SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najboljše ogrevanje za tek je tek

1

termometer

Tek je izjemno priljubljena in tudi razširjena oblika rekreacije. Preden začnemo teči s polnimi obrati, je zelo pomembno ogreti naše telo. Ko se vrnemo, si je dobro vzeti čas še za raztezanje.

Po službi ali kateri drugih obveznosti velikokrat komaj čakamo, da se odpravimo teč. Ker bi radi čim prej zadihali s polnimi pljuči, se takoj poženemo po stezi. A v ihti in želji, da bi naredili koristno stvar zase, lahko hitro naredimo napako, če si ne vzamemo dovolj časa za ogrevanje. To je zelo pomemben del športa. Če ga ne opravimo, je tveganje za poškodbo veliko večje. Mišice so neprožne, napete in zaradi tega veliko bolj občutljive, še posebej ob nenadnih gibih. Tek nam na srečo omogoča najbolj preprost način, s katerim se lahko ogrejemo.

"Najboljše ogrevanje za tek je tek. Ni se potrebno raztezati na mestu, lahko le nekaj minut počasi tečemo. Nato se ustavimo, da vidimo, kako se telo odziva in če je dolžina mišic takšna, kot mora biti. Če je kakšna mišica zategnjena, se še malce raztegnemo," je idealen začetek teka opisal diplomirani fizioterapevt Nace Gartner. "Ko nadaljujemo s tekom, počasi stopnjujemo hitrost in ne gremo takoj 'na polno'. Tako naposled le preidemo v hitrejši ritem. Lahko delamo šprinte, intervale, tečemo v hrib, kar je pač naš cilj," je pojasnil Gartner.

Pomemben del teka, ki tudi ne vključuje samega treninga, pride na vrsto na koncu. Raztezanje je prav tako pomembno kot ogrevanje. Tudi z raztezanjem zmanjšamo možnost poškodb, saj izboljšamo gibljivost mišic in preprečimo bolečine, ki bi jih čutili naslednji dan. Raztezanje je zelo pomembno za obnavljanje mišic.

"Dobro je, da si vzamemo čas vsaj za glavne mišične skupine, stegno spredaj, stegno zadaj in meča. Vsak razteg naj bo dolg vsaj pol minute. Po pravilu mišico raztegnemo, dokler ne začutimo bolečine. Nato nekaj sekund držimo, če pa nam mišica to dopušča, vmes še stopnjujemo. Nikoli pa ne izsilimo prevelike bolečine, ker potem dobimo nasprotni učinek in se mišice zakrčijo," je dejal Gartner, ki je skrbel tudi za slovenske športnike na olimpijskih igrah v Vancouvru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin