SiolNET. Sportal Naj planinska koča
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vreme dela čudeže: poletna planinska sezona skoraj 100 odstotkov boljša kot lanska

4

termometer

Visoke temperature so v visokogorje, kot kaže, "pregnale" številne turiste. Oskrbniki planinskih koč so z julijskim obiskom več kot zadovoljni, a najboljše, avgust, šele prihaja.

Poletna planinska sezona je v polnem zamahu, planinske vrste v gorah se gostijo in planinske koče odprtih vrat pričakujejo obiskovalce. Približuje se več jubilejev: Češka koča na Spodnjih Ravneh praznuje 115 let, Aljažev stolp na Triglavu in Vodnikov dom na Velem polju častitljivih 120 let.

Razveseljivo narašča število koč, ki so pridobile certifikat do družin ali okolja prijazna planinska koča, s katerim se ponaša 23 planinskih domov, nekateri celo z obema. Planinci tudi letos izbirajo najbolj priljubljeno planinsko kočo, kar pomeni dodatno spodbudo za izboljšanje ponudbe in odnosa do obiskovalcev.

Največ gostov je Čehov

"V primerjavi z lansko je letošnja planinska sezona do zdaj fantastična, čeprav je od začetka počitnic obisk med tednom nekoliko usahnil, saj slovenski planinci večinoma prihajajo avgusta. Največ obiskovalcev je Čehov, v zadnjem mesecu je bila večina prenočevalcev čeških planincev. Res je močno opazna promocija koče na Češkem," poudarja Karmen Karničar, oskrbnica Češke koče na Spodnjih Ravneh, ki letos praznuje 115 let.

Jutri, 23. julija, bodo v ta namen v središču Jezerskega ob 17. uri slovesno odkrili informativne table, posvečene zgodovini Češke koče, na novinarski konferenci pa predstavili več desetletij češko-slovenskega planinskega sodelovanja.

"Osrednja slovesnost bo v soboto, 26. julija, ko se bomo ob 11. uri s kulturnim programom ob Češki koči spomnili slavnostnega odprtja pred 115 leti ter s praznovanjem prispevali k ohranjanju spomina na generacije, ki so kočo postavile in jo desetletja ohranjale za prihodnje rodove. Sledilo bo planinsko druženje ob češkem pivu in češki šunki, kot je bilo pred 115 leti. Kot včasih bomo zunaj v kotlih kuhali gamsov golaž in obaro, cvrli flancate, manjkala ne bo niti živa glasba," je napovedala Karničarjeva.

Aljažev stolp in Vodnikov dom v častitljivih letih

Avgusta bo slovesno tudi v Julijskih Alpah, saj 120 let praznujeta Aljažev stolp, najvišje ležeče slovensko planinsko zavetišče, in Vodnikov dom na Velem polju. Ob 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava bo 7. avgusta 2015 dopoldne spominska slovesnost na vrhu Triglava, popoldne na Dovjem položitev venca na grob Jakoba Aljaža in maša v njegov spomin ter ob 18. uri slavnostna akademija s kulturnim programom in odprtjem razstav Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! in del udeležencev slikarske kolonije Vrata 2015 pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani.

19. avgusta bo minilo 120 let od odprtja Vodnikovega doma na Velem polju, ki so ga v spomin na 100-letnico vzpona Valentina Vodnika na Mali Triglav 20. avgusta 1795 poimenovali po slovenskem pesniku.

"Sezona ni najboljša, saj je manj obiska kot prejšnja leta, vendar precej več kot lani. Večinoma tu prenočujejo le tujci, ki se odpravljajo na Triglav, Slovencev pa je zelo malo, saj so julija na morju, zato pričakujemo večji obisk po 1. avgustu," je za Planinsko zvezo Slovenije povedala oskrbnica Viktorija Pirnat.

Na koči ob vznožju Tosca, kjer so v zadnjem letu uredili teraso in prho na žetone, obnovili sanitarije, korito s pitno vodo, sončne kolektorje in zimsko sobo ter popestrili jedilnico, se prav tako pripravljajo na praznovanje, ki bo 22. avgusta 2015 z dopoldansko tradicionalno mašo za pastirje na planini Velo polje in popoldanskim kulturnim programom in glasbo pri Vodnikovem domu.

Planinske koče se trudijo vsaka po svoje

Slovenska planinska društva upravljajo 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s skoraj 7.400 ležišči in več kot deset tisoč sedišči. Planinske koče so poleti večinoma odprte stalno, ažurno osvežene podatke o odprtosti lahko planinci preverijo na spletni strani PZS.

"Upravljavci koč se vedno bolj trudijo z ureditvijo ekološke problematike koč, torej z gradnjo čistilnih naprav, in z dodatno ponudbo za družine. Zato z veseljem ugotavljamo, da narašča število koč, ki so pridobile ustrezne certifikate do okolja in družin prijazne koče," poudarja podpredsednik PZS Miro Eržen.

Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali.

Planinci nagrajujejo z obiskom

Planinci z obiskom nagrajujejo koče, ki se še posebej trudijo za njihovo dobro počutje. Kot pravi oskrbnik Koče na Planini pri Jezeru Ivo Voler, "je letošnja poletna sezona skoraj stoodstotno boljša kot lanska, ker je vreme povsem drugačno kot lani. Čedalje več ljudi pa prinese svojo hrano in pijačo, ob čemer jih moramo spomniti, da smeti odnesejo v dolino. A trudimo se za vsakega gosta in pri nas je dobrodošel prav vsak planinec."

Koča v osrčju Fužinskih planin je priljubljen družinski cilj in gostoljubna streha nad glavo številnih mladih planincev, saj redno prihajajo skupine iz vrtca Andersen, iz pobratenega SPD Trst, letos so gostili tudi mlade na tečaju angleščine. "Otroci in družine se pri nas dobro počutijo, pogosto tu tudi prenočujejo. Pripravili smo polovične porcije za otroke, postelje imamo zavarovane z ograjicami, trudimo se za mir v koči po 22. uri. Nekateri pogrešajo igrala, a menim, da lahko gredo tukaj raje pogledat kakšno rožico ali se sprehodit do sosednjih planin," dodaja Voler.

"Certifikata do okolja in družin prijazna koča sta po eni strani obveza, po drugi pa dobra referenca. Domači planinci ju še premalo poznajo, pri tujih gostih pa pomenita osebno izkaznico, saj vedno bolj gledajo na to, ko izbirajo, kje bodo prenočevali," poudari Aleš Štefe, oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom, prav tako zadovoljen z letošnjim obiskom: "Za zdaj lahko poletno sezono opišemo kot zelo dobro, glede na veliko snega je bila tudi zimska solidna. Prihajajo skupine, ki imajo organizirane izlete v Karavanke in pri nas tudi prenočujejo, Valvasorjev dom je priljubljen cilj za dnevne obiskovalce, vse večji je tudi obisk turnih kolesarjev."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin