SiolNET. Sportal Naj planinska koča
Vsebino omogoča P AUTOMOBIL IMPORT D.O.O
  • Messenger
  • Messenger
NAPOLNI DAN Z ENERGIJO

Električni francoz, ki požira poglede

Jezersko_Peugeot_2008 |  | Foto: Jan Lukanović
Foto: Jan Lukanović
Vsebino omogoča P AUTOMOBIL IMPORT D.O.O

V družbi električnega Peugeota e-2008 in v objemu slovenskih hribov smo dan ponovno napolnili z energijo. Električno gnan avtomobil je dokazal, da je še kako uporaben tudi za prostočasne dejavnosti in izlete, ponuja pa klasične prednosti vožnje s 100-odstotno električnim pogonom: nič hrupa, nič prestavljanja, nič tresljajev, nič izpustov C02 in nič neprijetnih vonjav.

Ko kupujemo električno vozilo, se velja vprašati predvsem po lastni elektrokompatibilnosti – kakšna je prevožena dnevna razdalja, kakšna je dnevna uporaba vozila in ali je doma (ali v službi) garaža, parkirno mesto, kjer je mogoče namestiti polnilno postajo. Električni avtomobili so danes namenjeni predvsem tistim, ki vsakodnevno opravljajo pretežno kratke poti in lahko na poti preprosto dostopajo do rešitev za polnjenje ter so obenem še okoljsko odgovorni in varčni. A električni avtomobili so lahko tudi več kot vse našteto ter se s spodobnim dosegom dobro obnesejo tudi za različne preostale aktivnosti, planinarjenje, obiske gora, hribov ...

Naše druženje z električnim Peugeotom e-2008 na raziskovanju lepot Slovenije je bilo nadvse udobno in prijetno. Avtomobil po videnem in preizkušenem vsekakor predstavlja Peugeotov korak v pravo električno smer in dokazuje, da zna biti električna mobilnost tudi magična, znamka pa želi s svojim prvim električnim SUV ponuditi novo raven občutkov. In to jim po preizkušenem dobro uspeva.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Ustvarjalcem je uspelo združiti na videz težko združljivo – ustvarili so električno vozilo, primerno tako za brezpotja, podeželje kot tudi urbano okolje. Električni Peugeot e-2008 je kompakten, zmogljiv, dinamičen ter učinkovit SUV z električnim motorjem in dosegom do 345 kilometrov. Vozilo na 100-odstotno električni pogon združuje inovativen dizajn, učinkovito varstvo okolja in najsodobnejše tehnologije. V električnem vozilu znamke Peugeot boste zahvaljujoč motorjem in zmanjšanim vibracijam lahko uživali na novi ravni voznega udobja.

Svet se pač spreminja. V avtomobilskem sektorju in tudi na drugih področjih je treba poiskati prave odgovore na nove izzive. Znamka Peugeot, ki se opira na svojo 208-letno zgodovino, danes brezskrbno vstopa v dobo energetskega prehoda. Avtomobil dokazuje, da tehnologija in užitki niso nezdružljivi in da nov avtomobil lahko človeka vsekakor preseneti več kot pozitivno.

REZERVIRAJTE TESTNO VOŽNJO

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Požira poglede

Električni Peugeot e-2008 je po dimenzijah čisto pravi SUV, ki s prepoznavnim slogom očara. S svojo robustno in izčiščeno obliko karoserije ter privzdignjenim podvozjem avtomobil zagotavlja razkošne gabaritne mere in mojstrsko moč, z mogočno in prepoznavno stilsko zasnovo pa je na cestah požiral poglede preostalih udeležencev v prometu. Avtomobil krasijo usločene zaobljene linije, hkrati pa je zelo varen.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Zunanjost električnega 2008 je praktično enaka kot zunanjost njegovih bratov z bencinskim in dizelskim pogonom. A čeprav električni Peugeot e-2008 nima svojstvene oblike karoserije, se ponaša z nekaj privlačnimi podrobnostmi, ki elegantno poudarijo njegovo "naelektreno" osebnost, na primer poseben monogram "e" na sprednjih blatnikih in prtljažnih vratih ter elegantna okrasna maska v barvi karoserije s horizontalnimi linijami.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Prostorna in udobna notranjost

V notranjosti avtomobila izstopa skladnost različnih elementov, pa tudi kakovostni materiali in izdelava, sicer pa je kabina ergonomsko podobna preostalim Peugeotovim modelom. Električna izvedenka Peugeota 2008 ponuja enako bivalno udobje in prostornino prtljažnika kot izvedenke z motorjem na notranje izgorevanje. Model je zasnovan na modularni platformi e-CMP, pri kateri so baterije vgrajene v dno in pod sedeže vozila, zato nimajo slabega vpliva na prostornost kabine in prtljažnika, z nižjim težiščem pa pripomorejo tudi k boljši stabilnosti avtomobila. Prostoren prtljažnik premore 434 litrov prostora in ima dvojno dno, da so električni kabli lahko lepo pospravljeni.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Za volanom hitro prepoznamo i-Cockpit s 3D-holografskim prikazovalnikom. Prikazi so dinamični in animirani: podatki se približujejo voznikovemu vidnemu polju glede na stopnjo pomembnosti ali kritičnosti, s čimer se odzivnost skrajša za približno pol sekunde. Peougeot i-Cockpit® 3D v tem kontekstu velja za pravo inovacijo, premierno v tem avtomobilskem segmentu. Poleg tega z vseh vidikov občutno izboljša vožnjo: učinkovitost, udobno prebiranje informacij in varnost so na povsem novi ravni.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Položaj za voznikovim sedežem je udoben, prav tako je na visoki ravni udobje sedenja na zadnjih sedežih. Sedeži so zares odlični (avto je imel opremo GT).

Gledano v celoti se vozilo v v notranjosti izkaže za vsestransko priročno športno terensko vozilo. Na številna in inovativna odlagalna mesta lahko odložimo različne predmete za vsakodnevno uporabo. Vsekakor velja omeniti svetel potniški prostor, pa tudi barvam in materialom notranjosti so pri proizvajalcu posvetili čisto posebno pozornost z domiselnim prepletom plemenitih materialov in izvirnih odtenkov.

Palec gor tudi za povezljivost, dobro zvočno izkušnjo prek zvočnikov, preglednost in luči.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Električni športnik ali umirjen, mestni avtomobil

Električni Peugeot e-2008 navduši tudi z vozno izkušnjo. Vozilo ponuja očitne prednosti električne mobilnosti. Električni motorji Peugeot zagotovijo umirjeno in neslišno vožnjo brez emisij izpušnih plinov ter prvovrstne vozne zmogljivosti. Električni motor s trajnim magnetom doseže najvišjo moč 100 kW/110 KM in lahko razvije do 260 njutonmetrov navora, s čimer zagotavlja optimalno udobje v vožnji. S 100-odstotno električnim načinom pogona zagotavlja izjemno visoko odzivnost in povsem neslišno delovanje brez vsakršnih tresljajev. Tem užitkom se pridružuje še možnost svobodnega gibanja po mestu, tudi po tistih predelih, kjer so uvedene omejitve prometnega režima.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Električni Peugeot e-2008 omogoča tri načine vožnje: Eco, Normal in Sport. Avtomobil se izkaže tako ob mestni vožnji, mestnih kolonah kot tudi z zveznostjo pospeševanja na zavitih, podeželskih in gorskih cestah. Vožnja je tekoča, brez cukanja, manj je vibracij, pospeševanje je takojšnje, motor je skoraj neslišen ... Električni Peugeot e-2008 GT torej kaže dva obraza. Lahko je električni športnik, ki prepriča voznike, vajene dinamične vožnje, lahko pa je tudi povsem umirjen in zelo udoben mestni avtomobil.

V vozilu sta na voljo dva intuitivna načina za generiranje energije pri zaviranju, do katerih je mogoče dostopiti neposredno prek prestavne ročice:

  • Drive ("D") za standardno generiranje energije v načinu vožnje, podobno kot pri bencinskem ali dizelskem vozilu,
  • Brake ("B") za generiranje energije neposredno med upočasnitvijo prek pedala za plin.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Baterija s kapaciteto 50 kilovatnih ur je domiselno vgrajena ter ne vpliva na prostornost potniške kabine in prostornino prtljažnika. Garancija na baterijo velja osem let oziroma 160 tisoč kilometrov za 70 odstotkov kapacitete polnjenja, tako da boste med vožnjo brez kakršnihkoli skrbi.

Zadosten doseg

Kaj pa doseg? Dejstvo je, da se tehnologija akumulatorjev nenehno izboljšuje, tako da se povečuje tudi doseg avtomobilov. Električni Peugeot e-2008 ponuja do 345 kilometrov dosega WLTP.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Peugeotovo električno vozilo popolnoma ustreza omejitvam in kriterijem vožnje v mestnih središčih ter na dolgih relacijah. Velika večina zasebnih voženj po Sloveniji je krajših, statistika pa kaže, da povprečen Slovenec na dan prevozi le nekaj manj kot 40 kilometrov. Baterija v električnem Peugeotu e-2008 zadošča za običajne poti po vsej državi. Dobra infrastruktura javnih polnilnic v Sloveniji zagotavlja tudi preprosto potovanje na daljše razdalje. Dandanes je elektrika je tako rekoč povsod. Na voljo imate številne rešitve za polnjenje, doma, v službi ali na poti, s pomočjo katerih boste lahko električno vozilo povsem preprosto do potankosti izkoristili. Najbolj razširjena rešitev je polnjenje na domu: z rešitvijo za polnjenje na domu lahko vozilo napolnite do želenega dosega v nočnem času.

V praksi se je izkazalo, da je bil doseg po običajnih cestah najbolj sorazmeren z dejanskim številom prevoženih kilometrov, situacija je malce drugačna na avtocesti ali pri vožnji v klanec. Gledano v celoti (z avtom smo se največ vozili po običajnih regionalnih cestah) je avtomobil z enim polnjenjem zmogel okoli 300 kilometrov.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Na porabo električne energije sicer vsekakor vplivajo navade med vožnjo. Ključ do maksimalnega dosega električnih vozil je eko vožnja: nesunkovito pospeševanje in uporaba regenerativnega zaviranja lahko doseg povečata za kar 15 odstotkov.

Čas polnjenja v vozilu je sicer odvisen od razpoložljive moči:

  • 100-odstotna napolnjenost v 16 urah z zmogljivim priključkom tipa Green UpTM Legrand® s priloženim polnilnim kablom,
  • od pet ur in 15 minut do osem ur za popolno napolnjenost s postajo WallBox (trifazna postaja 11 kW ali enofazna postaja 7,4 kW),
  • 30 minut za 80-odstotno napolnjenost akumulatorja na javnih polnilnih postajah z močjo 100 kW,
  • 15 ur na standardni vtičnici (8A).

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Uporabne tehnologije

Za pomoč pri vožnji električni Peugeot e-2008 ponuja uporabne tehnologije, ki uporabnikom zagotavljajo varno in brezskrbno vožnjo med vsakodnevnimi opravili.

Električni Peugeot e-2008 je opremljen z bogato tehnološko opremo in sistemi za pomoč pri vožnji zadnje generacije znamke Peugeot, ki poskrbijo za večjo varnost, spremljajo vaše manevre ter vam pomagajo bolje razumeti in vnaprej predvideti okolico.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Nadzorovani stroški

Za kupce električnih vozil je v osnovi zelo pomemben kriterij nakupa predvsem zmanjšati okoljski vtis in ne nazadnje tudi stroške uporabe. Električni Peugeot e-2008 tem kriterijem ustreza. Kar zadeva stroške uporabe električnih vozil, velja omeniti, da ni menjave olja, filtra za zrak, filtra za gorivo, olja za menjalnik itd.

Dejstvo je, da električni avtomobil ni primeren za vse voznike, prav tako ni za vse cenovno ugodnejši od klasičnih bencinskih ali dizelskih avtomobilov, a marsikdo bo z njim lahko še kako prihranil. Predpostavka, da so električni avtomobili bistveno dražji od vozil na bencinski ali dizelski pogon, je tako eden najpogostejših mitov o e-mobilnosti. Pri nakupu električnega vozila morate upoštevati celotne stroške lastništva, ki so lahko precej nižji kot pri klasičnih avtomobilih.

Jezersko_Peugeot_2008 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Največji del ugodnosti prinašajo financiranje nakupa prek Eko sklada in cenejša pogonska energija ter posledično nižji stroški vožnje. Prihranki se bodo začeli seštevati z uporabo vozila, saj boste s prehodom na električni pogon občutno znižali strošek energenta. Če boste svoje e-vozilo polnili na lastni polnilnici in ob cenejši tarifi, lahko računate celo na ceno okoli enega evra na sto kilometrov, ob dražji tarifi ali polnjenju na javnih polnilnicah pa bo strošek v primerjavi z bencinskim ali dizelskim avtomobilom še vedno nižji.

Na tem mestu velja še omeniti, da stranka ob nakupu električnega e-2008 prejme brezplačno domačo polnilno postajo s katero se stroški polnjenja še dodatno znižajo in samo polnjenje zelo poenostavi.

REZERVIRAJTE TESTNO VOŽNJO

Lisca Sportal Do kdaj še razgled s Triglava, kot ga poznamo danes? #video Irena Mrak Sportal Slovenska varuhinja narave, ki zaživi na višinah Peugeot e-2008 Avtomoto Z električnim peugeotom smo opravili eno najbolj priljubljenih turističnih poti #foto Menina planina Sportal Življenje oskrbnice planinske koče na čudoviti predalpski zakrasneli planoti  
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin