SiolNET. Sportal Naj planinska koča
2,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obnova doma na Kredarici je nujna, prva rešitev že ta konec tedna

2,36

termometer

Triglavski dom na Kredarici Jošt Gantar

Triglavski dom na Kredarici, ki je zadnjo obnovo doživel leta 1984, bo ta konec tedna dočakal barvno prenovo zunanjega pročelja in notranjih prostorov. Akcijo bo prostovoljno izvedlo 20 zaposlenih v podjetju JUB, ki bodo prebarvali več kot 800 kvadratnih metrov zunanjih in notranjih lesenih in zidnih površin. Udobje planincev tudi med pleskanjem ne bo trpelo, dom pa bo ohranil prvotno barvno kuliso.

Triglavski dom na Kredarici je bil nazadnje obvnovljen leta 1984. Triglavski dom na Kredarici je bil nazadnje obvnovljen leta 1984. Foto: Manca Čujež

Pobuda za barvno obnovo priljubljene planinske postojanke 2.515 metrov nad morjem se je po besedah Nevenke Kobal iz podjetja JUB porodila njihovih zaposlenim, med njimi je kar nekaj ljubiteljev hribolazenja.


Triglavski dom na Kredarici je eden od kandidatov za naj visokogorsko planinsko kočo, ki jo skupaj s Planinsko zvezo Slovenije izbiramo na Siol.net.

=> Vse o akciji Naj planinska koča 2018

Naj koča 2018 nosilna uvodna brez logo Sportal Glasujte za naj planinsko kočo 2018!

Jub je projekt podprl z akcijo Z JUBINI na vrh Slovenije, kjer je od vsakega prodanega izdelka iz njihove linije en lonček barve namenil obnovi Triglavskega doma. Akcija je trajala od sredine maja do konca junija. Za prenovo lesenih površin bodo delavci, ki bodo delali prostovoljno, uporabili premaze, za zidne površine pa barve, vključno z emulzijami, izravnalnimi masami in izdelki za sanacijo plesni iz njihove linije. Material so do doma dostavili s helikoptersko pomočjo.

Delavci bodo prostovoljno prebarvali več kot 800 kvadratnih metrov površin. Delavci bodo prostovoljno prebarvali več kot 800 kvadratnih metrov površin.

Obnova bo trajala tri dni

Triglavski dom bodo po posvetu s predstavniki PD Ljubljana Matica, ki kočo upravlja, in pregledu najnovejše vremenske napovedi na Agenciji RS za okolje, začeli prenavljati jutri, 7. julija 2018 (prvotno bi dela morala potekati že prejšnji teden, a so jih zaradi vremena morali prestaviti), ko naj bi bila vremenska napoved najugodnejša.

Tonka Zadnikar Sportal Legendarna oskrbnica: Zelo težko sem se navadila na gospe s torbicami in v salonarjih Koča na Prehodavcih Sportal To so najlepše planinske poti po izboru Slovencev #top3

Pleskarska dela naj bi dokončali do ponedeljka, 9. julija, torej še preden se bo v Triglavskem pogorju začela visoka sezona. Pri težje dostopnih površinah bodo pomagali plezalci, usposobljeni za delo na višini.

Čeprav bodo pleskarska dela potekala od jutra do večera, udobje planincev naj ne bi bilo ovirano.

Pogled na Triglavski dom leta 1929. Pogled na Triglavski dom leta 1929.

Kako je nastajal Triglavski dom na Kredarici?

Triglavski dom na Kredarici so zgradili že pred 122 leti. Prvo Triglavsko kočo na Kredarici je na zemlji, ki jo je kupil Jakob Aljaž, po njegovi zamisli postavilo Slovensko planinsko društvo (SPD), odprli pa so jo 10. avgusta 1896. Na začetku skromna koča je doživela kar nekaj razširitev in obnov, zadnjo leta 1984.

Alex Jordan Sportal Angleški učitelj bo za Botrstvo prehodil 600-kilometrsko Slovensko planinsko pot Pia Peršič Via Adriatica Trail Sportal Kače, minska polja, vročina: Slovenca prva na svetu, ki sta po novi poti prehodila Hrvaško

Kot je zapisano na spletni strani Planinske zveze Slovenije, si PD Ljubljana Matica močno prizadeva izboljšati ekološke težave na Kredarici. Leta 1992 so montirali prvih 20 sončnih celic, ki spreminjajo sončno energijo v elektriko. Ta sistem so z leti močno povečali, leta 1998 pa so ga dopolnili z vetrnim generatorjem. Leta 1994 so zgradili zunanje suho stranišče, ki ne deluje najbolje. Leta 1992 so vključili mobilno omrežje, dom pa ima tudi navadno telefonsko povezavo.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • MarkJurko / 06.07.2018. ob 22:09 +2 0

    Pozdravljam akcijo, čestitke pobudnikom akcije, JUB podjetju in vsem udeležencem obnove planinskega doma na Kredarici. Naj akcija mine brez nezgod.

    +2 0
delitve: 100
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin