Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
10. 10. 2017,
12.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

2

Natisni članek

selektor Matej Erjavec Rašo Nesterović sodnik Košarkarska zveza Slovenije

Torek, 10. 10. 2017, 12.13

6 let, 6 mesecev

Zakopana bojna sekira: čas je za košarko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

2

Potem ko je izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije na korespondenčni seji poleg imenovanja novega selektorja Rada Trifunoviča potrdil moratorij na izvajanje spremenjenih sodniških cenikov, so izpolnjeni vsi pogoji za začetek klubskih tekmovanj. Ob koncu tedna prve tekme.

Dvorane bodo ob koncu tedna znova oživele. | Foto: Sportida Dvorane bodo ob koncu tedna znova oživele. Foto: Sportida

Matej Erjavec in Rašo Nesterović kot predsednik in generalni sekretar ostajata na čelu Košarkarske zveze Slovenije. Do njunega ponujenega odstopa, s katerim sta pretekli teden začinila predlog za rešitev sodniške godlje oziroma zamrznitev zadnjih sklepov, se formalno pravzaprav ni opredelil nihče. Ne sodniki, ki poudarjajo, da namen njihovega upora ni bilo rušenje vodstva, in ne predstavniki klubov, v imenu katerih je predsednik prvoligašev dejal, da lahko vodilna moža odstop ponudita le na skupščini.

Zato pa so sodniki in klubi sprejeli ponujeni kompromis, ki sta ga predlagala Erjavec in Nesterović. Zakopano bojno sekiro je zdaj na korespondenčni seji potrdil še IO KZS, ki je do 30. aprila 2018 zamrznil izvajanje sklepa o stroškovniku za sodnike. To pomeni, da bodo stroški za sodnike takšni kot v pretekli sezoni, obenem pa so se vsi vpleteni (klubi, sodniki in KZS) zavezali, da bodo do omenjenega datuma skušali poiskati dolgoročno rešitev. Če se ne bodo mogli uskladiti, bo začel veljati majski sklep IO KZS, ki prinaša tudi za sodnike sporno stopnjo kilometrine.

Matej Erjavec in Rašo Nesterović ostajata na čelu KZS. | Foto: Sportida Matej Erjavec in Rašo Nesterović ostajata na čelu KZS. Foto: Sportida

Za košarkarje in košarkarske navdušence pa je v tem trenutku najpomembneje, da dopisno potrjeni sklep IO KZS, ki je ob tem za novega selektorja imenoval dozdajšnjega pomočnika Rada Trifunoviča, pomeni konec sodniške stavke in priložnost za začetek ligaških tekmovanj. V mlajših kategorijah se bodo v novo sezono podali s kar enomesečno zamudo, prvoligaši pa bodo morali nadomestiti "le" en igralni krog. "Tekmovanja v vseh kategorijah v okviru KZS se bodo začela ob koncu tega tedna in sicer pod pogoji plačevanja sodniških in drugih stroškov, ki so veljali pred sprejetjem navedenega sklepa," sporočajo iz KZS.

Kronologija afere sodniki 2017
  • december 2016: Predstavniki 3. in 4. lige uradno podajo pobudo za novo opredelitev sodniških stroškov.
  • april 2017: Predstavniki klubov in sodnikov sedejo za pogajalsko mizo, a brez oprijemljivih sklepov.
  • 29. maj 2017: IO KZS sprejme sklep o višini sodniških stroškov, ki je med drugim znižal višino potnih stroškov za poti sodnikov na tekme pod okriljem KZS. Sledi buren sodniški odziv: "Bili smo preglasovani."
  • junij 2017: Društvo sodnikov pozove združenja košarkarskih klubov k vnovičnim pogovorom.
  • 3. september: Sodniki zagrozijo z bojkotom sojenja.
  • 4. september: "KZS podpira nadaljnje pogovore med klubi in sodniki, ne glede na to pa se morajo odločitve IO KZS spoštovati in izvajati tudi v praksi. KZS pa ne bo pristala na napovedano izsiljevanje z nesojenjem tekem," poudari predsednik KZS Erjavec.
  • September/oktober 2017: Zaradi bojkota sodnikov se je začetek klubskih tekmovanj prestavil za nedoločen čas.
  • 6. oktober 2017: Vodstvo KZS predlaga, da se klubi in sodniki takoj uskladijo za vrnitev višine potnih stroškov na 0,32 evra na kilometer in na IO KZS podajo skupno rešitev.
  • 10. oktober 2017: IO KZS potrdi zamrznitev izvajanja sklepov o sodniških stroških.
Ne spreglejte