SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
2,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vid Ponikvar, uradni fotograf 22. Ljubljanskega maratona

Kotički Ljubljane, kot so jih spoznavali tisoči udeleženci ljubljanskega maratona #foto

2,10

termometer

Ljubljanski maraton 2017
Foto: Sportida

Številni maratoni v svetovnih prestolnicah so izpeljani tako, da tekači med tekom odkrivajo tudi največje znamenitosti mesta, ki maraton gosti. Preverili smo, katere so spoznavali udeleženci 22. Ljubljanskega maratona in kako so jih ovekovečili fotografi ob progi. Samo fotografska ekipa Vida Ponikvarja je posnela več kot 20 tisoč fotografij.

Ljubljanski maraton, največja tekaška prireditev v Sloveniji, je vedno radodaren z motivi, ki jih v svoj objektiv vestno lovijo številni fotografi. Eden izmed njih je tudi fotograf Vid Ponikvar, vodja fotografske agencije Sportida in fotograf Siol.net, ki ljubljanski tekaški praznik redno fotografira že vse od leta 2005. To je bil torej že njegov 13. ljubljanski maraton.

Poseben "sladkorček" na množičnih prireditvah so posamezniki ali ekipe, ki se odločijo za bolj neobičajno stilsko podobo. Tekači iz društva Vitezi dobrega teka so letos navdušili kot slovenska košarkarska reprezentanca. Poseben "sladkorček" na množičnih prireditvah so posamezniki ali ekipe, ki se odločijo za bolj neobičajno stilsko podobo. Tekači iz društva Vitezi dobrega teka so letos navdušili kot slovenska košarkarska reprezentanca. Foto: Sportida

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida


 Ne prezrite člankov iz rubrike Ljubljanski maraton:


Domiselni stavki spodbude so vedno dobrodošli. Domiselni stavki spodbude so vedno dobrodošli. Foto: Sportida

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Vid Ponikvar

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

Letos ga je s še tremi fotografi Sportide ovekovečil za organizatorje maratona, njihove fotografije pa ste si lahko ogledali tudi na našem portalu. Skupaj z Damjanom Končarjem, ki je uradni fotograf maratona že vrsto let, so posneli več kot 20 tisoč fotografij, njihova obdelava pa še zdaleč ni končana.

Če ste spregledali fotografije s Volkswagen 22. Ljubljanskega maratona, to še vedno lahko storite s klikom na obsežno FOTOGALERIJO.

Fotograf Vid Ponikvar o fotografiranju ljubljanskega maratona:

Ljubljanski maraton kot fotograf spremljate vse od leta 2005. Kaj je bilo letos drugače oziroma kako lahko zgodbo maratona fotografsko zapeljete drugače?

Kot fotograf se vedno znova sprašujem, kaj bi lahko tokrat naredil drugače, da se motivi ne bi preveč ponavljali. Trasa se v primerjavi z lansko ni bistveno spremenila, se je pa zaradi investicij ob progi nekoliko spremenila okolica, ki lahko bistveno vpliva na fotografijo. Glede na to, da so v zadnjem obdobju zgradili hotel Intercontinental, sem želel in moral izkoristiti njegov razgled, ki velja za najboljšega v Ljubljani.Razgled, kot ga ponuja hotel Intercontinental. Razgled, kot ga ponuja hotel Intercontinental. Foto: Sportida

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

Če sklepamo po fotografijah, ste zelo premišljeno iskali lokacije za fotografiranje. Katere ste še posebej želeli zajeti?

Kot eden izmed uradnih fotografov maratona sem imel tokrat nalogo, da posnamem promocijske fotografije, ki bodo kar najbolje prikazovale lepoto Ljubljane. Pri tem sem bil seveda omejen s traso teka. Lažje bi bilo, če bi na primer tek potekal po cesti, ki pelje na Ljubljanski grad in bi v ozadju imeli vso Ljubljano. To bi res bila ena najlepših fotografij.

Tako pa žal ni tako preprosto in je potrebnega precej razmisleka, katere lokacije lahko pokriješ v dokaj kratkem času, pri tem pa imaš zaradi cestnih zapor še zelo omejen dostop do trase. Pred leti sem se po njej premikal s kolesom, tokrat pa sem uporabil avto. S seboj sem namreč prevažal tudi lestev, s katero sem res dobil nov pogled na dogajanje.

Prejšnji konec tedna je na ljubljanskih ulicah teklo več kot 23 tisoč tekačev. Prejšnji konec tedna je na ljubljanskih ulicah teklo več kot 23 tisoč tekačev. Foto: Sportida

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

S kako veliko ekipo fotografov ste pokrivali maraton?

Letos smo maraton pokrivali kar štirje fotografi Sportide, pridružil pa se nam je še Damjan Končar, ki je bil uradni fotograf maratona že prejšnja leta. Vsak je imel svoje zadolžitve, eden je delal samo za glavnega pokrovitelja, eden je bil v cilju, eden v njegovi bližnji okolici, dva pa sva se premikala po trasi.

No, kljub temu mi je uspelo priti še do središča mesta, pred sodišče, do Zmajskega mostu in na Prešernov trg, saj so ljubljanska klasika, ki je ne gre izpustiti.

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

Vsi skupaj smo posneli več kot 20 tisoč fotografij in njihove obdelave še nismo končali. Veliko od tega je posebnih fotografij, ki smo jih naredili za organizatorje maratona, še zdaleč pa nam ni uspelo ujeti vseh tekačev. Ocenjujem, da bi nas za kaj takega moralo biti vsaj še enkrat več.

Sicer pa že zdaj razmišljamo o prihodnjem maratonu. Glede na to, da se trasa verjetno ne bo spreminjala, bi rad povabil vse tekače, da tudi sami s svojimi videzom, oblačili dodajo svoj kamenček v maratonski mozaik. Obenem bodo s tem fotografom zagotovili še več zanimivih motivov. Fotografije z maratona namreč romajo v svet in čim bolj zanimive so, večja je promocija Slovenije in Ljubljane.

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida Ljubljanski maraton 2017 Foto: Vid Ponikvar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin