Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
9. 10. 2019,
17.35

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

maraton Dunaj Ljubljanski maraton Eliud Kipchoge

Sreda, 9. 10. 2019, 17.35

4 leta, 6 mesecev

Eliud Kipchoge in Ineosov izziv 1;59

Znano je, kdaj bo Kenijec poskušal premakniti mejo človeštva

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Eliud Kipchoge | V soboto med 5.00 in 9.00 bo Eliud Kipchoge krenil v tek, s katerim bo poskušal premakniti mejo človeštva. | Foto Reuters

V soboto med 5.00 in 9.00 bo Eliud Kipchoge krenil v tek, s katerim bo poskušal premakniti mejo človeštva.

Foto: Reuters

Sobota, med peto in deveto uro zjutraj. Takrat bo Eliud Kipchoge na Dunaju napadel nov mejnik človeštva, so danes sporočili organizatorji Ineosovega izziva 1;59. Teka na maratonski razdalji, ki jo bo poskušal kenijski maratonec kot prvi človek preteči pod mejo dveh ur.

Eliud Kipchoge
Sportal Že na kraju "zločina": sobota dan za zgodovinski dosežek?

"Spremljali smo vremenske napovedi in zdi se, da bo sobotno dopoldne ponudilo optimalne pogoje, kar zadeva temperaturo, vlažnost in veter," je odločitev organizatorjev pojasnil Robby Ketchell, vodilni vremenski analitik pri Ineosovem izzivu 1;59, in dodal, da takrat na Dunaju pričakujejo veter do dveh metrov na sekundo in temperaturo nekje med 5 in 9 stopinjami Celzija, kar so optimalne razmere za maratonski tek.

Če bo Eliud Kipchoge, sicer maratonski svetovni rekorder, ki je 42.195 metrov dolgo razdaljo lani na berlinskem maratonu pretekel v času 2;01:39, maratonsko razdaljo premgal pod dvema urama, ta mejnik ne bo priznan kot uradni svetovni maratonski rekord, saj pri IAAF teka v takšnih pogojih, kot jih bo imel 34-letni Kenijec, ne priznavajo za rekord.

Bo Kenijec, ki mejnike postavlja tako na stezi kot v cestnih tekih, poskrbel za še enega? | Foto: Reuters Bo Kenijec, ki mejnike postavlja tako na stezi kot v cestnih tekih, poskrbel za še enega? Foto: Reuters

Kipchoge bo namreč tekel s pomočjo 41 narekovalcev tempa in ob spremljavi električnega avtomobila, ki bo z laserjem nakazoval želeni tempo. Tekel bo po krožno po trasi, ki bo v 90 odstotkih preizkušnje potekala po popolni ravnini.

Kipchoge, sicer maratonski olimpijski prvak in atlet, ki je odlične rezultate dosegal tudi na stezi (leta 2003 je z 18 leti postal svetovni prvak v teku na 5.000 metrov), je na Dunaj s priprav v Keniji pripotoval v torek in čakal na zeleno luč organizatorjev. Zdaj jo je dobil in odštevanje se lahko začne. "Pripravljen sem," je sicer samozavestno povedal, takoj ko je pristal na avstrijskih tleh.

Eliud Kipchoge
Sportal Afričan, ki bo poskusil premakniti mejo človeštva
Ne spreglejte