Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2012,
11.46

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija

Torek, 21. 8. 2012, 11.46

5 let, 6 mesecev

Prehranske napake pri teku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Prehrana pred telesno aktivnostjo je ključnega pomena, saj nam lahko izboljša pričakovan rezultat ali pa popolnoma pokvari pomembno tekmovanje, na katerega smo se pripravljali več mesecev.

Poglejmo nekaj glavnih napak, ki se lahko pojavijo pri prehranjevanju tekača.

1. Spreminjanje prehrane pred tekmovanjem: Čeprav smo dobili odlične napotke, kaj in kako jesti, od vrhunskih tekačev, zadevo obvezno preizkusimo na treningu, da telesa ne spravimo v stres. V nasprotnem primeru lahko tek predčasno končamo zaradi prebavnih težav.

2. Premalo hidracije: To je pogosta napaka pri začetnikih. Pitje tekočine med tekom je ključnega pomena. Če je zunaj suho in vroče, se ta na videz majhna napaka lahko hitro spremeni v zdravstvene težave.

3. Brez hrane po teku: Stradanje telesa po telesni aktivnosti je zelo nepremišljena in pogosta napaka. Tudi če tečemo z razlogom izgubljanja telesne teže, to ni prava pot. Telesu je treba zagotoviti hrano za regeneracijo, drugače se nam bo začelo upirati. V skrajnem primeru z bolezenskimi znaki.

4. Prevelik ali premajhen poudarek na glikogenskih zalogah: Za maratonce so glikogenske zaloge nekoliko manj pomembne, ker med tekom primarno izgorevajo maščobe. Nasprotno je pri tekih na kratke razdalje oziroma tako imenovanih šprintih.

5. Prepričanje, da so prehranska dopolnila in športni napitki čudežno hranilo: Običajna hrana s pravimi nutrienti je prav tako dobra in hranljiva kot prehransko dopolnilo, le praktičnost je na strani prehranskih dopolnil. Nič ne boste zgrešili, če si pripravite doma stisnjen sok, razredčen z vodo, in pregriznete kakšno slano palčko ter to zaužijete med tekom. Po njem popijete mleko z dodanim kakavom.

6. Strokovnjaki pravijo, da je najbolje: Marsikdaj je bolje poslušati svoje telo kot pa nasvete različnih strokovnjakov, ker je vsako telo drugačno in posebno. Posebej pri res dolgotrajnih naporih pride prehrana do izraza in takrat resnično vidimo, kaj nam ustreza (med naporom) in kaj ne.

Ne spreglejte