Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
20.12

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Uroš Slokar Miha Zupan Alen Omić Jure Balažič Edo Murić Jure Zdovc

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 20.12

3 leta, 3 mesece

Zdovc oziroma košarkarja sama določila, da bosta v ospredju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vloge v slovenski košarkarski reprezentanci so se na pripravljalnih tekmah že nekako izoblikovale. Jasno je, da bo vodilna pripadla Goranu Dragiću, pod košem pa je prav tako jasno, kdo ima prednost.

Tako Uroš Slokar kakor tudi Miha Zupan sta na zadnjih tekmah pokazala, da se lahko bojujeta proti čvrstejšim košarkarjem, čeprav potrebujeta nenehno pomoč preostalih soigralcev. Ta je zlasti pomembna pri skoku, kajti višina ni slovenski zaveznik in posledično naša reprezentanca izgublja skok.

Zato pa je njuna prednost ta, da lahko zadeneta iz razdalje, raztegneta tekmečevo obrambo in tako naredita prostor za prodor pod koš.

"Uroš in Miha Zupan sta se dvigala skozi priprave. Zdaj smo tam, kjer moramo biti. Ta dva košarkarja bosta nosilca pod košem, Alen Omić (edini klasični center v reprezentanci, op. p.) pa bo dopolnil to mesto. Tudi Jure Balažič je bil na zadnji tekmi proti Litvi osredotočen. Zadnje dni je imel krizo, a se je spet dvignil na mestu krilnega centra. Tu skušamo angažirati še Eda Murića," o igralcih, ki jih ima na voljo pod obročem, pravi Jure Zdovc.

"Zame je neumno porabiti trening za uteži, raztezanje in met"

Za uspeh slovenske reprezentance na posamezni tekmi je ob dobri obrambi zelo pomembno, kako razpoloženi so košarkarji pri metu z razdalje, saj se velikokrat odločajo za met izza črte 6,75 metra. Proti Litvi so poskušali igrati tudi nekoliko po globini, da bodo imeli v napadu več rešitev. Da bi na naslednjih treningih posebej posvečali pozornost le metu, Zdovc ne vidi smisla: "Izhajam iz tega, da je met individualna stvar igralcev. Zame je neumno porabiti trening za uteži, raztezanje in met. Igralci so profesionalci in morajo sami skrbeti za to. Zadnje treninge pred začetkom prvenstvo bomo verjetno delali na metu. Mi sicer veliko delamo na tej prvini, vendar so to situacijske akcije 2-0 ali 3-0. Na tem je ogromno poudarka. Za statični met morajo igralci poskrbeti sami, da pridejo v formo.

"Litva bo merila na sam vrh"

Litva bo prav tako slovenski nasprotnik v uvodnem delu svetovnega prvenstva in morda dobro, da bodo proti znancem, s katerim so se v pripravljalnem obdobju pomerili dvakrat, zaigrali v zadnjem krogu, ko bo že marsikaj znano. Ravno Slovenija je Litvi prizadejala edini poraz v sklopi priprav za Španijo, potem ko je bila v Stožicah boljša s 74:72: "Igrali smo doma, kar je velika prednost. Litva je prejšnje tekme igrala doma, zato je lažje zmagovala. Litovci imajo kakovostno ekipo. Košarkarji so močni, čvrsti in izkušeni. Vsako napako kaznujejo. Igrajo z lahkoto. Proti Brazilcem so zaostajali za 15 točk in nato zmagali. Litva bo merila na sam vrh."

Ne spreglejte