Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Torek, 30. 10. 2018, 18.00

5 let, 5 mesecev

Ljubljano obiskala nigerijska inženirka na posebni misiji #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

tujci LM 2018 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Med več kot 13 tisoč tekači, ki so v nedeljo tekli na Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu, je bilo več kot 3.500 tekačev iz tujine. Med njimi tudi maratonka iz Nigerije, ki jo je v Ljubljano privabil poseben načrt: želi si namreč nastopiti na maratonih vseh držav sveta. Ljubljana je bila njena 39. postojanka.

"To je moj 39. maraton v 39. državi. Glede na to, da je na svetu 193 držav, me čaka še kar precej dela," je v cilju premočena kot miš razlagala 51-letna Nigerijka Akindbode Adedayo. Nad močnim deževjem, ki jo je spremljalo v zaključkih njenega 42-kilometrskega popotovanja po ljubljanskih cestah, je bila sicer vse prej kot navdušena, a jo je Slovenija toliko bolj prevzela v dneh pred maratonom, ko si je med drugim ogledala tudi Bled.

tujci LM 2018 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač S tekom se je začela ukvarjati leta 2012. Bolj ko ne po sili razmer. Opozorilo zdravnika in nevarna raven holesterola sta jo spravili v tekaško obutev. Svoj prvi maraton je pretekla leta 2014 v Dubaju, vse od takrat je obsedena s tekom.

"V cilj vedno pritečem z zastavo Nigerije. Želim, da ljudje poznajo mojo domovino, vsaj nekaj želim vrniti državi, ki me je vzgojila," je evforično pripovedovala v cilju. Adedayeva, po izobrazbi inženirka metalurgije, je med drugim članica mednarodnega tekaškega združenja Marathon Globetrotters, ki združuje tekače, ki so maraton pretekli v več državah. V njem združuje svoji dve največji ljubezni: tek in potovanja.

Ljubezen do teh ji je vcepila srednješolska profesorica geografije, potovanja pa so bila sestavni del njene družine. Za načrtovanje dopusta so si menda pomagali s knjigo Tisoč krajev, ki jih morate obiskati pred smrtjo.

V Ljubljani je ta konec tedna teklo več kot 3500 tekačev iz več kot 50 držav sveta. Največ tekačev je bilo iz sosednje Hrvaške.  | Foto: Ana Kovač V Ljubljani je ta konec tedna teklo več kot 3500 tekačev iz več kot 50 držav sveta. Največ tekačev je bilo iz sosednje Hrvaške. Foto: Ana Kovač

V Ljubljani več kot 3.500 tekačev iz tujine

Na 23. ljubljanskem maratonu je teklo več kot 3.500 tekačev iz več kot 50 držav. Kot je to že običajno, je bilo med njimi največ Hrvatov (1.232) in Srbov (693). Tretji po številu predstavnikov so bili Italijani (383) in tekači iz Bosne in Hercegovine (264). Tudi Avstrijcev je bilo precej (213) pa tudi Poljakov (97).

Med udeležence maratona se je pomešalo več kot 200 tekačev iz Avstrije. Med njimi sta bili tudi prijateljici Andrea Sommersguter in Eva Evapart, ki sta 42 kilometrov pretekli v treh urah in 50 minutah. | Foto: Ana Kovač Med udeležence maratona se je pomešalo več kot 200 tekačev iz Avstrije. Med njimi sta bili tudi prijateljici Andrea Sommersguter in Eva Evapart, ki sta 42 kilometrov pretekli v treh urah in 50 minutah. Foto: Ana Kovač

Madžarka, ki je okusila že vse stopničke zmagovalnega odra

Znova je v Ljubljano pripotovala tudi madžarska tekačica Fruzsina Bakonyi, ki je v slovenski prestolnici stala že na vseh stopničkah zmagovalnega odra. V teku na 21 kilometrov je namreč lani zmagala, leta 2016 je zasedla tretje mesto, letos pa zaostala samo za novo državno prvakinjo Neko Kršinar in s časom 1;19:25 postavila še nov osebni rekord.

Madžarka Fruzsina Bakonyi (na desni strani fotografije) je že od leta 2016 redna udeleženka ljubljanskega maratona in zmagovalnega odra. Lani je bila na polmaratonski razdalji s časom 1;22:38 najhitrejša, letos pa je zasedla drugo mesto. Naslov državne prvakinje je osvojila Neja Kršinar, tretje mesto pa je pripadlo Evi Zorman. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Madžarka Fruzsina Bakonyi (na desni strani fotografije) je že od leta 2016 redna udeleženka ljubljanskega maratona in zmagovalnega odra. Lani je bila na polmaratonski razdalji s časom 1;22:38 najhitrejša, letos pa je zasedla drugo mesto. Naslov državne prvakinje je osvojila Neja Kršinar, tretje mesto pa je pripadlo Evi Zorman. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zakaj se rada vrača v Ljubljano? "Ker ni prav preveč oddaljena od Madžarske, ker ima odlično progo, ki je hitra, ravna in mi je na sploh pisana na kožo, poleg tega sta mi samo mesto pa tudi Slovenija zelo všeč. Tudi navijačev je vsako leto veliko, kar da tekaču še dodatno spodbudo. Ustreza mi tudi termin prireditve," je povedala 34-letna Madžarka, ki na sezono odteče približno 12 tekmovalnih polmaratonov, ne izključuje pa možnosti, da bi se prihodnje leto v Ljubljani podala na maraton.

Ljubljanski maraton
Sportal Maraton je pod streho: tukaj so vsi rezultati in posnetek tistih, ki so trpeli najbolj

Skoraj sto tekačev se je v Ljubljano pripeljalo iz Poljske, in kot smo tega vajeni že s tekem v smučarskih skokih, so na svojo prisotnost ponosno opozarjali s poljsko zastavo v rokah.

Ljubljano je ta konec tedna obiskalo skoraj sto tekačev iz Poljske. | Foto: Ana Kovač Ljubljano je ta konec tedna obiskalo skoraj sto tekačev iz Poljske. Foto: Ana Kovač

Med tekači v neobičajni opravi je izstopal nemški maratonec Henry Grohmann, ki je 42 kilometrov pretekel v vpadljivem črno-belem oprijetem dresu. Za maraton je potreboval nekaj več kot štiri ure.

Nemški maratonec Henry Grohmann je 42-kilometrsko razdaljo pretekel v vpadljivem dresu. | Foto: Ana Kovač Nemški maratonec Henry Grohmann je 42-kilometrsko razdaljo pretekel v vpadljivem dresu. Foto: Ana Kovač

*Ste se že poiskali v fotogaleriji?

*Ste si že ogledali videoposnetek prenosa Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona?

*Zadnji kilometri za tekače na repu, ki jih na Planetu niste videli:

Ne spreglejte