Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
16.19

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

Ljubljanski maraton Jani Dvoršak SLOADO

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 16.19

4 leta, 5 mesecev

Prvi mož SLOADO Jani Dvoršak

Zmagovalci bodo še počakali, med rekreativce niso posegali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Jani Dvoršak | Slovenska antidoping organizacija je bila na ljubljanskem maratonu znova pristojna za opravljanje dopinških testiranj.  | Foto Ana Kovač

Slovenska antidoping organizacija je bila na ljubljanskem maratonu znova pristojna za opravljanje dopinških testiranj.

Foto: Ana Kovač

Na 24. Ljubljanskem maratonu je bila za dopinška testiranja znova odgovorna Slovenska antidoping organizacija (SLOADO), ki si skupaj s slovenskimi športnimi zvezami prizadeva ščititi pravice športnikov za udejstvovanje v športu brez dopinga. Na testiranje je moralo zaviti dobrih deset najhitrejših tekačev, ki bodo na nagrade in uradne rezultate morali še počakati, medtem ko na področje rekreativcev niso posegali. "Pomembneje jih je ozaveščati kot pa opravljati testiranja med njimi," pravi prvi mož SLOADO Jani Dvoršak.

Maraton.
Sportal Volkswagen 24. Ljubljanski maraton: Ste se že našli na fotografiji?

Brez dopinških testov ne gre na nobeni večji resni športni prireditvi in tudi 24. Ljubljanski maraton ni bil izjema. Organizator je po mednarodnih pravilih dolžan izvesti dopinško kontrolo, ta je pogoj, da lahko, če ni nepravilnosti, najhitrejši tekači sploh dobijo izplačane denarne nagrade.

Še pred zlatim znakom dodatno zavihali rokave

Tudi letos je bila za dopinške preizkuse pristojna Slovenska antidoping organizacija, ki si skupaj s slovenskimi športnimi zvezami prizadeva ščititi pravice športnikov za udejstvovanje v športu brez dopinga. S prihodom zlatega znaka odličnosti maratona so morali pri SLOADO že lani povečati število dopinških testiranj, saj je bilo višje število testov eden od pogojev, da so organizatorji ljubljanskega maratona lahko dobili zlato značko.

Na letošnjem ljubljanskem maratonu so opravili okoli 12 dopinških testov. Rezultati bodo znani v dveh tednih. | Foto: Ana Kovač Na letošnjem ljubljanskem maratonu so opravili okoli 12 dopinških testov. Rezultati bodo znani v dveh tednih. Foto: Ana Kovač

"Tako v letošnji izvedbi ljubljanskega maratona za nas, SOADO, ki je zgolj izvajalec testiranj, ni bilo nobenih sprememb, saj smo že lansko leto delali v obsegu, ki ga je Mednarodna atletska zveza postavila, da so organizatorji pridobili zlati znak. Enako število testov smo opravili tudi letos. Koliko v ženski, koliko v moški kategoriji, kakšne analize dodatne se mora narediti, določi mednarodna zveza," razlaga direktor SLOADO Jani Dvoršak.

zmagovalec ljubljanski maraton
Sportal Etiopijec hvalil Ljubljano, Kenijka uresničila cilje organizatorjev

Na lanskem maratonu so opravili 12 testiranj, v moški in ženski konkurenci skupaj, "tudi letos se sukamo v tem okviru". O tem, kdo vse je moral po teku zaviti na testiranje, natančno ni hotel govoriti, je pa razkril, da gre za program, ki ga opravljajo kot izvajalci za povabljene tekmovalce. 

Ljubljanski maraton 2019 Primož Kobe
Sportal Kobe s "penzionističnim" tempom, Piskova z osebnim rekordom na slovenski maratonski tron #video

V Avstrijo in nazaj, nato bo uradno

Najboljši trojici na kraljevski razdalji se razumljivo ni uspelo izogniti testiranju, saj bodo rezultati šele po povratni informaciji iz Avstrije uradni, denarne nagrade pa nakazane.

"Še naprej sodelujemo z avstrijskim laboratorijem v Seibersdorfu, ki je drugi najmočnejši laboratorij na svetu in je tudi referenčni laboratorij za eritropoetine. Če se le da, delamo z njim. Rezultate bomo prejeli v približno 14 dneh. Obveza organizatorja je, da finančnih nagrad ne izplača, preden niso znani rezultati testiranj, saj bi bila v primeru pozitivnega vzorca prva stvar diskvalifikacija," pravi Dvoršak. V 23-letni zgodovini ljubljanskega maratona se sicer še ni zgodilo, da bi kateri od maratonskih zmagovalcev padel na dopinškem testu.

Jani Dvoršak | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Maraton 2019
Sportal Ljubljanski maraton dočakal veliki rekord #foto #video

Težko je konkurirati propagandi prodajalcev prehranskih dopolnil

Če so bili Dvoršak in sodelavci leta 2015 na ljubljanskem maratonu pristojni tudi za testiranje dveh rekreativcev, na letošnjem niso posegali na področje športne rekreacije.

"Takrat smo opravili nekaj testiranj, a bolj v preventivnem smislu. Trudimo se, da bi rekreativne tekače in tekačice maksimalno ozaveščali. Propaganda, ki jo izvajajo prodajalci prehranskih dopolnil in vseh mogočih produktov, ki jih udeleženci uporabljajo, je izredno močna, tako da je zelo težko biti enako močan in agresiven v tem reklamnem smislu. Naša želja in cilj sta, da poskušamo ljudem dopovedati, da je za športni napor ali pa napor ob udeležbi na ljubljanskem maratonu treba predvsem predhodno dolgotrajno vaditi, se ustrezno prehranjevati, zagotavljati ustrezno tekočino ..."

Fotogalerija (Foto: Ana Kovač; Vid Ponikvar, Grega Valančič, Matic Ritonja/Sportida):

Fotogalerija
1 / 169
Peter Radšel prva pomoč ljubljanski maraton
Sportal Čudež življenja na ljubljanskem maratonu? #video

Med rekreativnimi tekači niso opravljali dopinških testiranj, ki zahtevajo dodatno finančno injekcijo. Dvoršak tudi v prihodnje boljšo rešitev vidi v ozaveščanju kot testiranju rekreativcev. | Foto: Sportida Med rekreativnimi tekači niso opravljali dopinških testiranj, ki zahtevajo dodatno finančno injekcijo. Dvoršak tudi v prihodnje boljšo rešitev vidi v ozaveščanju kot testiranju rekreativcev. Foto: Sportida

Raje ozaveščati kot testirati

Organizacijski odbor ljubljanskega maratona je pred letošnjo izvedbo obljubil, da se bo po njej posvetil vprašanju prihodnosti slovenskega tekaškega praznika, predvsem ravnotežju med komercialno naravnanostjo s privabljanjem tujih tekačev in privabljanjem lokalnih rekreativcev. Bi prihodnost, ki bi podprla rekreativno smer, lahko prinesla tudi dopinška testiranja med rekreativci?

"Sam bi se v tem primeru raje odločil za močnejšo kampanjo ozaveščanja, saj se mi zdi ta način bolj ustrezen. Ozaveščati udeležence o tem, da naj ne uporabljajo prepovedanih stvari, o pasteh dopinga, se mi zdi pomembneje kot pa izvajati testiranja med rekreativci," je pogovor končal Dvoršak.

Preberite še:

Ljubljanski maraton 2019
Sportal Krevs do zmage v družbi Šveda, Kršinarjeva z osebnim rekordom in upanjem na OI #video
24. Ljubljanskega maraton: 10 kilometrov
Sportal Rekordno že na najkrajši razdalji, Kokalj in Lukanova slavila z državnim rekordom #foto #video
Ne spreglejte