ki jih je izgovoril, prinašajo trdne argumente. Res je Real vse boljši in boljši. Izgubil ni že 32 tekem zapored, od konca oktobra lani, ko je klonil v Barceloni, je nanizal 25 zmag in pet remijev. Odličen je v napadu in vse boljši tudi v obrambi. V 17 tekmah, ki jih je odigral v letošnjem letu, je prejel le sedem golov. Cristiano Ronaldo, ki igra v življenjski formi, Gareth Bale in Karim Benzema v napadu, Luka Modrić in Xabi Alonso na sredini so tisti, ki skrbijo, da so Madridčani strah in trepet vseh moštev, s katerimi se merijo.

Martino je pod velikim pritiskom

Barcelona pod vodstvom Gerarda Martina, ki je v Španijo prav tako prišel pred začetkom sezone, letos kaže veliko slabši obraz. Kar 13 od 33 možnih prvenstvenih točk je izpustila v enajstih tekmah, ki jih je odigrala v letošnjem letu. Res je, da so tudi Katalonci v finalu pokala in so v osmini finala lige prvakov suvereno odpravili Manchester City, kot je tudi res, da so v zadnji prvenstveni tekmi navdušili, Osasuno so premagali s 7:0, a vseeno v Madrid še nikoli niso pripotovali v tako podrejenem položaju, kot so zdaj.

Argentinec na klopi španskega prvaka je na udaru kritikov že nekaj časa, tudi pred derbijem je pod velikim pritiskom. ''To je naša zadnja priložnost za naslov,'' pred tokratnim el clasicom pravi Martino. ''Če izgubimo, bomo izgubili možnosti za naslov. Potem je do konca le še devet prvenstvenih krogov in dvomim, da bi nam lahko uspelo nadoknaditi sedem točk zaostanka, čeprav se nikoli ne ve. Prišli smo po zmago. Smo velika ekipa, takšne točka ne zadovolji. Sem optimist,'' je na novinarski konferenci pred tekmo samozavestno deloval trener Barcelone.

Barcelona ni v krizi, prepričani tudi v Madridu

V podobnem slogu je govoril tudi dolgoletni vratar Barcelone, ki po koncu sezone zapušča Camp Nou, zato bo današnji derbi zanj verjetno zadnji (v pokalu vrata Kataloncev v tej sezoni brani Pinto), Victor Valdes. ''To bo moja zadnja tekma na Bernabeuu v vlogi igralca Barcelone, zato sem toliko bolj motiviran. V derbi prihajamo z istimi načrti, kot smo prihajali vedno. Želimo zmagati. Verjamemo, da nam bo uspelo. Naša miselnost ni bila nikoli vprašljiva. Brez skrbi, Realu ne bo lahko,'' je povedal vratar, ki je član Barcelone že več kot desetletje.

Da ga s soigralci ne čaka nič kaj lahka naloga, se strinja tudi Sergio Ramos. ''Ljudje govorijo o tem, da je Barcelona v veliki krizi, a to je ekipa, ki je v finalu pokala, v četrtfinalu lige prvakov in štiri točke zaostaja za vodilnim v španskem prvenstvu. To seveda ni kriza. Res je, da v očeh preostalih ekip Barcelona nima več tako velikega ugleda, kot ga je imela. Nasprotniki se je ne bojijo več, a še vedno gre za veliko, odlično ekipo. Eno najboljših na svetu. Seveda nam ne bo lahko, a želimo zmago. Verjamemo v tri točke in v to, da bi Barcelono vrgli iz igre za naslov,'' se je razgovoril branilec Reala.

Še skok v tabora obeh ekip. Obe bosta nastopili v postavitvi 4-3-3, Real ima nekaj težav s poškodbami. Že dlje časa je poškodovan Sami Khedira, pred kratkim sta se poškodovala tudi mladi napadalec Jese Rodriguez in bočni branilec Alvaro Arbeloa, na desni strani obrambe ga bo nadomestil Daniel Carvajal. Vprašljiv je vezist Isco, ki je bil čez teden bolan. Sredino bodo sestavljali Alonso, Modrić in Angel Di Maria, v napadu bo atomski napad BBC (Bale, Benzema in Ronaldo). V obrambo se po kazni vrača Ramos.

Pri Barceloni ob Lionelu Messiju v napadu lahko pričakujemo še Neymarja, ki, odkar je prišel v Španijo, še ni prikazal tega, kar se od njega pričakuje, in v tej sezoni izjemno učinkovitega Alexisa Sancheza. Tudi pri Barceloni niso brez težav. Najverjetneje bo brez nastopa ostal tudi Carles Puyol, že dlje časa je odsoten Isaac Cuenca, ki pa ni tako zelo pomemben. Gerard Pique se vrača po poškodbi in bo skorajda zagotovo zasedel mesto v začetni enajsterici.

Ne spreglejte