Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2023,
6.10

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

Natisni članek

Nikola Jokić Denver Nuggets Dallas Mavericks Liga NBA NBA Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 19. 12. 2023, 6.10

4 mesece, 2 tedna

LIGA NBA, 18. DECEMBER

Luka Dončić zadeval kot nor, a ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25
Luka Dončić | Luka Dončić in Nikola Jokić sta zelo dobra prijatelja. Med tekmo sta si večkrat izmenjala besede, na koncu pa se je prepričljive zmage veselil Srb. | Foto Reuters

Luka Dončić in Nikola Jokić sta zelo dobra prijatelja. Med tekmo sta si večkrat izmenjala besede, na koncu pa se je prepričljive zmage veselil Srb.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so na gostovanju pri prvakih lige NBA v Denverju doživeli prepričljiv poraz (104:130). Luka Dončić je bil z 38 točkami najboljši strelec srečanja, a zdesetkana zasedba Dallasa, ki je pogrešala številne igralce, ni bila kos izjemni moštveni predstavi Denverja, pri kateri so izstopali zlasti branilci, srbski zvezdnik Nikola Jokić (8) pa je bil denimo šele osmi najboljši strelec zmagovalne ekipe. Dončića je pred srečanjem razveselilo priznanje za najboljšega igralca tedna zahodne konference lige NBA, tega je prejel že desetič v karieri. Od leta 2019 ga ni igralca, ki bi na zahodu prejel toliko tovrstnih priznanj.

Denver Nuggets : Dallas Mavericks 130:104 (28:20, 68:59, 98:80)
Murray 22, Gordon 21, Jackson 20, Nnaji 14, Strawther 12, Watson 10, Caldwell-Pope 9, Jokić in Porter Jr. 8; Dončić 38, Exum 11, Hardy 9, Hardaway Jr. in Powell 8

Učinek Luke Dončića: 38 točk (za tri 6/12, za dve 7/12, prosti meti 6/10), 11 sk., 8 as., 3 izg. žoge v 36 minutah

Dvoboj v Denverju se je napovedoval kot obračun dveh prijateljev, Nikole Jokića in Luke Dončića, velikih zvezdnikov lige NBA, ki sta tudi ena najbolj resnih kandidatov za priznanje MVP igralca sezone. Srb trenutno na lestvici Kia Ladder zaseda drugo, Slovenec pa peto mesto. Vodi Joel Embiid, tudi prvi strelec lige NBA, kateremu se je na lestvici najboljših strelcev v tej sezoni najbolj približal Dončić.

Tako je bilo tudi v Denverju, kjer je Ljubljančan znova v napadu pokazal zajetno znanje. Ker pa je pogrešal kopico soigralcev, ki so se za obračun s tako zahtevnim tekmecem kot je branilec naslova lige NBA, izkazali kot nenadomestljivi, Dallas pa ob odsotnosti Kyrieja Irvinga, Josha Greena, Derecka Livelyja II in Maxija Kleberja ni znal zapolniti vrzeli v moštvu, so bili Mavericks obsojeni na neuspeh.

Vrhunci dvoboja v Denverju:

Prvaki lige NBA so bili boljši v vseh pogledih. Vročega Dončića niso znali ustaviti, a jih to ni zmotilo pri dosegu cilja. Svoj načrt so izpolnili z odliko, saj so bili uspešnejši pri njegovih soigralcih. Ljubljančan je tako pogrešal bolj razigrane soigralce. Čeprav je sam zadeval v nizih, že v prvem polčasu dosegel 28 točk, dvoboj pa končal pri 38 točkah, od novega trojnega dvojčka pa sta ga delili le dve asistenci, je bila to zanj le slaba tolažba.

Trener Jason Kidd se je lahko še enkrat več prepričal, kako omejen je domet njegovega igralskega kadra, če v njem manjka toliko pomembnih členov. Dallas je zelo pogrešal manjkajoče igralce, Denver pa je velemojstrsko razporedil moči, si odločilno prednost prislužil v tretji četrtini, z izjemno pomočjo rezervistov, zlasti pa dobrih predstav branilcev in natančnih metov z razdalje, pa se na koncu razveselil prepričljive zmage s 130:104.

Luka Dončić v decembru v ligi NBA v povprečju dosega na tekmo kar 35 točk. | Foto: Reuters Luka Dončić v decembru v ligi NBA v povprečju dosega na tekmo kar 35 točk. Foto: Reuters

Kaj vse se je dogajalo v Ball Areni, kjer je lahko poškodovani slovenski reprezentant Vlatko Čančar spremljal všečno predstavo soigralcev, hkrati pa zaploskal tudi novim čarovnijam reprezentančnega soigralca Dončića?  

Dallas še kako pogrešal Livelyja

Nikola Jokić je bil znova zelo koristen za ekipo. | Foto: Reuters Nikola Jokić je bil znova zelo koristen za ekipo. Foto: Reuters 24-letni Ljubljančan je v mesecu decembru, ko zaradi odsotnosti številnih soigralcev preživlja na parketu še več časa, zelo vroč. Njegove številke so vrhunske, vse skupaj pa je potrdil tudi na gostovanju pri prvaku Denverju. Na obračunu za tretje mesto zahodne konference so bolje začeli gostitelji. Povedli so s 5:0 in bili vedno v vodstvu, Dončić, ki je na dan srečanja čutil slabost in izpustil jutranje ogrevanje, nato pa se je njegovo zdravstveno stanje do srečanja v Koloradu le izboljšalo, je zgrešil nekaj uvodnih metov.

Ob odsotnosti številnih soigralcev, najbolj je izstopalo neigranje Kyrieja Irvinga, katerega vrnitev je po poškodbi pete še pod vprašajem in klub še ni sporočil konkretnejše časovnice, kdaj bi se to lahko zgodilo, Dallas pa je bil zelo zdesetkan tudi pod košema, saj je manjkal prvi center Dereck Lively, že dalj časa pa je odsoten tudi Nemec Maxi Kleber, je LD77 iskal načine, kako najbolj razigrati preostale soigralce. Prvi koš iz igre je dosegel sredi uvodne četrtine, ko je Dallas znižal na 15:17, a je Denver hitro ušel na 22:15, nato pa prvo četrtino, v kateri je Dončić prispeval šest točk, dobil z 28:20.

Kako je Luka Dončić zadeval trojke v drugi četrtini:

Jamal Murray in Luka Dončić sta se razigrala v drugi četrtini. Slovenski as je v tem delu srečanja dosegel kar 22 točk. | Foto: Reuters Jamal Murray in Luka Dončić sta se razigrala v drugi četrtini. Slovenski as je v tem delu srečanja dosegel kar 22 točk. Foto: Reuters Mavericks so v začetku druge četrtine sprva izkoristili odločitev Denverja, da zaigra z rezervno postavo. Gostje so začeli zadevati za tri točke. Če so v uvodni četrtini zgrešili vseh osem poskusov za tri točke, je bilo tokrat drugače. Najprej je zadel z razdalje Tim Hardaway Jr., nato je bil uspešen še Dončić, po trojki Granta Williamsa pa se je Dallas približal le na točko zaostanka (29:30).

Denver je hitro ponudil odgovor. Prestavil je v višjo prestavo, pod košem je zagospodaril Zeke Nnaji, v napadu se je razigral Reggie Jackson, ko pa so se na parket vrnili še prvokategorniki prvakov lige NBA, je Dallas naletel še na večje težave.

V enem izmed prodorov je Julian Strawther s komolcem nenamerno udaril v obraz Dončića. Ljubljančan jo je odnesel s krvavo ustnico, morali so ga oskrbeti in ustaviti krvavitev. Kot da je to še dodatno razvnelo slovenskega asa, saj je začel zadevati v nizu, navduševal pa zlasti s trojkami. V drugi četrtini jih je zadel kar šest, končal prvi polčas pri 28 točkah in bil z naskokom najboljši strelec srečanja. Dodal je šest asistenc in štiri skoke, a je za kaj več pogrešal bolj razpoložene soigralce.

Denver je računal na več širine, Aaron Gordon je izkoriščal pomanjkanje visokih igralcev pri Dallasu, v napadu se je razigral Jamal Murray, ki je na tekmi zadel vse štiri mete za tri točke, svoje sta opravila tudi Michael Porter Jr. in pa Nikola Jokić, ki se ni naprezal. Na srečanju, kjer si je na parketu večkrat privoščil prijateljski pogovor z Dončićem, ni veliko metal iz igre (3/6). V prvem polčasu je dosegel šest točk, a ga je bolj veselilo spoznanje, da gre dobro njegovemu klubu. Denver je odšel na počitek s prednostjo devetih točk (68:59).

Dončić pogrešal razigrane soigralce

Jamal Murray in Aaron Gordon sta bila najboljša strelca Denverja, pri katerem je Nikola Jokić končal dvoboj pri 8 točkah, 9 skokih in 7 asistencah. Gordon je z 21 točkami izenačil osebni strelski rekord sezone. | Foto: Reuters Jamal Murray in Aaron Gordon sta bila najboljša strelca Denverja, pri katerem je Nikola Jokić končal dvoboj pri 8 točkah, 9 skokih in 7 asistencah. Gordon je z 21 točkami izenačil osebni strelski rekord sezone. Foto: Reuters Po vroči drugi četrtini, v kateri sta obe ekipi skupaj dosegli 79 točk in bili natančni pri metu za tri točke, so branilci naslova v Ball Areni zaigrali v obrambi bistveno bolje. Dallasu so v tretji četrtini dovolili le 21 točk, hkrati pa poskrbeli, da jim je začel padati odstotek pri metu za tri točke. Dončić ni mogel vsega sam, Kentavious Caldwell-Pope ga je dobro oviral v obrambi, tako da je v drugem polčasu iz igre metal 3/8.

Do konca srečanja je število točk dvignil na 38, od novega trojnega dvojčka (11 skokov in 8 asistenc) sta ga delili le dve podaji, po katerih bi se njegovi soigralci vpisali med strelce.

Nuggets so ustavili njegove soigralce, edina košarkarja, ki sta pri Dallasu poleg Dončića dosegla dvomestno število točk, sta bila le še Dante Exum in Jaden Hardy. Oba sta jih dala 11, pri tem pa je mladi Hardy najbolj zajetno polnil svojo statistiko v zadnji četrtini, ko je bil že odločen zmagovalec.

Hardaway Jr., ki je na srečanju ob skromnem metu 2/9 dosegel dve trojki, z drugo pa na večni lestvici zadetih trojk prehitel očeta Tima Hardawaya Sr., je dvoboj končal zgolj pri osmih točkah. V karieri je dosegel 1543 trojk, eno več od očeta. Na večni lestvici v ligi NBA po zadetkih trojkah sta na 44. in 45. mestu.

Luka Dončić je v zadnji četrtini odigral še dobre tri minute, nato pa se ni več vračal na parket. Že na deveti zaporedni tekmi je dosegel vsaj 32 točk.  | Foto: Reuters Luka Dončić je v zadnji četrtini odigral še dobre tri minute, nato pa se ni več vračal na parket. Že na deveti zaporedni tekmi je dosegel vsaj 32 točk. Foto: Reuters

Denver je po treh četrtinah vodil s 98:80, prednost pa se je nato le še višala, tako da so si lahko najboljši igralci privoščili počitek. Po zaostanku s 84:111 je odšel na klop tudi Dončić, Denver pa je na koncu odpravil Dallas s 103:104 in še drugič v tej sezoni premagal Mavericks. Blesteli so rezervisti gostiteljev, saj so dosegli kar 62 točk, največ v tej sezoni, za tri točke pa metali izjemnih 14/26, kar znaša skoraj 54 odstotkov. Košarkarji Dallasa, ki dvoboja niso začeli v prvi peterki, so za primerjavo dali 34 točk.

Dallas čaka nov nastop v ligi NBA v noči na četrtek, ko bodo v Teksasu gostovali Los Angeles Clippers. Slednji so v noči na torek ugnali Indiano kar s 151:127. V napadu pa je blestel zlasti James Harden. Dosegel je 35 točk (trojke 8/11), izkazala pa sta se tudi Kawhi Leonard (28) in Paul George (27).

Jokić in Morris prvič po letu 2021

V Denverju sta se prvič po 8. novembru 2021, vročem dvoboju, ki ga je zaznamovalo fizično obračunavanje in grobi prekrški, na parketu pomerila Nikola Jokić in Markieff Morris. Pred dobrima dvema letoma, ko je Morris zastopal barve Miami Heat, je zdajšnji soigralec Luke Dončića na sredini igrišča s komolcem udaril Jokića, ta pa se mu je maščeval s tem, da ga je z močnim udarcem od zadaj podrl na tla.

Morris zaradi poškodbe vratu ni igral štiri mesece, Jokić pa si je prislužil izključitev in prepoved igranja na eni tekmi. Tokrat je dvoboj minil brez incidentov.

Velika prijatelja Nikola Jokić in Luka Dončić:

Dončić dočakal jubilej, že desetič igralec tedna! 

Liga NBA je v ponedeljek objavila, da je slovenski košarkar Luka Dončić imenovan za igralca tedna zahodne konference najmočnejše košarkarske lige na svetu. To mu je uspelo še desetič v karieri. Noben drug igralec v zadnjih petih sezonah na zahodu ni osvojil toliko tovrstnih priznanj, je na svoji spletni strani zapisal Dallas Mavericks. Dončić je imel na tekmah proti Memphisu, Minnesoti, Los Angeles Lakers in Portlandu povprečje 36,8 točke (met iz igre 49%), 11,5 podaje, 8 skokov in 1,5 ukradene žoge.

Liga NBA, 19. december

Lestvica

Preberite še:

TUMB Dončić
Sportal Dončić se odlično privaja #video
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Najboljši v drugem polčasu ustavili Dončića in Dallas
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Dva nova rekorda Dončića in trojni dvojček že v tretji četrtini
Ne spreglejte