Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
6. 9. 2014,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dominikanska republika Al Horford

Sobota, 6. 9. 2014, 16.59

8 let

Zvezdnik Atlante je na slovensko srečo ostal doma

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupinski del je končan. Prostora za napake ni več. To velja že za tekmo proti Dominikanski republiki, pri katerih je glavno napadalno orožje izkušeni Francisco Garcia. Nevarnost preti tudi v skoku.

Dominikanska republika se je na svojem drugem svetovnem prvenstvu kot tretja uvrščena v skupini C prebila v osmino finala, kjer jo čaka reprezentanca Slovenije. V skupinskem delu so zabeležili dve zmagi in tri poraze.

Prva tekma na svetovnih prvenstvih po 34-letih za Dominikance ni bila uspešna. Izgubili so proti Ukrajini za deset točk (62:72). Veliko bolje so odigrali že proti Novi Zelandiji in kasneje še proti Fincem ter z dvema zmagama resno napovedali kandidaturo za izločilne boje. Tudi poraza v zadnjih dveh krogih proti ZDA in Turčiji jim, ob ugodnem razpletu ostalih tekem, nista preprečila velikega uspeha.

Izredni skakalci, a žoge jim rade bežijo

Dominikanska reprezentanca je klub kar trem porazom na petih tekmah vedno zelo dobro skakala. Njihovi košarkarji na tekmo zberejo kar 41 skokov, kar jih na razpredelnici uvršča le za Američane. Za primerjavo, slovenski košarkarji zberejo na tekmo 11 skokov manj.

Manj uspešni so pri izgubljenih žogah, kjer prav tako zasedajo stopničke, vendar v negativnem smislu, saj na tekmo zapravijo kar 18 žog. Največja nevarnost v napadu predstavlja izkušeni košarkar Houstona Francisco Garcia, ki dosega dobrih 20 točk na tekmo in je peti strelec prvenstva. Vendar 34-letni branilec nima veliko pomoči ostalih reprezentantov. Nobeden od njegovih soigralcev v povprečju ne preseže dvomestnega števila točk na tekmo, še najbližje je James Feldeine z osmimi točkami na tekmo. Večina reprezentantov igral v Južni Ameriki, trije pa si kruh služijo v Evropi, natančneje, dva v Italiji in en v Španiji.

Še dobro, da pod košem ni Horforda

Izredno skakalno nadarjena reprezentanca bi svojo bero skokov lahko še povečala, če bi imeli v zasedbi tudi zvezdnika Atlante Ala Horforda. Odlični center Sokolov si je decembra že drugič hudo poškodoval ramo in še vedno okreva ter se pripravlja na novo sezono lige NBA. Lani je v odigral le 29 tekem v najmočnejši ligi na svetu in beležil najboljše številke od kar so ga pri Atlanti leta 2007 kot tretjega izbrali na naboru lige NBA.

Šele drugi nastop na svetovnem prvenstvu

Prvenstvi v Španiji je za Dominikansko republiko drugo svetovno prvenstvo v njeni zgodovini. Davnega leta 1978 so a Filipinih osvojili dvanajsto mesto. Reprezentančna košarka je v zadnjem obdobju doživela razcvet. Pred tremi leti so na krilih Horforda osvojili tretje mesto na Ameriškem prvenstvu, lani pa so zasedli nehvaležno četrto mesto.

Ne spreglejte