Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
21.48

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Planinski dom pod Donačko goro - Rudijev dom pohodništvo Naj planinska koča

Torek, 1. 5. 2018, 21.48

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Planinski dom pod Donačko goro - Rudijev dom (589 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Predstavljamo Planinski dom pod Donačko goro - Rudijev dom, ki je eden od kandidatov za naziv naj planinska koča na Siol.net.

Planinski dom pod Donačko goro - Rudijev dom | Foto: Dom stoji na Polajžarjevem travniku na Sedlu pod vrhom Donačke gore, ki je dobila ime po cerkvici sv. Donata, staro ime gore je Rogaška gora, ki se iz Rogaške Slatine vidi kot rog.

Prvo kočo je tik pod vrhom zgradila Rogaška podružnica SPD iz Rogaške Slatine in jo odprla 26. maja 1929; leta 1943 je bila požgana, po vojni pa je niso obnovili. PD Sloga Rogatec je leta 1974 sklenilo, da bo zgradilo nov dom. Dve leti so iskali primerno lokacijo.

Leta 1976 so začeli graditi. Leta 1977 so popravili in razširili cesto do doma. Leta 1980 so uredili spodnje prostore in planincem omogočili zatočišče. Zaradi finančnih težav so dom in brunarico (depandansa) dogradili in odprli šele 23. junija 1984.

Planinski dom pod Donačko goro - Rudijev dom | Foto:

Ob proslavljanju 40-letnice PD, 11. junija 1988, so dom poimenovali po domačinu, kulturnem in športnem delavcu ter dolgoletnemu članu PD Rudiju Lebiču (1929-1984), ki ima velike zasluge za gradnjo doma.

V gostinskem prostoru je 80 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 100 sedežev; v 5 sobah je 20 postelj, na skupnem ležišču pa 40 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s kmečko pečjo; tekoča voda, elektrika. 

Razgled

Delni razgled je s travnika nad domom, celoten pa le z vrha Donačke gore. Na vzhodu se v bližini dviga Macelj, jugovzhodno od njega pa se pogled ustavi na hribovju in gričevju Hrvatskega Zagorja s Strahinščico in Ivanščico; na južni strani se za Rogaškim podoljem z Rogatcem in Rogaško Slatino dvigajo hribi na Kozjanskem, ki jih na južni strani obrobljajo vrhovi Posavskega hribovja z Bohorjem, zadaj se vidijo Gorjanci; na zahodni strani je v bližini Boč, za njim pa vidimo Pohorje in Savinjske Alpe; na severni strani se razprostirajo Haloze s kopastimi hribčki z vinogradi, za njimi pa so Ptujsko in Dravsko polje ter Slovenske gorice, ob čistem ozračju pa se vidi tudi Panonska nižina z Blatnim jezerom.

Ne spreglejte