Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 2. 2022,
13.53

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca

Četrtek, 3. 2. 2022, 13.53

2 leti, 2 meseca

Kvalifikacije za SP

Začetek kvalifikacij za SP v košarki dan prej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
žoga košarka splošna | Foto Sportida

Foto: Sportida

Izvršni odbor Mednarodne košarkarske organizacije (Fiba) je na prvem zasedanju v letu 2022 potrdil predlog tekmovalne komisije ter avgustovski cikel evropskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2023 zamaknil na dan prej. Igralni dnevi uvodnih dveh krogov drugega dela kvalifikacij bodo 24. oziroma 25. avgusta ter 27. oziroma 28. avgusta.

Glede na to, da bo omenjeni kvalifikacijski cikel potekal tik pred začetkom letošnjega evropskega prvenstva, bodo reprezentance s tem pridobile dodaten dan pri potovanju na prizorišča prvenstva.

V drugi del kvalifikacij za SP bodo napredovale prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin in tvorile nove štiri skupine. Vsi rezultati iz prvega dela kvalifikacij se prenašajo.

Slovenska košarkarska reprezentanca je evropski del kvalifikacij za nastop na SP začela z novembrskima zmagama nad Hrvaško ter Švedsko in je vodilna reprezentanca skupine C.

slovenska košarkarska reprezentanca, Slovenija Francija polfinale OI | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

Slovensko reprezentanco konec meseca čakata dve tekmi s Finsko

Izbrance selektorja Aleksandra Sekulića konec tega meseca čakata dve tekmi s finsko izbrano vrsto. Obe tekmi se bosta začeli ob 17.30 po slovenskem času. Reprezentanci se bosta v petek, 25. februarja, naprej pomerili na Finskem, v ponedeljek, 28. februarja, pa bo obračun gostila koprska Bonifika.

Dve pomembni tekmovanji tako blizu drug drugemu sta posledica epidemije koronavirusa, ki je evropsko prvenstvo prestavila za eno leto. Tako bodo kvalifikacije za svetovno prvenstvo v praksi tudi zadnje tekmovalne priprave za septembrski EuroBasket, na katerem bo #mojtim branil naslov prvakov.

V Kölnu v Nemčiji na EP se bodo varovanci selektorja Aleksandra Sekulića najprej v okviru skupine B pomerili z Litvo, in sicer 1. septembra 2022 ob 17.15. | Foto: Vid Ponikvar V Kölnu v Nemčiji na EP se bodo varovanci selektorja Aleksandra Sekulića najprej v okviru skupine B pomerili z Litvo, in sicer 1. septembra 2022 ob 17.15. Foto: Vid Ponikvar Evropsko prvenstvo med 1. in 18. septembrom

Evropsko prvenstvo bo na sporedu med 1. in 18. septembrom. V Kölnu v Nemčiji se bodo varovanci selektorja Aleksandra Sekulića najprej v okviru skupine B pomerili z Litvo, in sicer 1. septembra 2022 ob 17.15.

Po dnevu premora sledi 3. septembra obračun proti Madžarski (20.30), še en dan pozneje, torej v nedeljo, 4. septembra, pa še dvoboj proti Bosni in Hercegovini (17.45). Sledi nov dan premora, za konec skupinskega dela pa sta na sporedu še dvoboja z gostitelji Nemci (6. september, 20.30) in Francozi (7. september, 17.15).

Med pomembnejšimi odločitvami velja izpostaviti, da sta bila potrjena termina letošnjih svetovnih prvenstev do 17 let za fante in dekleta. Košarkarji bodo med 2. in 10. julijem igrali v Malagi v Španiji, košarkarice pa med 9. in 17. julijem v Debrecenu na Madžarskem. Na obeh svetovnih prvenstvih bosta zaigrali tudi slovenski reprezentanci.

Gašper Vidmar
Sportal Gašper Vidmar tudi uradno končal kariero
Zoran Dragić
Sportal Uradno: Zoran Dragić novi član Cedevite Olimpije
Ne spreglejte