Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2024,
11.52

Osveženo pred

2 dneva, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

UEFA Aleksander Čeferin Euro 2024 Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 5. 7. 2024, 11.52

2 dneva, 23 ur

Pogled predsednika Uefe

Aleksander Čeferin: Že dolgo ali pa sploh nikoli slovenska reprezentanca ni igrala tako samozavestno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Slovenija Portugalska | "Mislim, da že dolgo ali pa sploh nikoli slovenska reprezentanca ni igrala tako samozavestno," pravi Aleksander Čeferin. | Foto Reuters

"Mislim, da že dolgo ali pa sploh nikoli slovenska reprezentanca ni igrala tako samozavestno," pravi Aleksander Čeferin.

Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je slovenske predstave na trenutnem evropskem prvenstvu v Nemčiji opisal kot izjemne. V pogovoru za RTV Slovenija je še ocenil, da je prihodnost slovenskega reprezentančnega nogometa svetla.

Slovenija Portugalska
Sportal Slovenska junaka Eura Vanja Drkušić in Žan Karničnik več kot navdušila

Slovenija je končala tekmovanje po ponedeljkovi tekmi osmini finala, ko je po izvajanju enajstmetrovk izgubila s Portugalsko. A je bila vseskozi blizu tudi napredovanja v četrtfinale, ki se začne danes. "Mislim, da je dosežek slovenske reprezentance izjemen. Mislim, da že dolgo ali pa sploh nikoli slovenska reprezentanca ni igrala tako samozavestno," je dejal v pogovoru za Odmeve.

"Po tekmi s Portugalsko sem dobil SMS-sporočila od Joseja Mourinha, Karla-Heinza Rummeniggeja, Fabia Capella in še številnih drugih. Vsi izjemno pohvalno, 'bodite ponosni na svojo ekipo, vrhunsko so igrali' ... Eden izmed njih, pa ne bom povedal, kateri, mi je rekel, da je slabša ekipa napredovala," je dejal prvi mož evropskega nogometa.

"Vsi izjemno pohvalno, 'bodite ponosni na svojo ekipo, vrhunsko so igrali' ... Eden izmed njih, pa ne bom povedal, kateri, mi je rekel, da je slabša ekipa napredovala." | Foto: Guliverimage "Vsi izjemno pohvalno, 'bodite ponosni na svojo ekipo, vrhunsko so igrali' ... Eden izmed njih, pa ne bom povedal, kateri, mi je rekel, da je slabša ekipa napredovala." Foto: Guliverimage

Sprejem nogometašev
Sportal Oblak navijačem obljubil, da bo naslednji sprejem že čez dve leti #video

"Kdor misli, da je bila slovenska igra destruktivna in negativna, ta prav veliko o nogometu ne ve"

Ob tem je zavrnil kritike, češ da je Slovenija igrala preveč obrambno in da je bila skupina, v kateri je igrala, slaba. "V nogometu in politiki vsi mislimo, da vse vemo, ampak kdor misli, da je bila slovenska igra destruktivna, negativna in da je to slab sloves za nogomet, ta prav veliko o nogometu ne ve. Rekel bi, da počakajmo do konca prvenstva, da bomo videli, ali ne bo morda eden iz naše skupine postal celo evropski prvak." "V nogometu in politiki vsi mislimo, da vse vemo, ampak kdor misli, da je bila slovenska igra destruktivna, negativna in da je to slab sloves za nogomet, ta prav veliko o nogometu ne ve." | Foto: Guliverimage "V nogometu in politiki vsi mislimo, da vse vemo, ampak kdor misli, da je bila slovenska igra destruktivna, negativna in da je to slab sloves za nogomet, ta prav veliko o nogometu ne ve." Foto: Guliverimage

Ob tem je Čeferin dejal, da je velik del slovenskih reprezentantov še relativno mladih, zato meni, da je prihodnost reprezentančnega nogometa svetla. "Mislim, da bodo po tem evropskem prvenstvu številni igralci zamenjali klub, kjer bodo dobili večje priložnosti," je dejal in izpostavil nekatere svetle točke prvenstva, ob zvezdnikih Janu Oblaku in Benjaminu Šešku, še Jako Bijola, Vanjo Drkušića in Žana Karničnika.

"Sam menim, da so bile kazni disciplinske komisije ustrezne"

Slovenske predstave na euru je spremljalo tudi veliko število navijačev. Teh je bilo na štirih tekmah več kot 50.000, slovenski navijači pa so si ob glasnem navijanju prislužili tudi nekaj kazni, med drugim za uporabo pirotehnike.

Srbija Slovenija | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Mi smo bili ena redkih reprezentanc, ki ji je pirotehniko uspelo prinesti na stadion in jo prižigati. Kar me je pravzaprav presenetilo, je, da sem, ne spomnim se točno v katerem slovenskem mediju, zaznal celo intervju s človekom, ki se je pohvalil, kako je prinesel pirotehnično sredstvo na stadion in ga prižgal. Zato imamo razmeroma stroge kazni, kar nekaj je bilo tudi žaljivega navijanja, ki je po mojem mnenju nepotrebno, ampak tako pač je. Tako nas žal ali pa na srečo, bi bolj rekel, ne zanima, ali je to država predsednika Uefe ali kakšna druga država. Sam menim, da so bile kazni disciplinske komisije ustrezne," je dejal Čeferin.

"52 milijonov zahtev za 2,7 milijona vstopnic"

Čeferin je v pogovoru za RTV Slovenija pohvalil še organizacijo prvenstva. "Izjemno smo zadovoljni, z Nemci zelo dobro sodelujemo," je dejal. Ob tem je pohvalil tudi predstave sodelujočih reprezentanc in ocenil, da "tako kakovostnega nogometa že dolgo ni bilo", veseli ga tudi obiskanost tekem. "Mi smo imeli 52 milijonov zahtev za 2,7 milijona vstopnic, tako da je za zdaj to super uspešno prvenstvo. Upajmo, dogovorili smo se, da bomo proslavljali 14. okrog 23. ure. Nič prej."

"Mi smo imeli 52 milijonov zahtev za 2,7 milijona vstopnic, tako da je za zdaj to super uspešno prvenstvo." | Foto: Guliverimage "Mi smo imeli 52 milijonov zahtev za 2,7 milijona vstopnic, tako da je za zdaj to super uspešno prvenstvo." Foto: Guliverimage

Tudi zato so se mu doslej najbolj v spomin tega prvenstva vtisnili navijači. "Navijači, ki so pravzaprav imeli razmeroma malo sporov med sabo, ki so se medsebojno družili. Videl sem, da je nogomet pravzaprav še ena redkih stvari, ki lahko vzbudi neki patriotizem v nas. Vidim Slovence, ki so ganjeni ob zastavah in himni, in vidim Romune in vidim Angleže ... Celotno vzdušje v Nemčiji je odlično, hkrati pa nas čakajo še odlične tekme."

Merih Demiral
Sportal Uradno: Merih Demiral ne bo smel igrati v četrtfinalu
Cristiano Ronaldo Portugalska Euro 2024
Sportal Francozi po loteriji končali portugalske sanje, Španci po drami zaustavili Nemce
Euro 2024 Slovenija Portugalska Jan Oblak
Sportal Oglasil se je Jan Oblak
Euro 2024 Benjamin Šeško
Sportal Čustven zapis nesrečnega Šeška: Po tej boleči izkušnji bomo še močnejši!
Andraž Šporar in Mia Mujadžić Golob
Trendi Slovenski nogometaši po zgodovinski tekmi v objem svojih najdražjih #foto
Jaka Bijol
Sportal Slaviša Stojanović: Celotna slika EP je odlična. Ne samo za reprezentanco, pač pa za slovenski nogomet.
Euro 2024 Slovenija Anglija navijači
Sportal Novo poglavje slovenske nogometne zgodovine
thumb
Trendi Ko je Oblak ubranil Ronaldov strel, se je oglasila njegova izbranka
Ne spreglejte