Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2017,
16.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Pivovarna Laško

Foto: Sebastian Plavec

Natisni članek

advertorial izlet Gremo v hribe

Nedelja, 7. 5. 2017, 16.00

2 meseca

Ideja za izlet: povzpnite se na Mrzlico

Vsebino omogoča Pivovarna Laško

Foto: Sebastian Plavec

Mrzlica

Konec tedna, kot se šika – zabavno, v sožitju z naravo in aktivno. Pridružite se veseli druščini in se povzpnite na Mrzlico, na tisočaka, kjer 13. maja obljubljajo prav posebno planinsko doživetje.

Se že veselite novega izleta v hribe? Imamo predlog, ki si ga morate zapisati v koledar: v soboto, 13. maja, se začenja nova sezona vseslovenske akcije Gremo v hribe, in sicer z veselim vzponom na planinski dom pod Mrzlico.

Prvi letošnji dogodek v hribih bo potekal v planinskem domu, ki stoji tik pod 1122 metrov visoko Mrzlico, idiličnim zasavskim hribčkom, ki mu pravijo tudi Knapovski in Savinjski Triglav.

Prva destinacija letošnjih izletov pod pokroviteljstvom akcije Gremo v hribe je lahkotna in premagali jo bodo tako najmlajši kot vsi tisti, ki so šele na začetku svoje hribovske kariere. Iz izhodiščne točke pri Lovskem domu na Savinjskem sedlu boste do cilja pri koči potrebovali samo eno uro zmerne hoje.

Mrzlica | Foto: Dostop

Na avtocesti Ljubljana– Maribor izberite izvoz Šempeter v Savinjski dolini ter sledite tablam prek Prebolda do Trbovelj, dokler ne prispete do Lovskega doma na Savinjskem sedlu, kjer je parkirišče. Do tu se lahko pripeljete tudi iz trboveljske smeri. Od parkirišča do doma na Mrzlici je ena ura hoda po označeni poti.

Vaš trud bo najprej poplačan s čudovito naravo in lepim razgledom, ki sega do Donačke gore na vzhodu, do Kuma na jugu, proti zahodu pa boste lahko ob lepem vremenu zagledali celo veličasten Snežnik, Nanos in Triglav. Če boste pogled obrnili proti severu, boste lahko občudovali lepote Savinjskih Alp.

Dogodek 13. maja bo postregel z veliko zabave in tudi solidarnosti.

Mrzlica | Foto:

Za obnovo dimnika

Dogodek bo trajal ves dan, najbolj zagrizene pohodnike pričakujejo že od 8. ure zjutraj, ko bo na velikem travniku pred kočo že vse pripravljeno na celodnevno rajanje. Takoj ob prihodu ne pozabite na zelo hiter, vendar zelo pomemben opravek: vpišite se v Zlatorogovo častno vpisno knjigo. V vašem imenu bo potem Pivovarna Laško donirala en evro za Planinsko društvo Trbovlje, ki bo z zbranimi sredstvi poskrbelo za obnovo dimnika na koči. Torej: več ko bo vaših podpisov, več bo denarja za kočo.

Zabava za vse generacije

Pravi žur se bo pred kočo začel ob 10. uri. Štiri ure dolg program bo poskrbel za pristno zabavo za vse prisotne – od družabnih iger, zabavne glasbe do številnih kulinaričnih dobrot.

Mrzlica | Foto:

V posebnem kotičku, ki je namenjen samo otrokom, bodo animatorke akcije Gremo v hribe pričarale pravo ustvarjalno vzdušje. Otroci bodo lahko izdelali lesene obeske v obliki markacije, ustvarili ogrlice, sovico in si celo na majico odtisnili prikupno podobo.

Mrzlica | Foto:

Druženje bo imelo tudi izobraževalno noto – Alpinistični odsek PD Trbovlje bo pripravil delavnice na temo gibanja po feratah ter vas učil, kako pravilno uporabiti opremo in splesti pravi vozel.

Mrzlica | Foto:

Več o prvem dogodku v sklopu akcije Gremo v hribe si lahko preberete tukaj, kjer lahko poiščete tudi seznam vseh zabavnih dogodkov, ki vas čakajo v prihodnjih dneh.

Zanimivosti o Mrzlici

Širše območje Mrzlice je razglašeno za krajinski park, saj se ponaša z bogatim in raznolikim rastlinstvom. 

Pogorje sestavljata dva vrhova. Vzhodni je poraščen z bukvijo, zahodni pa je neporaščen in ponuja širne razglede. 

Mrzlica je gora zelenega možička. Menda je tudi votla in napolnjena z vodo. V njenih globinah živi zmaj. Tudi orjaška bela kača naj bi švigala po bregovih, če se ozrete v nebo in gledate dovolj dolgo, pa boste videli vsaj metlo avtohtone prebivalke Mrzlice, čarovnice, ki obletava Mrzliško pogorje in straši otroke. 

Planinski dom stoji na travnatem sedlu med vrhovoma in je odprt vse leto. Upravlja ga PD Trbovlje. 
 

Nagradna igra: sodelujte in se opremite za v hribe


Gremo v hribe | Foto:

Nagradna igra je končana. Nagrajenci so:

1. nagrada: Jožica Pirnar (nahrbtnik Salomon + majica Gremo v hribe)

2. nagrada: Gorazd Tratar (torbica za okoli pasu Salomon + majica Gremo v hribe)

3. nagrada: Jure Knez (buff rutka Salomon + majica Gremo v hribe)

Čestitamo!

Ne spreglejte