Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 2. 2013,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Božidar Maljković Erazem Lorbek Goran Dragić Goran Dragić Saša Vujačić Beno Udrih

Nedelja, 10. 2. 2013, 17.08

8 let

Znan Maljkovićev seznam: Vujačića reprezentanca ne zanima

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za slovensko košarko je letošnje evropsko prvenstvo zelo pomembno. Slovenija ga gosti, naša izbrana vrsta pa bo med kandidati za medalje. Selektor Božidar Maljković podal širši seznam reprezentantov.

Slovenski selektor Božidar Maljković bo letos pred težko nalogo, saj javnost od naše izbrane vrste pričakuje vrhunski dosežek. Slabih sedem mesecev pred začetkom evropskega prvenstva je razkril seznam 34 košarkarjev, ki bodo v igri za nastop v dresu z nacionalnim grbom. "Pred drugimi smo začeli aktivnosti okoli priprav na evropsko prvenstvo. Objavili smo širši seznam reprezentantov. Ti košarkarji so potencialni kandidati in so najboljši v tej državi," je sprva pred zbranimi novinarji dejal Maljković.

"Vujačić dejal, da ga reprezentanca ne zanima"

Pričakovano ni na seznamu Saše Vujačića. O košarkarju, ki igra za Anadolu Efes, se je že veliko pisalo, svoje pa je zdaj dodal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič: "Lani sva se v Istanbulu dobila z Vujačićem. Govorila sva o sodelovanju v reprezentanci. Bil je prijeten pogovor. Mislim, da sva šla mimo preteklosti. Kategorično je dejal, da je najbolj pošteno, da odkrito reče ne. Da ga reprezentanca ne zanima in da ima druge načrte. Da je ta čas, ko ga je izbrana vrsta zanimala, mimo. Maljković je letos z njim govoril dvakrat. Vsaj za KZS je črta potegnjena. Razšli smo se s prijateljskim stiskom rok. Dvomim, da bi se kdaj kaj spremenilo." Svoje je dejal še Maljković: "Ko sem bil v Cedeviti, je igral proti nam. Prišel je k meni in sva dolgo govorila. Kategorično je bil proti temu, da zaigra za reprezentanco. Nikdar nisem spraševal košarkarje, zakaj takšna odločitev. Spoštujem vsako odločitev."

Na njegovem seznamu sta tudi dva košarkarja, ki sta zaključila reprezentančno zgodbo. To sta Primož Brezec in Matjaž Smodiš. Na spisku pa je tudi Sani Bečirović, ki je pred časom za Sportal dejal, da je bil presenečen, da se je znašel na selektorjevem seznamu. Predvsem zaradi burne preteklosti na relaciji Maljković – družina Bečirović. "Tisti, ki ima en odstotek možnosti, je na tem spisku. Ti košarkarji, ki so na spisku, so najboljši, kar jih Slovenija premore. Mislim, da nismo nobenega izpustili. Ne dajem težo spisku. To je običajna procedura v vseh košarkarskih državah," pravi Maljković, ki je na današnji konferenci nekaj besed spregovoril tudi o evropskem prvenstvu v Litvi, kjer bi po njegovem mnenju Slovenija naredila kakšen korak več, če bi imela Domna Lorbka in Nebojšo Joksimovića v svojih vrstah. Vendar slednjega letos ni na širšem seznamu, bo pa se Maljković z njim sestal in ga morda naknadno uvrstil na seznam, je še dodal selektor.

"Udrih ni pogojeval, da bi bil nosilec"

V preteklosti smo že bili priča dejstvu, kako je bil Beno Udrih nezadovoljen z razporejenimi vlogami v izbrani vrsti. A tokrat v pogovoru z Maljkovićem tega ni izpostavljal, pravi selektor: "Beno ni postavljal pogojev. Zanimalo ga je le to, kaj se bo zgodilo, če ne bo imel kluba za prihodnjo sezono. Dejal sem mu, da bomo fleksibilni pri tem in mu dali tudi do deset dni časa, da uredi vse stvari v povezavi s klubom, če bo do tega scenarija prišlo. Je pa dejal, da bi rad igral za reprezentanco. Ni pa nič govoril o tem, da bi bil nosilec."

Košarkarska zveza Slovenija mora do 26. julija poslati Fibi seznam 24 igralcev, proti plačilu pa lahko vse do zadnjega termina doda kakšnega igralca. Skoraj gotovo pa bomo videli na evropskem prvenstvu standardne postave izbranih vrst s po dvanajstimi košarkarji. Želja štirinajstih igralcev se očitno ne bo zasidrala pri vodilnih na Fibi.

Znano pa je, da bo Slovenija igrala uvodni del evropskega prvenstva v Celju v skupini s Poljsko, Španijo, Hrvaško , Češko in Gruzijo. Prvo tekmo bo Maljkovićeva četa odigrala 4. septembra proti Čehom.

Ne spreglejte