Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2011,
13.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NBA

Sreda, 25. 5. 2011, 13.18

7 let, 12 mesecev

Zakaj "lock-out" v ligi NBA?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ligi NBA lahko po 12-ih letih spet pride do stavke, ali t.i. "lock-outa". Verjetnost je precejšnja, nekateri največji zvezdniki pa ob tem utegnejo popestriti dogajanje v Evropi.

Najmočnejšo košarkarsko ligo že nekaj časa pretresa grožnja "lock-outa" (neigranje tekem, dokler se ne uskladi kolektivna pogodba; op.p.), saj se sindikat igralcev med drugim ne strinja z znižanjem dohodkov za 30 odstotkov, kar pomeni 800 milijonov ameriških dolarjev. Trenutni "salary-cap" (znesek, ki ga lahko klubi porabijo za plače igralcev, za vsak dodaten dolar morajo plačati enak znesek za davek) znaša 58 milijonov, nekatere ekipe, kot so LA Lakers in Dallas Mavericks pa porabijo približno 90 milijonov ameriških dolarjev.

Večina klubov v minusu

Kolektivna pogodba se izteče 30. junija in če do takrat ne bo dogovora, košarkarji ne bodo smeli imeti kontaktov s predstavniki klubov, niti trenirati pod okriljem kluba. Od skupno 30-ih klubov jih je z minusom poslovalo kar 22, skupni dolg za eno sezono pa znaša 300 milijonov, lani pa je bil ta dolg 340 milijonov ameriških dolarjev. Združenje je tako tudi podalo predlog, da klub izbere enega košarkarja, ki bo imel status zvezdnika in bi mu lahko trenutni klub ob podaljšanju pogodbe ponudil večjo plačo kot ostali. Vendar vsi dosedanji predlogi niso naleteli na plodna tla, zato sindikat in lastnike NBA moštev čaka še veliko sestankovanja in usklajevanja.

Zadnji predlog so odbili

Nazadnje je do "štrajka" prišlo v sezoni 1998/99, ko so klubi odigrali 50 namesto 82 tekem rednega dela. Vse bolj verjetno je, da se naslednja sezona ne bo začela po klasičnem sporedu, saj je sindikat igralcev že odbil zadnji predlog lastnikov klubov. Tako vodstvo lige NBA čaka zelo zahtevna naloga, kako omogočiti regularno naslednjo sezono.

Če jim tega ni bi uspelo, bi bilo zanimivo videti, kje bi nekateri košarkarji igrali v naslednji sezoni. "Evropejci" se bodo seveda vrnili v nekatere domače klube, to sta že najavila Tony Parker in Pau Gasol, tudi Goran Dragič je med drugim razkril to možnost. Vprašanje pa bi bilo, če so se nekateri največji ameriški zvezdniki pripravljeni preseliti in igrati na stari celini. Med njimi je še največ verjetnosti, da bi to storil Kobe Bryant, ki je odraščal v Milanu. Največ si seveda lahko privoščijo klubi v evroligi in to tekmovanje bi utegnilo postati najmočnejše doslej in s tem tudi dobiti precej več pozornosti tudi v ZDA.

Ne spreglejte