Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2017,
19.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

telefonska govorilnica pohodništvo Naj planinska koča

Četrtek, 18. 5. 2017, 19.41

6 let, 6 mesecev

Najvišje ležeča telefonska govorilnica je …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Aljažev dom v vratih | Foto Nea Culpa (www.slovenia.info)

Foto: Nea Culpa (www.slovenia.info)

Ste v gorah kdaj potrebovali telefon, pa vam je mobilnik odrekel sodelovanje? Možnost, ki je še vedno na voljo, je telefonska govorilnica, a je uporabna le, če imate zanjo telefonsko kartico. Najvišje ležeča telefonska govorilnica v Sloveniji je najverjetneje v Aljaževem domu v Vratih na nadmorski višini 1015 metrov. Uporablja je nihče, a zaradi zagotavljanja telefonskih storitev na območju celotne Slovenije še vedno stoji.

Objava fotografije telefonske govorilnice na višini 800 metrov na Facebooku nas je nagovorila k vprašanju, katere so najvišje ležeče telefonske govorilnice v Sloveniji.

Dolga leta najvišje ležeča govorilnica na Krvavcu

Po podatkih Telekoma Slovenije, ki je izvajalec univerzalne storitve zagotavljanja javnih telefonskih govorilnic, naj bi govorilnica, ki bi se lahko pohvalila z neuradnim nazivom najvišje ležeča telefonska govorilnica v Sloveniji, stala ob zgornji postaji na Krvavcu na nadmorski višini 1450 metrov, a se je izkazalo, da so jo že odstranili.

Predvidevali smo, da je uradna telefonska govorilnica tudi na Kredarici, kjer bi telefonski klic še pred dobo mobilnikov igral veliko težo, saj bi se verjetno marsikdo rad pohvalil s klicem izpod najvišje slovenske gore, a je po besedah oskrbnika Hermana Uraniča nimajo.

Iz neuradnih virov smo izvedeli, da so planinci, če je bila res sila, pred leti svoje najbližje lahko poklicali tudi z oskrbnikovega zasebnega telefona.

Na Kredarici javne telefonske govorilnice nimajo, so pa planinci pred leti, še pred dobo mobilnih telefonov, svoje najbližje izjemoma lahko poklicali tudi z oskrbnikovega telefona. | Foto: Na Kredarici javne telefonske govorilnice nimajo, so pa planinci pred leti, še pred dobo mobilnih telefonov, svoje najbližje izjemoma lahko poklicali tudi z oskrbnikovega telefona.

Tudi iz Aljaževega doma boste lahko klicali iz govorilnice

Tako je prvo mesto prevzela telefonska govorilnica, ki še vedno obstaja, a je menda že dolgo ni nihče uporabljal, v Aljaževem domu v Vratih na nadmorski višini 1015 metrov.


Po podatkih Telekoma Slovenije je trenutno v Sloveniji še vedno več kot 1.300 telefonskih govorilnic. Uporabljati jih je mogoče z uporabo telekartice, ki so še vedno na prodaj v poslovalnici Pošte Slovenije.


Brunarica Osolnik | Foto: Facebook Foto: Facebook

Zaradi fantov, ki so klicali svoja dekleta, govorilnica tudi na Osolniku

Med višje ležeče telefonske govorilnice spada tudi tista v neposredni bližini Brunarice na Osolniku nad Škofjo Loko, ki leži na 777 metrih nadmorske višine.

Kot je poizvedel njen oskrbnik Matjaž Lang, so jo postavili leta 1985, kar je le tri leta po tem, ko sta dve hiši na Osolniku dobili telefonski priključek.

"Brunarica je bila nekoč znana kot smučarska koča, kamor so otroci hodili na smučarske priprave. Menda so predvsem fantje radi hodili v bližnjo hišo klicat dekleta in ko je bilo teh klicev preveč, je lastnik omenjenega telefona potarnal kolegu, ki je bil zaposlen na pošti, češ da bi potreboval telefonsko govorilnico," je pripovedoval Lang, ki je delo oskrbnika na Osolniku prevzel pred štirimi leti.

Matjaž Lang, kuhar slovenske biatlonske reprezentance, je oskrbnik Brunarice na Osolniku.  | Foto: Osebni arhiv Matjaž Lang, kuhar slovenske biatlonske reprezentance, je oskrbnik Brunarice na Osolniku. Foto: Osebni arhiv "Menda je bila zelo hitro zgrajena, kdaj je bila nazadnje uporabljena, pa je težko reči. Še vedno dela, potrebujete le telefonsko kartico," je povedal 49-letni Lang, ki je bil z ženo Ireno že prej redni gost na Osolniku, nato pa je pred štirimi leti prevzel njene vajeti tudi kot oskrbnik.

Kuhar slovenske biatlonske reprezentance je danes oskrbnik Brunarice na Osolniku

"Z ženo sva se večkrat pogovarjala o tem, da bova, če se bo le ponudila priložnost, prevzela delo v brunarici. Ni minilo niti dva meseca, ko mi je nekdanji oskrbovalec koče omenil, da je mesto prosto. Urgentno sem se prijavil na razpis in bil izbran v prvem krogu," se je spomnil na pretekle dogodke.

Od takrat je uresničil že precej predlogov iz svojega načrta. Prenovil je kuhinjo, razširil kulinarično ponudbo, dogradil dodaten objekt za 50 ljudi …

Delo poteka v sožitju z domačini, poudarja, večina gostov pa je, recimo temu, v zrelih letih. Mnogi prihajajo zaradi kulinarične ponudbe. "Gostje se radi vračajo. Upam si verjeti, da tudi zaradi moje kuhe. Znani smo po vampih in nekoliko drugačni joti, kot so je ljudje vajeni."

Glede na to, da je Matjaževa primarna dejavnost priprava jedi za slovensko biatlonsko reprezentanco, ga v brunarici v obdobjih, ko je službeno odstoten, nadomestita žena in mlajši sin Jaka, ki je pred leti delal kot kuhar za slovensko smučarskotekaško vrsto.

Brunarica je odprta ob koncih tedna in praznikih.

Ne spreglejte