Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2012,
12.21

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gašper Predanič nasveti kalorije jedilnik voda

Ponedeljek, 23. 1. 2012, 12.21

5 let, 6 mesecev

Kaj naj jejo rekreativci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Jedilnik rekreativcev bi lahko enačili z jedilnikom športnikov? Mar ne? Pa ni čisto tako, saj je razlika velika. V prihodnjih dneh vam bomo predstavili, kaj, kdaj in koliko naj jejo rekreativci.

V nadaljevanju preberite razmišljanje osebnega trenerja Gašperja Predaniča o osnovah prehranjevanja rekreativnega športnika.

Še preden se lotim razlage, kako bi moral jedilnik rekreativcev videti, naj vam zaupam osebno izkušnjo, in sicer, da sem velikokrat videl, da rekreativci še celo bolj pazijo na ''pravilen'' in kakovosten prehranjevalni način. No, da ne bo pomote, ne večina, nekaj pa jih poznam, ki imajo urejeno vse tako, kot je treba.

In kako je treba? Prehrana na splošno velja za enega od bolj pomembnih dejavnikov, ki bi mu morali vsi posvečati veliko pozornosti. In to velja za vse ''navadne'' smrtnike, ki jim gibanje niti malo ne diši, da ne govorim za tiste, rekreativce, ki imajo poleg vseh neštetih dnevnih opravil pred seboj še trening ali morda celo dva. Iz preteklih člankov smo se naučili, da je pri prehrani pomembno, da je le ta čim bolj kakovostna, čim manj pridelana, da vsebuje vse potrebne hranilne snovi za pokritje vseh potreb organizma in konec koncev, seveda, da lahko steče po grlu. Vendar, kaj ko pa vedno zmanjka časa, da bi si lahko pripravili obrok (beri obroke), s katerimi bi lahko zadostili vsem potrebam.

Naj vas potolažim, da tako težko pa res ni! Če začnemo pri osnovah prehranjevanja, vemo, da je čez dan treba zaužiti od 5 do 6 manjših obrokov. Med te štejemo obvezen zajtrk, malica, kosilo, malica ter večerja. Zraven omenjenih šestih obrokov lahko kar takoj prištejemo še dva obroka, ki sledita v času takoj pred vadbo (potrebna omenjena obroka sta odvisna od potreb posameznika kot tudi od samega načina in vrste treniranja). Zadnji šesti obrok je obrok, za katerega se priporoča, da se ga zaužije v času 30 do 45 minut po končani aktivnosti. In ne, nisem pozabil na sedmi obrok, ki se ga ponavadi uživa v času aktivnosti. Z njim, če je obrok pravilen, kakovosten, nadomeščamo porabljeno energijo in s tem omogočamo, da bo naš trening veliko bolj kakovosten.

V prihodnjih dneh vam bomo poleg dnevnih jedilnikov predstavili tudi preostale pomembne dejavnike, ki vplivajo na to, koliko, kdaj in kaj moramo jesti.

Ne spreglejte