Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
10. 10. 2017,
12.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Rado Trifunović Igor Kokoškov selektor Košarkarska zveza Slovenije

Torek, 10. 10. 2017, 12.02

6 let, 6 mesecev

Uradno: Rado Trifunović novi selektor

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Rado Trifunović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zaradi novega koledarja Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) so morali pri Košarkarski zvezi Slovenije poiskati novega selektorja. To je postal Rado Trifunović, ki so ga potrdili na korespondenčni seji. Po Juretu Zdovcu je tako postal drugi selektor, ki je igral za slovensko reprezentanco. Dozdajšnji selektor Igor Kokoškov bo opravljal vlogo svetovalca.

Fiba se je odločila za nov košarkarski koledar in za prav vse reprezentance uvedla kvalifikacije za evropsko in svetovno prvenstvo, ki bodo potekale med sezono. Ker ni našla skupnega jezika z ligo NBA in evroligo, igralci in trenerji, ki nastopajo v teh dveh tekmovanjih, na večini kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo 2019 ne bodo mogli nastopiti.

In prav zato Igor Kokoškov svojega dela, vsaj v kvalifikacijah, na čelu slovenske reprezentance ne more nadaljevati, saj v NBA dela kot pomočnik ekipe Utah Jazz.

Pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) so zato sprejeli odločitev, da bo zlato Slovenijo z nedavnega evropskega prvenstva v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo kot glavni trener vodil Rado Trifunović. Po Juretu Zdovcu bo postal drugi selektor, ki je bil včasih tudi reprezentant naše izbrane vrste.

Izvršni odbor KZS je ob tem podprl tudi predlog predstavnikov združenj klubov in Društva košarkarskih sodnikov Slovenije glede višine sodniških stroškov. Vsa ligaška tekmovanja se bodo tako začela ob koncu tega tedna. Več o tem ...

Počaščen in vesel, da bo pomagal tudi Kokoškov

Jaka Lakovič in Rado Trifunović bosta še naprej sodelovala v reprezentanci. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Lakovič in Rado Trifunović bosta še naprej sodelovala v reprezentanci. Foto: Vid Ponikvar "Dejstvo, da me je vodstvo Košarkarske zveze Slovenije postavilo na mesto selektorja moške članske reprezentance, mi pomeni zelo veliko in nad to odločitvijo sem počaščen. Hkrati pa se zavedam, da moram sedaj kot selektor reprezentance, upravičiti zaupanje. Vesel sem tudi dejstva, da bo z reprezentanco še naprej sodeloval Igor Kokoškov, ki bo opravljal vlogo svetovalca in da bomo vsi trije pomočniki, ki smo bili na zadnjem evropskem prvenstvu, sodelovali tudi v bodoče. Čez mesec dni nas čakata že prvi kvalifikacijski tekmi, na kateri se moramo dobro pripraviti," je iz ZDA, kjer sodeluje na obisku na prestižni univerzi UCLA, sporočil Trifunović.

V strokovnem štabu reprezentance bodo kot pomočniki sodelovali Aleksander Sekulić, Jaka Lakovič in Jernej Valentinčič. Dosedanji selektor Kokoškov bo ostal povezan z reprezentanco evropskih prvakov, opravljal bo vlogo svetovalca.

Zakaj Trifunović?

"Rado Trifunović se je pokazal kot prava oseba, da v tem negotovem obdobju kvalifikacij za SP prevzame to odgovorno nalogo. Gre za vrhunskega strokovnjaka, ki je bil na zadnjih treh velikih tekmovanjih selektorjeva desna roka. S to rešitvijo in s takim predlogom selektorja, smo poleg tega, da krmilo prevzame izjemno kompetentna oseba, našli tudi način, da v trenerski ekipi kot svetovalca zadržimo dosedanjega selektorja Igorja Kokoškova, ki je z veseljem pristal na novo vlogo," je obrazložil predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

 

Vsi slovenski košarkarski selektorji
Zmago Sagadin: Kval. za OI 1992, EP 1995
Janez Drvarič: EP 1993
Andrej Urlep: EP 1997
Boris Zrinski: EP 1999 in 2001
Slobodan Subotić: EP 2003
Aleš Pipan: EP 2005 in 2007, SP 2006 in kvalif. za OI 2008
Jure Zdovc: EP 2009, SP 2014 in EP 2015
Memi Bečirović: SP 2010
Božidar Maljković: EP 2011 in 2013
Igor Kokoškov: EP 2017
Rado Trifunović: Kval. za SP 2019

Namesto odhoda na Hrvaško izbral Slovenijo

Z Igorjem Kokoškovom je sodeloval vse poletju. Najprej v kvalifikacijah in nato še na evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija osvojila zlato medaljo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Z Igorjem Kokoškovom je sodeloval vse poletju. Najprej v kvalifikacijah in nato še na evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija osvojila zlato medaljo. Foto: Urban Urbanc/Sportida V času aktivnega igranja košarke je bil 44-letni strokovnjak med drugim dolgoletni član Heliosa, ki mu je poveljeval tudi kot trener. Z njim je bil dvakrat v finalu slovenskega državnega prvenstva, enkrat pa ga prav tako vodil v finalu pokala Spar. Glavno trenersko palico je vihtel še pri Zlatorogu in Lastovki iz Domžal.

Med leti 2009 in 2011 je uspešno zaključil izobraževanje za FIBA trenerja - FIBA Europe Coaching Certificate (FECC). Na omenjenem izobraževanju je bil izbran za najboljšega učenca in si s tem prislužil vlogo glavnega trenerja na tekmi U18 evropskega All Stars.

Trifko je v zadnjih letih deloval na KZS in imel funkcijo inštruktorja trenerja ter skrbel za selekcije mladih košarkarjev. Tej funkciji je dal leta 2013 prednost, čeprav je imel takrat na mizi ponudbo Zadra. V naslednjih dveh letih je prav tako opravljal funkcijo glavnega trenerja članske B-reprezentance.

Prvič je bil na večjem tekmovanju kot pomočnik selektorja leta 2015, ko je bil na čelu izbrane vrste Zdovc. Trifunović je svoje delo nadaljeval pod taktirko Kokoškova v lanskih kvalifikacijah in na letošnjem zgodovinskem evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija osvojila zlato medaljo in tekmovanje končala s stoodstotnim izkupičkom.

Častno vabilo v ZDA

Če bo popeljal Slovenijo na svetovno prvenstvo, bo tam verjetno dirigentsko palico spet vihtel Igor Kokoškov. | Foto: Sportida Če bo popeljal Slovenijo na svetovno prvenstvo, bo tam verjetno dirigentsko palico spet vihtel Igor Kokoškov. Foto: Sportida Po prihodu iz Turčije je Trifunovića doletela nova čast. Prestižna univerza UCLA ga je namreč povabila k sodelovanju, ki bo trajalo do 18. oktobra.

Mesec dni zatem ga že čaka prvi preizkus v vlogi selektorja, saj bo 24. novembra pred slovenskimi navijači vodil ekipo proti izbrani vrsti Belorusije. Dva dni pozneje bo skupaj s košarkarji stopil na španska tla, uvodni del kvalifikacij pa se bo končal 1. julija 2018 z domačo tekmo proti Črni gori, ki je tretji tekmec Slovenije.

V sklopu kvalifikacij bo deležen pomoči Igorja Kokoškova, čeprav bo ta deloval v ligi NBA. Pomagal naj bi mu z nasveti. Če se Slovenija uvrsti na svetovno prvenstvo 2019, obstaja možnost, da bo Trifunović dirigentsko palico predal Kokoškovu, saj na KZS zlatega selektorja nočejo kar tako izpustiti iz rok.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte